Prof. Kiziroğlu: Ekoturizm, turizmde yüzde 7'lik bir dilimi kapsıyor

Dünya Turizm Organizasyonu verilerine göre, ekoturizmi çocuklu aileler tercih ederken, dünyada genelde 30-59 yaş grupları arası varlıklı turistler ilgi gösteriyor.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Kiziroğlu: Ekoturizm, turizmde yüzde 7'lik bir dilimi kapsıyor

Dünya Turizm Organizasyonu verilerine göre, ekoturizmi çocuklu aileler tercih ederken, dünyada genelde 30-59 yaş grupları arası varlıklı turistler ilgi gösteriyor. 2015 yılında 1 milyar kişinin bir ülkeden diğerine giderek seyahatta bulunması bekleniyor. 1 milyar seyahat edenin yüzde 7'sinin ekoturizm konseptinde tatillerini şekillendirmesi bekleniyor.

Dünyada 1990 yılında, 45 milyon kişi ekoturizm kapsamında tatilini şekillendirirken, 2013 yılında bu rakamın 70 bine ulaştığı ifade edildi.
Türkiye'de sayılı ekoturizm uzmanlarından Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Ekolog Prof. Dr. İlhami Kiziroğlu, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu'nda dünya ve Türkiye'de ekoturizm uygulamalarıyla ilgili konferans verdi.

Dünyada ilk ekoturizminin 1960'lı yıllarda başladığını ve Rabert Jungk isimli turizmcinin öncüsü olduğunu anlatan Kiziroğlu, Antalya'da kitle turizmi alanının son bulduğunu, dünyanın yükselen turizm trendi olan ekoturizme bir an önce yönelmesi gerektiğini kaydetti. Ekoturizme dünyada varlıklı ve gelir düzeyi yüksek turistlerin ilgi gösterdiğini belirten Kiziroğlu; ABD, Kanada, İtalya ve İsviçre'de bir kuş türünü fotoğraflamak için 10 bin dolar, 20 bin doları harcamaktan çekinmeyen turistlerin olduğunu söyledi.

Kiziroğlu, "ABD'de 30 milyon kişi bir çevre kuruluşuna üye. Bir çevreci kuruluşa üye olan 30 milyon kişiyi ülkemize çekersek ekoturizminde canlılık oluşur. İspanya, Fransa, İtalya ve Kanada gibi ülkeler ekoturizminde söz sahibi ülkeler. Dünyada ekoturizm potansiyeli en yüksek ülke Türkiye. Toplam Avrupa kıtasındaki kuş türü ve endemik bitki sayısı ülkemizden az. Ülkemizin bu potansiyelini iyi kullanalım. Turizm pastasındaki yüzde 7'lik dilimi daha da yukarılara taşıyalım. Özellikle Antalya ve Manavgat'ın bu potansiyeli çok yüksek." dedi. CİHAN

Yorumlar