Petrol fiyatlarındaki yükseliş yüzde 35'i aştı

- Arz ve talep piyasasındaki gelişmelerin yanı sıra jeopolitik riskler nedeniyle son 2 yılda sert düşüş gösteren petrol fiyatları, 2016'da yükselişe geçti - OPEC'in gelecek ay gerçekleştirilecek gayriresmi toplantısında arz ve talep piyasasındaki dengesizliklerin giderileceği beklentisinin artmasıyla ağustosta yüzde 18'e yakın yükselen Brent petrolün varil fiyatı, yılbaşından bu yana geçen 7,5 aylık sürede ise yüzde 35'in üzerinde artış gösterdi - Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Çekcen: - "Artan stok verilerine rağmen arz ve talebin dengelenebileceğine dair değerlendirmeler ile OPEC'in eylül ayında arzı dondurabileceğine dair beklentiler, petrol fiyatlarını bu tarihe kadar güçlü tutabilir" - "Brent petrolün varil fiyatındaki yükselişlerde 50 dolar kritik direnci aşılırsa 53-55 dolar aralığına doğru bir hareketlenme söz konusu olabilir"

Google Haberlere Abone ol
Petrol fiyatlarındaki yükseliş yüzde 35'i aştı

İSTANBUL (AA) - BELGİN YAKIŞAN MUTLU - Brent petrolün varil fiyatı, 2 yıllık düşüşün ardından 2016'da yükselişe geçerek yılın başından bu yana yüzde 35'in üzerinde değer kazandı.

Yılbaşından bu yana yükseliş trendinde olan Brent petrolün varil fiyatının geçen ay arza ilişkin tedirginlikler ve jeopolitik risklerin yeniden belirmesiyle yaklaşık yüzde 13 oranında değer kaybetmesi, küresel pay piyasalarında da satış baskısını artırmıştı.

Bu ayın başında da gerilemeye devam ederek 41,49 dolarla yaklaşık 3,5 ayın en düşük seviyesini gören Brent petrolün varil fiyatı, arz ve talep piyasasındaki dengesizliğin giderileceğine yönelik beklentilerin artmasıyla kayıplarının tamamını telafi ederek artıya geçti.

Söz konusu gelişmelerin etkisiyle 51 doları aşan Brent petrolün varil fiyatının, ağustos ayı içindeki yükselişi yaklaşık yüzde 18 oldu. Böylece geçen 2 yılda sert düşüş gösteren Brent petrolün varil fiyatı, yılın başından bu yana geçen 7,5 aylık sürede ise yüzde 35'in üzerinde değer kazandı.

Analistler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyelerinin petrol piyasasındaki hareketleri gelecek ay gayriresmi bir görüşmede değerlendireceği haberlerinin, arz ve talep piyasasındaki dengesizliklerin giderileceği beklentilerini artırdığını, bu durumun da fiyatlarda yükselişi beraberinde getirdiğini belirtiyor.

Söz konusu toplantıdan çıkacak kararların, fiyatların bundan sonraki yönünü belirleyeceğine işaret eden analistler, 50 dolar psikolojik sınırının aşılmasının ise yükselişlerin devamı açısından önemli olduğunu vurguluyor.


- "Petroldeki yükselişte beklentiler etkili"


AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, petrol fiyatlarındaki güçlü seyrin, artan stoklar ve verilere rağmen OPEC beklentilerinden kaynaklı korunabileceğini söyledi.

Çekcen, beklentilerin yön verdiği bir süreçte olunması nedeniyle eylül ayındaki OPEC olağanüstü toplantısından çıkacak kararların da görülmesi gerektiğini vurgulayan Çekcen, "Artan stok verilerine rağmen arz ve talebin dengelenebileceğine dair değerlendirmeler ile OPEC'in eylül ayında arzı dondurabileceğine dair beklentiler petrol fiyatlarını bu tarihe kadar güçlü tutabilir." dedi.

Brent petrolde gözlenen son yükselişte, stokların son durumu veya üretim miktarıyla ilgili gelişmelerin değil, daha çok beklentilerin etkili olduğunu vurgulayan Çekcen, geride kalan haftada ABD tarafında açıklanan petrol stokları ve sondaj kuyu sayılarında artış olduğuna işaret etti.

Çekcen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Açıklanan rakamların genelde petrol fiyatlarını baskılaması gerekirken, fiyatların yükselişe geçmesini OPEC beklentilerine bağlayabiliriz. 8 Ağustos'ta OPEC tarafında eylül ayında gerçekleştirilmek üzere olağanüstü toplantı kararı alındı. O tarihte 39 doları gören ABD tipi ham petrol, o günden bu yana yükselişini koruyarak 46 dolara kadar geldi. Aynı zamanda OPEC başkanının yıl sonu petrol fiyatlarında artış beklentisini açıklaması son yükselişleri destekledi. Dolayısıyla bir sonraki dönemde OPEC ülkelerinin eylül ayındaki olağanüstü toplantısında arzı dondurma ve OPEC tarafından gelen ılımlı mesajların fiyatların yönü açısından belirleyici olabileceğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda elbette haftalık olarak açıklanan petrol stok verilerinin de takip edilmesi gerekiyor."

Petrol fiyatlarının yönü üzerinde eylül ayında OPEC tarafında gerçekleşecek toplantıdan çıkacak kararların etkili olacağını belirten Çekcen, genel görünümün güçlü olduğu Brent petrolün varil fiyatında 46-48 dolar bant aralığının ön plana çıktığını, şu anda bu aralığın üzerinde bir fiyatlamanın takip edildiğini söyledi.

Orta vadede ise bu seviyelerin üzerinde kalındığı sürece yükseliş isteğinin devam edebileceği öngörüsünde bulunan Çekcen, "Yükselişlerde 50 dolar kritik direnci aşılırsa 53-55 aralığına doğru bir hareketlenme söz konusu olabilir." değerlendirmesini yaptı.


Yorumlar