Polonya Başbakanı Tusk: AB enerji birliği kurulmalı

Polonya Başbakanı Tusk, Avrupa Birliği’nin bankacılık birliği gibi enerji birliği kurması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Polonya Başbakanı Tusk: AB enerji birliği kurulmalı

Polonya Başbakanı Tusk, Avrupa Birliği’nin bankacılık birliği gibi enerji birliği kurması gerektiğini söyledi. Tusk, Financial Times’daki makalesinde AB’nin Rusya’ya olan bağımlılığının ancak bu sayede aşılabileceğini öne sürdü.

Rusya ile Avrupa Birliği arasında yaşanan Ukrayna krizi giderek derinleşirken, Avrupa’nın Rus gazına olan bağımlılığı AB liderlerini de yeni arayışlara itiyor.

AB ülkeleri petrol ve doğal gaz ihtiyacının üçte birini Rusya’dan tedarik ederken, Polonya Başbakanı Donald Tusk, AB’nin yeni Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmak için yeni bir enerji politikasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Financial Times gazetesi için bir makale kaleme alan Tusk, Euro krizinden sonra AB’nin “bankacılık birliği”ne doğru adım attığını hatırlattı ve Ukrayna krizinden de öğrenilecek dersler olduğunu vurguladı.

Polonyalı başbakana göre, AB’nin artık koordineli bir şekilde enerji ihtiyacını karşılaması gerekiyor, aksi halde uluslararası güç dengeleri açısında Rusya karşısında zayıf duruma düşmeye devam edecek.

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri de Rusya’yı Doğu Ukrayna konusunda uyardı ve Moskova’nın somut adımlar atmaması durumunda ekonomik yaptırımları daha da artıracağını söyledi. CİHAN

Yorumlar