Plastiğini pabucunu dama atacak ürünün formülü tamam, sıra üretime geldi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğada çözülebilen çevre dostu materyal kullanılarak üretilen bahçe tarım aksesuarının Avrupa Komisyonu'na sunulduğunu bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Plastiğini pabucunu dama atacak ürünün formülü tamam, sıra üretime geldi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, doğada çözülebilen çevre dostu materyal kullanılarak üretilen bahçe tarım aksesuarının Avrupa Komisyonu'na sunulduğunu bildirdi. Bayraktar, "TZOB olarak ortağı olduğumuz Degricol projesiyle, tarımda plastik malzeme kullanımının önüne geçmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Yazılı açıklama yapan Bayraktar, TZOB olarak Fransa’dan Plastipolis ile Mecafonction, Almanya’dan MGH, İngiltere’den Biopac, Hollanda’da DLO, İspanya’dan Inspiralia, Cetec ve R&R ile birlikte projeyi yürüttüklerini belirtti. Proje ile ilgili bilimsel ve teknik araştırmaların, İspanya’dan Inspiralia, Cetec, Hollanda’da DLO araştırma enstitüleri tarafından yürütüldüğü bilgisini veren Bayraktar, şöyle devam etti: "36 aylık proje süresinin ilk 18 ayı tamamlandı. 8-9 Nisan 2014 tarihinde proje ortaklarımızla birlikte Brüksel’de Avrupa Komisyonu’na ürettiğimiz bahçe tarım aksesuarımızın sunumu yapıldı. Sunumda şimdiye kadar yapılan araştırmalar sonunda formüle edilen ürün, projenin finansmanını sağlayan Avrupa Komisyonu’nun teknik ve idari yetkilileri tarafından değerlendirildi. Toplantı sonunda ürünün düşük maliyetle üretilebilir duruma getirilerek tarımda kullanıma sunulmasıyla ilgili görüş birliğine varıldı."

İnsan sağlığı ve çevreye verdiği zararların en aza indirilebilmesi amacıyla plastik malzeme yerine biyoplastik malzeme üretilmesi amacıyla projeye ortak olduklarını belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi: "Söz konusu projenin hayata geçirilmesine, 2011 yılı Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında 27 Kasım 2012 tarihinde başladı ve 30 Ekim 2015’te tamamlanması planlanıyor. Projeye TZOB’un da içinde olduğu tarım, biyoplastik ve gıda-kalite sektörlerinden kuruluşlar ortak oldular. 3 milli organizasyon olan Türkiye’den TZOB, Fransa’dan Plastipolis, Almanya’dan MGH oluşturdu. Daha sonra değişik ülkelerden konuyla ilgili 6 kuruluş ortak oldular. Bu ortaklık; tarımda ve bahçecilikte kullanılan bazı ürünlerin yüzde 100’e yakın doğal malzemeden oluşan bir formülle ve rekabet edebilir derecede düşük bir maliyetle, depolama ve kullanımda ısıya dayanıklı olacak şekilde üretilmesini amaçlamaktadır. Projeyle petrol türevi olan plastik ham madde yerine çevre kirlenmesini asgari düzeye indiren ve atık olarak kısa sürede tabiatta kaybolabilen organik malzeme üretilmesi hedefleniyor."

Bayraktar, "Maliyetinin düşük olması nedeniyle gıda sanayinde kullanılan plastik malzemeler ve özellikle plastik şişeler insan sağlığını olumsuz etkilemekte, yapısında yer alan ve sonradan katılan kimyasal maddeler de sağlığı ciddi anlamda tehdit etmektedir." diye konuştu.

Türkiye’de fındık kabuğu gibi çevre dostu, doğada çözülebilen materyaller bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, "Fındık kabuğundan da bu tür malzeme üretmek için girişimlerde bulunuyoruz. Bunu yapabilirsek, çevreyi korumanın yanı sıra çiftçimiz için önemli bir gelir kapısı daha açılmış olur." dedi. CİHAN

Yorumlar