Piyasalarda Trump endişesi

-Berenberg Başekonomisti Schmieding: -"Fed'in aralık ayında faizleri 25 baz puan artırma ihtimali var" -Trump sonrasında ABD'nin dış ticareti olumsuz etkilenebilir -ING Group Uluslararası Başekonomisti Carnell: -Fed'in aralıkta faiz artırma ihtimali azaldı

Google Haberlere Abone ol
Piyasalarda Trump endişesi

İSTANBUL (AA) - BURHAN SANSARLIOĞLU Küresel piyasalar, ABD başkanlık seçiminde kesin olmayan sonuçlara göre Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın zaferiyle negatif bir seyir izliyor. Trump'ın ABD Başkanı olması finans piyasalarında büyük bir endişeye neden oldu.

Trump'ın seçim kampanyası sırasındaki söylemleri ekonomikve politik belirsizlikler endişelerin ana kaynağı olurken, piyasalar Trump'ın bundan sonra yapacağı açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağı öngörülüyor.

ABD Merkez Bankasının (Fed) aralık ayında faizleri artıracağına dair beklentiler de azalırken, Trump'ın Fed konusundaki politikaları piyasalarda endişeyle bekleniyor.

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Berenberg Başekonomisti Holger Schmieding, Donald Trump'ın kazanmasının şaşırtıcı bir gelişme olduğunu ifade etti.

Schmieding, Trump'ın söylemlerinin ABD'nin dış politikası için risk oluşturduğunu belirtti.

Fed'in aralık ayında faizleri 25 baz puan artırma ihtimali olduğunu anlatan Schmieding, ekonominin bu şekliyle devam etmesi durumunda 2017 hatta 2018'de bile faiz artışlarının görülebileceğini dile getirdi.

Schmieding, artan maaş enflasyonu ve ılımlı mali teşviklerin Fed'in politikasını destekleyebileceğini ancak görünümün öncekinden daha belirsiz hale gelebileceğini aktardı.

Trump'ın Fed Başkanı Janet Yellen'ı bir daha aday göstermeyeceğine dair söylemini anımsatan Schmieding, böyle bir şeyin olmasının finansal piyasalarda tedirginliğe sebep olabileceğinin altını çizdi.


-"ABD'nin dış ticareti olumsuz etkilenebilir"


Trump'ın Meksika ve Kanada'ya yönelik olumsuz söylemlerinin ABD'nin dış ticaretini olumsuz etkileyebileceği öngörüsünde bulunan Schmieding, Trump'ın kazanmasının piyasalar için olumsuz olabileceğini söyledi.

ING Group Uluslararası Başekonomisti Rob Carnell da Trump'ın agresif politikasının finansal piyasalar için ve ABD'nin büyümesi için tehdit unsuru olabileceğini dile getirdi.

Carnell,Fed'in Trump'tan sonra piyasaları izleyip öyle karar vereceğini ancak aralıkta faiz artırma ihtimalinin azaldığını kaydetti.


Yorumlar