Rekor Uçuşu Başladı, Tek Damla Yakıt Harcamadan Dünyayı Dolaşacak

Sadece güneş enerjisi kullanarak dünyayı turlayacak olan Solar Impulse 2, Türkiye saati ile 05.14'te rekor uçuşuna başlayarak havalandı.

Google Haberlere Abone ol
Rekor Uçuşu Başladı, Tek Damla Yakıt Harcamadan Dünyayı Dolaşacak

Abu Dhabi'den dünya turunu bir damla yakıt harcamadan, yalnızca güneş enerjisi kullanarak yapacak, kanat açıklığı 72 m. olan, dört tane elektrik motoruyla uçan Solar Impulse 2, Türkiye saati ile 05.14'te rekor uçuşuna başlayarak havalandı.

İLK DURAK UMMAN

Toplam 32 bin kilometrelik turda ilk durağı Umman'da Muskat olacak uçak, bütün enerjisini kanatları üstünde taşıdığı 17 bin güneş hücrecisinden alıyor. Bu gücü dört elektrik motoruna aktaran Solar Impulse 2, tıpkı sürede bataryalarını da doldurarak gece de uçabiliyor.

BİLDİĞİN DEVRİM

Havacılıkta bir devrim şekilde bilinen projede iki pilot vazife yapıyor. İsviçreli pilotlar Bertrand Piccard ve Andre Borschberg dönüşümlü şekilde vazife alıyor. İlk uçuşun pilotu ise benzeri Türk bulunan ve uzun yıllar İsviçre Hava Kuvvetleri'nde jet pilotluğu oluşturan Andre Borschberg. Solar Impulse 2'nin öteki pilotu ise 15 sene öncelikle balonla dünya turu oluşturan Bertrand Piccard.

DÜNYA TURU 5 AY SÜRECEK

Abu Dabi'den havalanan Solar Impulse 2, Umman, Hindistan, Myanmar, Çin, ABD, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'ya uğrayacak. Hedef 5 ay arasında kalkış noktası Abu Dhabi'ye ulaşmak. Dönüşümlü şekilde uçacak iki pilot gökyüzünde yekün 500 saat uçacak. 72 m. kanat genişliği bulunan Solar Impulse 2, kanatlarında yer sektör yekün 17,248 güneş hücresiyle dört elektrik motorunu besliyor.


150 MİLYON DOLARLIK PROJE

Proje, tam olarak sponsorların desteği ile yaşama geçti. Toplam 150 milyon dolarlık dünya turu projesinde oldukça çok teknoloji ilk kez yaşama geçiriliyor. Solar Impulse 2'nin Türkiye sponsorluğunu ise Brisa yapıyor. Havacılığın geleceğini şekillendirecek uçağın daha sonra geliştirilecek teknolojilerle 20 sene arasında elektrik motorları ve öteki sistemlerinin yolcu uçaklarında da kullanılması planlanıyor.


Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar