Rekabetin yolu kümelenmeden geçiyor

Bursa, Eskişehir ve Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından düzenlenen 'Kümelenme ve Rekabetçilik Zirvesi', Bursa Crowne Plaza Otel'de başladı.

Google Haberlere Abone ol
Rekabetin yolu kümelenmeden geçiyor

Bursa, Eskişehir ve Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından düzenlenen 'Kümelenme ve Rekabetçilik Zirvesi', Bursa Crowne Plaza Otel'de başladı.

    BEBKA Kümelenme ve Rekabetçilik Zirvesi”nin açılışına; Eskişehir Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna, BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Hasan Çepni, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen ve BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci’nin yanı sıra Bursa, Bilecik ve Eskişehir illerindeki kamu kurum ve kuruluşlarından çok sayıda yetkili katıldı. Zirvenin açılışında konuşan Eskişehir Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna, her işte olduğu gibi kümelenme çalışmalarının da güvene dayalı şekilde inşa edilebileceğini belirterek "Hepimiz aynı amaç için buradayız ve hepimizin istediği üzüm yemek. Biliyoruz ki her işte olduğu gibi bu işte de en önemli unsur, güvendir. Bu birliktelikler karşılıklı etkileşim ve güvenle sağlanacaktır." dedi.

    Bugünkü zirvenin, kümelenme çalışmalarında kurumların elde ettiği bilgi birikimlerin paylaşılması adına önemli bir organizasyon olduğunu ifade eden BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna şunları kaydetti: "Kümelenme, kalkınma ve istihdama yardımcı olur, mevcut sanayi faaliyetlerine yön verir, ölçek ile kapsam ekonomilerine ulaşabilmenin yolunu kolaylaştırır. Kümelenme ile kurumlar özgün ürün ya da hizmetler sunarak, verimliliklerini ve rekabet güçlerini arttırabilirler. Kümelenme yenilikçiliği teşvik etmektedir ve köklü bir kalkınma sürecini sağlar. Kültürümüzden aldığımız mirasımızda hep birlik vardı. Ahilik de bir nevi kümelenmedir. Bu konuda ‘Birlikten Kuvvet Doğar’ atasözümüzü örnek verebiliriz. Kümelenme ile bir gönül birliğini esasa alıyoruz. Büyük zatlar hep birlikte olmaktan ve beraberlikten dem vurmuşlardır."

    Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması adına kümelenme çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini söyleyen BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Hasan Çepni ise ekonomik kalkınma açısından kümelenme çalışmalarının oldukça önemli olduğunu söyledi. BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci de "Önemli sanayi kuruluşlarının bulunduğu bölgemiz, hem üretim hem de istihdam açısından Türkiye’nin ön planda olan bölgelerinin başında gelmektedir. Bilginin çok hızlı bir şekilde yayıldığı, rekabet edebilmek için, değişimin ve yeniliklerle bütünleşmenin artık yadsınamaz bir gerçek olduğu bilmeliyiz. Günümüz dünyasında, firmaların birbirleri ile olan iletişimi ve ortak iş yapma kültürü bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda firmaların, ağır rekabet koşullarına karşı mücadele etmenin çok zor olduğunun farkına varmaları ile birlikte hem ulusal hem de uluslararası ölçekte rekabet gücünün artırılması için birçok alanda sektörel işbirliklerine gitme çabalarının arttığı görülmektedir. BEBKA olarak misyonumuz; bölgemizin kalkınması için temel ilkeleri belirlemek ve gerekli planlamaları yapmak, yerel sahiplenmeyi harekete geçirmek için bölge kurum ve kuruluşlarını desteklemek ve bölge potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için ilgili kurum ve kuruluşları yönlendirmektir." şeklinde konuştu.

    Protokol konuşmalarıyla açılışı yapılan zirve, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Rekabet Edebilirlik Dairesi Başkanı Serkan Valandova, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir, OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi Koordinatörü Bora Yaşa, Ekonomi Bakanlığı Uzmanı İrem Ekmekçi Konuk, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Ar-Ge, Proje ve Eğitim Şubesi Müdürü Ekin Taşkın’ın sunumları ile devam edecek. CİHAN

Yorumlar