Prof. Doğan: Yüksek benzin fiyatı büyümenin önündeki engellerden biri

Petrol fiyatlarındaki artışın Türkiye ekonomisine yansımalarını değerlendiren Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin Doğan, “Türkiye’de ekonomik büyümenin önündeki engellerden biri olan yüksek...

Google Haberlere Abone ol
Prof. Doğan: Yüksek benzin fiyatı büyümenin önündeki engellerden biri

Petrol fiyatlarındaki artışın Türkiye ekonomisine yansımalarını değerlendiren Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin Doğan, “Türkiye’de ekonomik büyümenin önündeki engellerden biri olan yüksek benzin fiyatlarının en önemli nedeni, akaryakıt üzerindeki vergi yükünün yüzde 60’ları bulmasıdır.” dedi.

Petrol fiyatlarındaki şokların, makro ekonomiyi arz ve talep yönü ile etkilediğini ifade eden Doğan, “Bu konuda yapılan araştırmalarda petrol fiyatlarındaki bir artışın ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği, petrol fiyatlarındaki bir düşüşün hem büyümeyi hem de enflasyonu pozitif etkilediği görülmüştür. Diğer taraftan, Türkiye gibi büyük ölçüde dış girdilere bağlı olarak üretim yapan, daha açık bir ifadeyle üretimi ve ihracatı büyük ölçüde ithal girdilere bağlı olan bir ülkede büyüme arttıkça enerji ithalatı artacak, dolayısıyla dış ticaret açıkları da artış gösterecektir.” diye ifade etti.

Türkiye’deki ham petrol maliyetinin, petrol fiyatlarındaki artışa bağlı olarak yükseldiğini kaydeden Doğan, “2002’den bugüne kadar ham petrol fiyatları TL cinsinden yüzde 345 kat yükselmiştir. 2002’de bir varil petrolün fiyatı 25 dolar iken, 2008’de 97, bugün ise 100 doların üzerindedir.” diye konuştu.

Enerji Piyasa Denetleme Kurulu (EPDK) tarafından 5.07 olarak belirlenen benzin tavan fiyatının bugüne kadarki en yüksek rakam olduğuna dikkat çeken Doğan, “Petrol fiyatlarındaki artış, petrol ithal eden Türkiye gibi ülkelerde dış ticaret açıklarının ve enflasyonun yükselmesine, büyümenin ise yavaşlamasına neden olacaktır. Yapılan araştırmalarda, petrol fiyatlarındaki kalıcı 20 dolarlık bir artışın, Türkiye’nin ekonomik büyümesini yüzde1,5-2 oranlarında azaltacağı öngörülmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar