Piyasalarda küresel faizler ve veriler takip edilecek

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda, ABD’de Donald Trump’ın seçim zaferinin ardından başlayan tahvil faizleri ile dolardaki yükseliş eğilimi devam ederken...

Google Haberlere Abone ol
Piyasalarda küresel faizler ve veriler takip edilecek

İSTANBUL (AA) - Küresel piyasalarda, ABD’de Donald Trump’ın seçim zaferinin ardından başlayan tahvil faizleri ile dolardaki yükseliş eğilimi devam ederken, bugün yurt dışında yoğun veri akışı, yurt içinde ise ağustos ayı işsizlik oranı takip edilecek.

ABD’de yeni başkan Trump'ın ekonomiye ilişkin vaatleri sonrasında büyüme ve enflasyon beklentilerinin artması, ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişi beraberinde getirirken, dolara olan talebin de artmasına yol açtı.

Söz konusu gelişmelerle yaklaşık bir haftadır yükseliş eğiliminde bulunan dolar endeksi, dün 100,22 ile 11 ayın en yüksek seviyesini test etmesi sonrasında bugün 99,9 seviyelerinde dengelendi. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise dün 2,31 ile 30 Aralık 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından bugün 2,21 seviyelerinde bulunuyor. Dün tarihi zirvesini gören Dow Jones endeksi günü yüzde 0,11 yükselişle tamamlarken, Nasdaq endeksi yüzde 0,36 geriledi, S&P 500 endeksi ise yatay kapanış gerçekleştirdi.

Analistler, Trump'ın vergi reformu ve altyapı yatırımlarının artırılmasına ilişkin vaatlerinin maliye politikasında hızlı gevşeme, para politikasında ise sıkılaşma olarak algılandığını belirterek, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımını hızlı yapacağı beklentisiyle tahvil faizlerinin sert yükseldiğini ifade etti.

Bu hafta Fed Başkanı Janet Yellen'ın perşembe günü senatoda yapacağı sunum öncesinde, Trump'ın ekonomi kurmayları seçimine ilişkin haber akışının izleneceğini aktaran analistler, bugün açıklanacak kasım ayı New York Fed imalat endeksi ile ekim perakende satışlarının takip edileceğini kaydetti.

Avrupa tarafında ise Trump'ın uygulamaya koyacağı politikalarla birlikte Fed'in faizleri daha hızlı artırabileceği beklentilerinin gündeme gelmesi, avro/dolar paritesinin satış baskısı altında kalmasına yol açtı. Dün 1,0709 ile 3 Aralık 2015'ten bu yana en düşük seviyeye gerileyen avro/TL, bugün 1,0750 seviyelerinde yatay seyrediyor. Öte yandan, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,24, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,34 ve Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,43 yükseldi.

Analistler, avrodaki gerilemede gelecek yıl yapılacak seçimlerde Donald Trump gibi "milliyetçi" ve "korumacı politikalar" öneren adayların seçilebileceği korkusunun yükselmesinin de etkili olduğunu belirterek, bugün İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney'in İngiliz parlamentosunda vekillerin sorularını yanıtlayacağını, ayrıca Almanya, İtalya ve Avro Bölgesi'nde açıklanacak 3. çeyrek büyüme verilerinin takip edileceğini bildirdi.

Yurt içinde Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise dün güne yükselişle başlaması sonrasında dolar/TL'deki yükselişin etkisiyle yüzde 1 değer kaybetti ve 74.419,10 puandan kapandı. Dolar/TL ise 3,30 sınırını test etmesi sonrasında bugün 3,28'in hemen altından işlem görüyor. Küresel tahvil piyasasındaki satış dalgasının Türkiye'de 10 yıllık tahvil faizlerine de yansımasıyla dün yüzde 11,14 ile 26 Ocak'tan bu yana en yüksek seviye görüldü.

Analistler, bugün yurt dışında yoğun veri gündeminin bulunduğunu, yurt içinde ise ağustos ayı işsizlik oranının takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 75.000 puanın direnç, 74.100 puanın ise destek konumunda bulunduğunu kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ağustos ayı işsizlik oranı

10.00 Almanya, 3. çeyrek büyüme

12.00 İtalya, 3. çeyrek büyüme

12.30 İngiltere, ekim TÜFE

13.00 Avro Bölgesi, 3. çeyrek büyüme

13.00 Avro Bölgesi, eylül dış ticaret dengesi

16.30 ABD, kasım New York Fed İmalat Endeksi

16:30 ABD, ekim perakende satışlar

Yorumlar