Piyasaların gözü şimdi de FED'de

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz artırım kararı yatırımcıyı memnun etti.

Google Haberlere Abone ol
Piyasaların gözü şimdi de FED'de

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) faiz artırım kararı yatırımcıyı memnun etti. Tacirler Yatırım’dan Mert Yılmaz, TCMB’nin faiz artırarak önemli bir adım attığını, görevinin gereğini yaptığını vurguladı. Anıl Abbak da kararın öngörülebilirliği artırdığını, kızışmış havayı bir miktar yatıştırdığını ifade etti. Bundan sonrası için Amerikan Merkez Bankası FED'in atacağı adımların izleneceğini belirtti.

TCMB PPK, dün gece faizlerde yüzde 4 ila 6 bandında artış kararı aldı. Buna göre marjinal fonlama oranı yüzde 7,75’ten yüzde 12’ye, borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 3,5’ten yüzde 8’e bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı (politika faizi) yüzde 4,5’ten yüzde 10’a çıkarıldı. Kararı yorumlayan Tacirler Yatırım’ın Foreks Markası FXTCR’nin Müdürü Anıl Abbak, “TCMB’den gelen bu adım içeride bir rahatlama yaratırken TL’yi de sert bir şekilde değerlendirdi ve kuru 2,1627 seviyesine kadar geri çekti. Bunun yanında ülkemizde faizlerin 2 katı aşması ile gelişmekte olan ülke para birimleri de değerlendi.” dedi. Faiz artırım kararının öngörülebilirliği artırdığını vurgulayan Abbak, şöyle devam etti:

“TCMB kararı kızışmış havayı bir miktar yatıştırdı ve piyasayı tatmin etti. Tahminlerden daha geç gelen bu faiz kararı ‘bir geldi pir geldi’ denilebilir. Öngörüleri aşan faiz artırımının ardından TL maliyetlerinin tırmanmasının tahvil faizlerini bir miktar yukarı çekmesi beklenebilir. Kurda aşağı çekilme Borsa İstanbul (BIST) için olumlu; ama maliyetler bankacılık sektörü hisselerini olumsuz etkileyebilir. Faiz artışının enflasyona yansıması ikinci 6 ayı bulabilir. Yani sene sonuna kadar enflasyonda büyük rakamlar görmeye devam edebiliriz. Diğer yandan Amerikan Merkez Bankası FED’in kararlarına odaklanacağız. Bu aralar ABD verilerinde görülen zayıflama, tahminlerin oldukça altında gelen Tarım Dışı İstihdam ve Dayanıklı Mal Siparişleri gibi faktörler FED’in kararını etkileyebilir. FED’den bir ‘pas’ kararı gelirse 2,15’in altını görmemiz mümkün olabilir. Kısacası tahvil alımında sınırlamaya devam edilip edilmeyeceği PPK kararı sonrası oldukça önemli.”

Tacirler Yatırım Satış Müdürü Mert Yılmaz da politika faizini yüzde 4,5’ten yüzde 10’a çıkartmasının önemli bir karar olduğuna temas etti. Yılmaz, “Merkez, görevini yerine getirdi, ancak ana sorunun kaynaklandığı siyasal alanda tansiyonun inmesi gerektiği de unutulmamalı. Bu durum BIST’a olumlu yansıyacaktır ancak faizlerin artması bankacılık hisselerinin yükselişini sınırlandırabilir.” ifadelerini kullandı. Yılmaz, ayrıca TCMB kararına paralel mevduat ve kredi faizlerinde artışın kaçınılmaz olduğu uyarısı yaptı.
CİHAN

Yorumlar