Rize ekonomisine yön verenler Denizli’yi örnek alacak

Rize’den gelen 30 kişilik bir Denizli’nin ekonomik gelişimini örnek almak için incelemelerde bulunuyor. AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO)...

Google Haberlere Abone ol
Rize ekonomisine yön verenler Denizli’yi örnek alacak

Rize’den gelen 30 kişilik bir Denizli’nin ekonomik gelişimini örnek almak için incelemelerde bulunuyor. AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Meclis Başkanı Ömer Faruk Ofluoğlu, RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, RTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile Meclis Üyeleri’nden oluşan 30 kişilik Rize heyeti, DTO’yu ziyaret etti.

    Denizli ekonomisine yönelik inceleme gezisi kapsamındaki ziyarette, DTO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Habib Yıldız, Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve Denizli Ticaret Odası Meclis üyeleri de hazır bulundu.

    Denizli’ye yönelik gerçekleştirilen inceleme gezisinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Başkan Necdet Özer, heyete Denizli ekonomisiyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Denizli’nin 11 bin 800 kilometrekarelik alanda 963 bin 464 kişiye ulaşan nüfusu, çalışkan insanları, dinamik girişimcileri ve ihracata dönük üretim yapan dışa açık ekonomisiyle tanındığını belirten Özer, “Denizli, uluslararası piyasalarda rekabet eden, ucuz ham madde kaynaklarını bulan, teknolojik gelişmelere ayak uyduran, pazarları yakından izleyen, girişimci mücadeleci ruha sahip işadamları yetiştirmektedir. Denizli ekonomisinin en önemli özelliği, üretiminin ihracata dayalı olmasıdır. Denizli’deki her işadamının öncelikli hedefi ihracatta öne çıkmaktır. Denizli, ülkemizde Sosyo-ekonomik Gelişmişlik Endeksi’nde 12. sıradadır. İlimizde 10’nun üzerinde işçi çalıştıran 850 dolayında, 50’nin üzerinde işçi çalıştıran yaklaşık 400 sanayi kuruluşu bulunmaktadır. Denizli, 2013 yılında en çok ihracat yapan iller arasında 3 milyar 83 milyon 294 bin dolar ile ülkemizde 9. sırada yer almıştır. Denizli’den yapılan ihracatın yaklaşık yüzde 64’ü tekstil ve konfeksiyon ürünlerine aittir. Bunun yanı sıra mermer ve metaller de önemli yer tutmaktadır. İlimizden yapılan ihracatın yaklaşık yüzde 58’i Avrupa Birliği ülkelerine, yüzde 18’i Amerika Birleşik Devletlerine, yüzde 24’ü de diğer ülkelere yapılmaktadır.” dedi.

    Denizli’nin sektörlerinde özellikle son 4 yıldır çeşitlenme yaşandığını dile getiren Özer, “İstanbul Sanayi Odası tarafından 2012 yılında gerçekleştirilen Türkiye’nin İlk bin firma sıralamasında Denizli’den 22 firma yer almıştır. Bunların 14’ü metal, bakır, kablo, çimento, kağıt, 2’si gıda-yem, 6’sı da tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalardır. 2013 yılı sonu itibariyle sigortalı çalışan sayısı 189 000 kişidir. Bunun yüzde 65’e yakını tekstilde istihdam edilmektedir. Bunun 55 bini kadındır. Türkiye’de SGK’lı olarak çalışan nüfusun yüzde 25.08’i kadın iken İlimizde SGK’lı olarak çalışanların yüzde 36.65’i kadındır.” diye konuştu.

    Özer, Denizli’nin birlik ve beraberliğine de vurgu yaparak “Lobicilik faaliyetlerinin etkin kılınması ve ekonomik sorunlara çözüm yolları bulunması amacıyla 2001 yılında Denizli Sanayici ve İşadamları Platformu kuruldu. Bu platform ile ilimizde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler gerçekleştirilip, Denizli’nin menfaatleri için çalışmalar yürütülmektedir.” şeklinde konuştu.

    Özer’in ardından konuşan Rize Milletvekili Karal, Denizli’nin birlik ve beraberlik içerisinde olmasına hayran kaldıklarını vurguladı. Karal, “Denizli, gelişmişliği, büyümesi ve ihracatıyla örnek bir il. Denizli’deki bu ekonomik gelişmelerden bizler de istifade etme etmek istiyoruz. Sizlerin tecrübenizden bilginizden birikiminizden yararlanmak amacıyla bu ziyareti gerçekleştiriyoruz. Bugün sizlerden alacağımız bilgiler bizler için ayrı bir önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.

    Rize Valisi Çakır da bilmedikleri birçok bilgiyi ve tecrübe paylaşımını yapmak için Denizli’ye geldiklerini ifade ederek, Denizli’nin edindiği tecrübeleri ve başarı öykülerini Rize’nin de uygulayabileceğini söyledi.

    Denizli’de ortaya koyan yeniliklerin, karşılıklı bilgi alışverişi ile sağlanabilmesi için ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Rize Belediye Başkanı Kasap da “Bu ziyaret ile Denizli’nin tecrübelerini Rizemize aktarabiliriz. Böylece Rize’mizin kendine has özellikleriyle bu ve diğer faaliyetlerin başlamasına ve devam etmesine vesile olabiliriz. Dolayısıyla da bu tür ziyaretlerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

    RTSO Başkanı Karamehmetoğlu ise Türkiye’ye marka olmuş bir şehir olarak Denizli’yle her zaman gurur duyduklarını dile getirdi. Karamehmetoğlu şunu kaydetti: “Çünkü Anadolu’nun sermeyesi, Anadolu’nun insanı için çok önemlidir. İki ayrı coğrafyada iki ayrı il olarak, birbirimizi tamamlayabileceğimiz özelliklerin bulunduğu çeşitli iş kollarımız var. Burada termal sular ile ilgili ciddi çalışmalar var. Rize’de de termal sular var, bunların değerlendirilmesi konusunda Denizli’den istifade etmek isteriz.” CİHAN

Yorumlar