Plastik ve ambalaj sanayicileri, kur artışı ve faiz yükselmesinden şikayetçi

Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Biliktü, yüksek kur ve faizlerin zararlı olduğunu belirterek “Aralık ayının ikinci yarısından itibaren yaşananlar ve beraberinde gelen kur artışı üretiminde direk ithal h.

Google Haberlere Abone ol
Plastik ve ambalaj sanayicileri, kur artışı ve faiz yükselmesinden şikayetçi

Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Biliktü, yüksek kur ve faizlerin zararlı olduğunu belirterek “Aralık ayının ikinci yarısından itibaren yaşananlar ve beraberinde gelen kur artışı üretiminde direk ithal ham madde kullanan bizleri ciddi anlamda sıkıntıya düşürmüştür. Merkez Bankası’nın müdahaleleriyle kurda kısmi gerileme görülmesine rağmen bu kez faizler yükselmiştir ki bu de ekonominin kendisine özgü dengelerini bozan bir başka etkidir.” dedi.

    BURPAS 2013 yılını değerlendirip, 2014 yılı beklentilerini ele aldı. Düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan BURPAS Yönetim Kurulu Başkanı İlker Biliktü, 2013 yılının son günlerinde finansal kiralama yöntemiyle plastik işleme makinelerinin ithalatında uygulanan KDV oranının yüzde 18’den yüzde 1’e çekilmesi kararının olumlu olduğunu söyledi.

    İlker Biliktü, Bursa’da 50 kayıtlı firmanın ambalaj sektöründe faaliyet gösterdiğini ifade etti. Biliktü, “Ambalaj sanayimizde Bursa’da kayıtlı 50 firmanın toplam kapasitesine baktığımızda yıllık 30 bin ton üretimin bu KDV indirimi sayesinde gelecek yeni makinelerle 2013 yılı plastik sektöründeki büyümeyi de göz önüne alarak kapasitede yüzde 25 artış olacağını tahmin etmekteyiz.” şeklinde konuştu.

    Bursa’da toplam ambalaj sektörümüzde 2 bin 500 kişinin istihdam edildiğini bildiren Biliktü, kapasite artışıyla yeni istihdamların da olacağını aktardı. Üretimin artışı ile ihracatın da artacağını vurgulayan Biliktü, “Her 2 alanda Bursa’nın yaklaşın 300 milyon dolarlık plastik ve ambalaj ürün ihracatı da yüzde 15-20 arasında artabileceğini öngörüyoruz.” diye konuştu.

    Ambalaj sektörünün piyasaların nabzını tutan bir barometre olduğunu aktaran Biliktü, “Çünkü her türlü ürün bir şekilde ambalajla satışa sunuluyor. Bu anlamda 2013 yılını çok iyi bir şekilde geride bıraktık. Yeni yasal düzenlemenin de etkisiyle 2014 yılına da ümitle bakıyoruz.” diye konuştu.

    Başta Merkez Bankası’nın aldığı faiz artırma kararı ve gündemdeki gelişmeleri de değerlendiren İlker Biliktü, sözlerini şöyle tamamladı: “Aralık ayının ikinci yarısından itibaren yaşananlar ve beraberinde gelen kur artışı üretiminde direk ithal ham madde kullanan bizleri ciddi anlamda sıkıntıya düşürmüştür. Merkez Bankası’nın müdahaleleriyle kurda kısmi gerileme görülmesine rağmen bu kez faizler yükselmiştir ki bu de ekonominin kendisine özgü dengelerini bozan bir başka etkidir. Yüksek kurun zararı vardır. Yüksek faiz de zararlıdır. Önemli olan piyasaların sakinliği, huzur ve istikrardır.” CİHAN

Yorumlar