Reklam Kurulu yönetmeliği yenilendi

Reklam Kurulu’nu yeniden yapılandıran yönetmelik Resmi Gazete’nin bugün ki sayısında yayımlandı. Hükümleri ile kurulun yapısı, görevleri, çalışma usul ve esaslarına ilişkin ayrıntıları belirleyen yönetmelikle kurul yeniden yapılandırıldı,...

Google Haberlere Abone ol
Reklam Kurulu yönetmeliği yenilendi

Reklam Kurulu’nu yeniden yapılandıran yönetmelik Resmi Gazete’nin bugün ki sayısında yayımlandı. Hükümleri ile kurulun yapısı, görevleri, çalışma usul ve esaslarına ilişkin ayrıntıları belirleyen yönetmelikle kurul yeniden yapılandırıldı, yetki alanı genişletildi. Ayrıca kurul tedbiren durdurma yetkisini de başkana devredebilecek.

Daha önce 29 olan üye sayısı, yeni düzenlemelerle birlikte 19’a düşürülerek Reklam Kurulu’nun yapısı yenilendi. Böylece, bürokrasinin azaltılması ve insanları aldatan uygulamalara karşı hızlı ve etkin karar alma mekanizmasının oluşturulması hususunda önemli bir adım atıldı. Kurul üyeleri, ağırlıklı olarak ilgili kurum-kuruluşların reklam ve ticari iletişim konularında yetkin ve yeterli birikime sahip olan temsilcilerinden oluşuyor. Bu yeni yapıyla birlikte daha profesyonel, daha dinamik ve daha etkin bir kurul oluşturulmaya çalışıldı.

Daha önce kurulun görev ve yetki çerçevesi sadece ticari reklamlarla sınırlı iken yeni yasal düzenlemelerle birlikte, ticari reklamlar dışında başka yollarla tüketicilere yönelik olarak gerçekleştirilen tüm haksız ticari uygulamaların denetim yetkisi de Reklam Kurulu’na verildi. Bu düzenlemelerle birlikte hem AB mevzuatına paralellik sağlandı. Hem de her gün yeni geliştirilen çok çeşitli pazarlama teknikleriyle giderek daha da karmaşık hale gelen ticari hayatımızda oluşan boşluklar kapatıldı.

Yeni düzenlemelerle, reklam ve diğer ticari uygulamalarda ortaya çıkabilecek ve özellikle, tüketicilerin sağlığını ve güvenliğini doğrudan ilgilendiren ihlallerde, Reklam Kurulu Başkanı'na Kurul adına 'Tedbiren Durdurma' kararı alma yetkisi verildi. Böylece hemen karar verilmesi gereken acil durumlarda, gündemin oluşturulması, Kurul’un toplanması gibi tüm bürokratik prosedürler atlanarak daha hızlı tedbir alınabilecek.

CİHAN

Yorumlar