Putin Rüşvetten Yargılanan Valiyi Görevden Aldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, rüşvet aldığı gerekçesi ile tutuklu yargılanan Sahalin Valisi Aleksandr Horoşavin'i görevden aldı.

Google Haberlere Abone ol
Putin Rüşvetten Yargılanan Valiyi Görevden Aldı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, rüşvet aldığı gerekçesi ile tutuklu yargılanan Sahalin Valisi Aleksandr Horoşavin'i görevden aldı. Kremlin matbuat merkezinden yapılan izahatda, valinin görevden alınmasına, 'Rusya Federasyonu Devlet Başkanı'nın itimat ve inancının kaybolması' gerekçe gösterildi.

PUTİN ATAMIŞTI

Putin, Amur mahalli yönetiminden Oleg Kojemko'yu Sahalin Bölgesi'ne vekil vali şekilde atadı.

Rusya'nın Uzakdoğu bölgesi Sahalin Valisi Aleksandr Horoşavin, başkent Moskova'da Basmani mahkemesinde görülen davada 5,6 milyon dolar rüşvet aldığı gerekçesi ile 5 Mart'ta tutuklandı. Vali ve yardımcıları hakkında kocaman çaplı yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda yargılamanın tutuklu şekilde devam etmesine karar verildi. Güney Sahalin termik santral inşaatı hakkında ihalede yüklü miktarda rüşvet aldığı iddia edilen valinin 15 yıla kadar hapsi isteniyor.

EVİNDE SERVET BULUNDU

Rusya Soruşturma Komisyonu Sözcüsü Vladimir Markin, Horoşavin'in Moskova'daki evi ve Sahalin'deki konutunda yapılan aramasında yüklü miktarda dolar, ruble, mücevher, yüksek bedelli saat ve telefonların ele geçirildiğini belirtmişti.

15 AYRI OLAY SORUŞTURULUYOR

Sahalin'de 10 ve Moskova'da 5 ayrı soruşturmanın yürütüldüğünü belirten Markin, 'Horoşavin'in evi, konutu ve öteki rezidansında yapılan aramalarda yüklü miktarda ruble ve dolar cinsinden nakit ele geçirildi. Pahalı mücevherler, saatler ve telefonlara el kondu. Soruşturma devam ediyor.' izahatsında bulunmuştu.

Rusya istihbarat teşkilatı Federal Güvenlik Servisi görevlilerinin Vali ile ortak 3 yardımcısını göz altına alarak Moskova'ya getirdiğini belirten Markin, adli sürecin devam ettiğini belirtmişti. Valinin Danışmanı Andrey İkramova, Yardımcısı Boris Usaçev ve umumi sekreteri Vıçıslav Gorbaçev de tutuklu şekilde yargılanıyor.

VALİ EV HAPSİ TALEP ETMİŞTİ

Horoşavin mahkemede yaptığı savunmasında 5 milyon ruble kefaletle hür bırakılmasını ve ya ev hapsi verilmesini istek etti. Vali ifadesinde, 'Beni ev hapsi ile cezalandırmanızı ve ya kefaletle salıvermenizi istek ediyorum. Eşim 72 yaşında engelli anası ile ortak yaşıyor. Onlara destek vermeliyim.' savunmasında bulunmuştu.

Rus valinin LLC Rosstroy ve LLC Energostroy inşaatları hakkında ihalelerde rüşvet aldığı iddia ediliyor. Timovski kentinde inşa edilen sert atık depolama tesisleri hakkında de hukuki sürece uyulmadığı ve yolsuzlukların yapıldığı belirtiliyor.

PUTİN POZİSYONA BAKILMADAN YARGILANMASINI İSTEDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gelişmelerden haberdar olduğunu belirten Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, 'Putin her süre rüşvet ve yolsuzluklarla ilgili her çeşitli soruşturmanın yapılmasını destekliyor. Rus önder hiç bir kimsenin konumuna bakılmadan rüşvet ve yolsuzluklarla savaş edilmesine vurgu yapıyor.' hatırlatmasında bulunmuştu.

İktidar partisi Birleşik Rusya'nın Sahalin Politika Konseyi üyeliği oluşturan Horoşavin (55) 2007'den bu güne Sahalin Valiliği vazifesini sürdürüyordu. Bölgede yeni seçimlerin 2016'da yapılması planlanıyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar