Prof.Dr. Kaytaz: Irak'ın istikrarsızlığı, büyüme oranlarını düşürecek

Işık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kaytaz, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'nin saldırılarının ardından Irak’ta yaşanan siyasi istikrarsızlığın Türkiye’deki ekonomik büyümeyi negatif yönde...

Google Haberlere Abone ol
Prof.Dr. Kaytaz: Irak'ın istikrarsızlığı, büyüme oranlarını düşürecek

Işık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kaytaz, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'nin saldırılarının ardından Irak’ta yaşanan siyasi istikrarsızlığın Türkiye’deki ekonomik büyümeyi negatif yönde etkileyeceğini söyledi. Kaytaz, Irak'taki istikrarsızlığın işsizlik oranlarını yükselteceği tespitini de yaptı.

Profesör Kaytaz, IŞİD saldırıları sonrası istikrarı bozulan Irak’ın Türkiye ekonomisine olabilecek etkilerini Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine değerlendirdi. Kaytaz, ihracatta ne kadar düşüş olacağını şu anda tahmin etmenin zor olduğunu, belirterek, “Ticarette bir düşüş olacaktır. Oradaki ticaret yolları, ulaştırma hepsi etkilenecek. Bütün o bölgeye ihracat yapıyoruz. Orada çalışan şirketlerimiz vardı. İnşaat şirketleri, diğer şirketler… Bunlar, işlerini yavaşlattılar, durdurdular. İhracatımız olumsuz yönde etkileyecektir, malum.” diye konuştu.

"BÜYÜME RAKAMLARI AŞAĞI ÇEKİLECEK"

Irak’a yapılan ihracatın Türkiye için önemli kalemlerden biri olduğuna dikkat çeken Kaytaz, bunun ekonomik büyümeye de yansımasının olacağını; ekonomik büyümenin negatif etkileneceğini söyledi. Kaytaz, “Büyüme rakamları aşağı çekilecek. İstihdam oranları ister istemez etkilenecek. Çünkü, çalışanlar şimdi geri dönmeye başladılar. Onlar şu anda işsizler.” saptamalarını yaptı.

IŞİD’in müdahalesinin ardından petrol fiyatlarının artığını aktaran Kaytaz, bu durumun Türkiye’ye enerjinin girdi maliyetini arttırdığını kaydetti. Kaytaz, enerji naklinden kaynaklanan gelirde de azalmanın olabileceğini, bunun da ekonomiye yansıyacak diğer bin etken faktörün olduğunu dile getirdi.

Suriye gibi Irak’tan gelecek olası sığınmacıların da ekonomiyi etkileyeceğini belirten Kaytaz “Üretime, katkısı olmayan bu insanlara aktarılacak para, kaynakların tüketilmesine neden olacaktır.” dedi. Kaytaz, şöyle devam etti:

“Ticaretin istemediği şey: siyasi istikrarsızlıktır. Bölge ile gerek Irak gerekse Suriye’nin artan bir ticaret vardı. Bunun ekonomimize katkısı önemliydi. Ancak, şu anda yaşanan istikrarsızlık, güney illerimiz olmak üzere ülkemizi olumsuz etkileyecektir. yapan illerimizi vuracak."

CİHAN

Yorumlar