Reel Kesim Güven Endeksi azaldı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) 2013 yılı Aralık ayında Reel Kesim Güven Endeksi’nin (RKGE), bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 102,1 seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Reel Kesim Güven Endeksi azaldı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) 2013 yılı Aralık ayında Reel Kesim Güven Endeksi’nin (RKGE), bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 102,1 seviyesinde gerçekleştiğini bildirdi.

TCMB, 2013 yılı Aralık ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi ve RKGE verilerini paylaştı. RKGE’ni oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki üretim miktarı, genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam, mevcut mamul mal stok miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmelerin endeksi azalış yönünde etkilediği vurgulandı.

MEVSİMSELLİKTEN ARINDIRILMIŞ ENDEKS

Açıklamaya göre mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak 110,9 puan seviyesinde gerçekleşti. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 9,9'a gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 78,8'e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 11,3'e yükseldi.

SON ÜÇ AYLIK DEĞERLENDİRME

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve toplam sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlenerek devam ettiği görüldü. Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler bir miktar güçlendi. Mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin de bir miktar güçlendiği gözlendi.

GELECEK ÜÇ AY

Gelecek üç aya ilişkin ihracat ve iç piyasa sipariş miktarlarında azalış bekleyenlerin son dönemde artması sonucunda, üretim hacmine ilişkin artış beklentilerinin azalış bekleyenler lehine döndü. Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış beklentilerinin zayıflayarak devam ettiği, gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü beklentiler ise bir önceki ay seviyelerinde sürdü.

ORTALAMA BİRİM MALİYETLER

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin zayıflayarak, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir ise güçlenerek sürdü. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin bir miktar güçlendiği gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) beklentisi ise bir önceki aya kıyasla 0,1 puan azalarak yüzde 7,3 oldu.
CİHAN

Yorumlar