"Piyasalar bu hafta TCMB'yi ve Yellen'i takip edecek"

- Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Çekcen: - "Yeni haftaya başlarken piyasalarda gözler, içeride TCMB'nin faiz kararı, dışarıda ise Fed Başkanı Janet Yellen'in konuşmasında olacak"

Google Haberlere Abone ol
"Piyasalar bu hafta TCMB'yi ve Yellen'i takip edecek"

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, yeni haftaya başlarken piyasalarda gözlerin, içeride Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararı, dışarıda ise ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in konuşmasında olacağını bildirdi.

Çekcen, bu haftaya ilişkin beklentilerini açıklarken, önceki hafta Fed tutanakları sonrası dolar varlıklarındaki gerilemenin gelişmekte olan ülke para birimlerine olumlu yansıdığını ifade ederek, tutanakların piyasalarda bir Fed iyimserliği oluşturmasına karşın Fed bölgesel başkanlarının "şahin tondaki" açıklamalarının ve faiz artırım beklentilerini korumalarının dolar varlıklarındaki düşüşleri sınırlandırdığını kaydetti.

Yeni haftaya başlarken piyasalarda gözlerin, içeride TCMB faiz kararı, dışarıda ise Fed Başkanı Janet Yellen'in konuşmasında olacağını belirten Çekcen, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu hafta ABD'de Fed Başkanı Yellen'in konuşmasının yanı sıra büyüme ve konut verileri ön plana çıkacak. Ancak yurt içi piyasalar açısından yarın TCMB'nin açıklayacağı faiz kararı daha fazla hareketlilik yaratabilir. TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında yine 25 baz puanlık indirime gitmesi bekleniyor. Burada asıl merak edilen konu ise TCMB'nin bu karar sonrası faiz indirimine devam edip etmeyeceği. Çünkü politika faizi etrafında daha dar ve simetrik bir faiz koridoru vurgusuyla faiz indirimleri devam etmişti. Ancak geldiğimiz noktada günlük olarak piyasaların fonlandığı üst bant 8,75, ağırlıklı ortalama fonlama faizi 8,00 dolaylarında bulunuyor.

Haftalık fonlama maliyeti olarak kullanılan politika faizi ise 7,50 olarak belirlenmiş durumda. Üst bantta yapılacak 25 veya 50 baz puanlık indirim sonrası TCMB'nin faizleri daha fazla aşağı çekecek alanı daralıyor. Bu noktada TCMB'den yarın son bir faiz indirimi veya farklı bir güncelleme adımı görebiliriz. Bu sebeple bu toplantıda sadece alınacak faiz kararını değil, sadeleşme adımları anlamında önümüzdeki dönem yol haritasında neler olacağını da öğrenmiş olacağız. Dolayısıyla karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu (PPK) notlarında yeni ifadeler ve planlar yer alabilir."


- Jackson Hole sempozyumu


Adnan Çekcen, geçen hafta New York Fed Başkanı William Dudley'in "Eylül ayında faiz artırımına gidilebilir" şeklinde değerlendirmelerde bulunduğunu, San Francisco Fed Başkanı John Williams'ın da faiz artırımı için enflasyon hedefinin gerçekleşmesinin beklenmemesi gerektiğini vurgulayarak Dudley'i destekler nitelikte "şahin bir ton" kullandığını hatırlattı.

Bu hafta ise ünlü ekonomistler ve başkanların katılacağı Jackson Hole sempozyumunda Fed Başkanı Yellen'in yer alacağını, faiz artırım belirsizliği içerisinde Yellen'in diğer üyeleri destekleyecek açıklamalarda bulunup bulunmayacağının merak edildiğini belirten Çekcen, perşembe ve cuma günleri gerçekleşecek sempozyumda Yellen'in bu yılki faiz artırımına dikkati çekebileceğini ve eylül ayındaki faiz artırım ihtimaline de açıklık getirebileceğini bildirdi.

Çekcen, şunları kaydetti:

"Eylül beklentisi söz konusu olursa dolar varlıklarında sert hareketler görebiliriz. Bu önemli değerlendirme öncesi hafta boyunca piyasalar genel beklentileri önceden fiyatlayabilir. Yellen beklentileri ve TCMB'nin faiz indirimine devam etmesi, dolardaki düşüşleri sınırlandıran bir etki yaratabilir. Geçen hafta doların kritik bir destek noktası üzerinde tutunduğunu görüyoruz. Özellikle 2.9100-2.9000 aralığından tepki alımları takip edildi. Teknik olarak bu bölge uzun vadeli bir yükseliş trendinin dip noktaları olarak ön plana çıkıyor. Bu seviyelerin üzerinde kaldığı sürece doların yukarı gitme isteği sürebilir ve tekrardan 2.9450-2.9700 direnç noktaları görülebilir. Fakat gelişmelere bağlı olarak 2.9000 desteğinin aşağı yönlü kırıldığını görürsek, bu durum yeni bir satış dalgası yaratabilir ve 2.8700'lerin önü açılabilir. BIST100 tarafında ise yine 77.000 kritik destek noktası üzerindeki kalıcılık takip edilecek. Fitch açıklaması sonrası endeks tarafında negatif bir fiyatlama görebiliriz. Bu kritik destek noktası aşağı yönlü kırılırsa 76300-75500 seviyeleri görülebilir. Yeni bir yükseliş hareketi izlememiz için ise teknik olarak 79.400 direncini aşmamız gerekiyor."


- "Gram altında zayıf seyir sürebilir"


Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Çekcen, altında 1.355-1.356 dirençlerinin uzun süredir yukarı yönlü kırılamadığını, Fed beklentilerinden ve aynı zamanda bu direnç noktalarının geçilememesinden kaynaklı bir gevşeme görülebileceğini belirterek, özellikle yeni haftaya başlarken Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in bu yılki faiz artırım beklentisini dile getirmesinin dolar varlıklarında yükselişleri, altında da satışları beraberinde getirdiğini, altında kısa vadeli oluşan yükseliş trendinin aşağı yönlü kırılmasından dolayı kritik 1.330 desteğinin ön plana çıktığını kaydetti.

Çekcen, "Bu seviye aşağı yönlü kırılırsa satışlar derinleşebilir ve 1.315'ler gündeme gelebilir. Yükselişlerin tekrardan görülebilmesi için 1.345 direncinin aşılması gerekebilir. Gram altında ise 127.50 direnci aşılamamıştı. Dolayısıyla bu seviye altında kaldığı sürece gram altında zayıf seyir sürebilir ve 123.50-123.00 seviyeleri gündeme gelebilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar