Petrokimya devi SABIC, Ortadoğu’nun en büyük firması oldu

Dünyanın en büyük petrokimya üreticisi SABIC, Arap dünyasının en büyük şirketi seçildi. Forbes Middle East dergisi tarafından yayınlanan Top 500 listesinde ilk sırayı 50 milyar dolar gelir ve 90.4 milyar dolarlık malvarlığı ile Suudi Arabistan...

Google Haberlere Abone ol
Petrokimya devi SABIC, Ortadoğu’nun en büyük firması oldu

Dünyanın en büyük petrokimya üreticisi SABIC, Arap dünyasının en büyük şirketi seçildi. Forbes Middle East dergisi tarafından yayınlanan Top 500 listesinde ilk sırayı 50 milyar dolar gelir ve 90.4 milyar dolarlık malvarlığı ile Suudi Arabistan merkezli SABIC firması aldı.

Listede ikinci sıraya yine aynı ülkeden Suudi Telecom firması yerleşti. Ardından Katar Milli Bankası, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi merkezli telekom firması Etisalat ve Suudi Elektrik firması geldi. Suudi Arabistan’dan 108 firma listeye girerken en çok firmanın sıralandığı ikinci ülke Kuveyt oldu. Diğer Körfez ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri’nden ise 74 firma sıralamaya girdi.

Aralık 2013 itibariyle Top 500 firmanın birleşik gelirleri 383 milyar doları aşarken net kârı 71.7 milyar dolara yaklaştı. Yıllık bazda gelirler yüzde 12, kâr oranı ise yüzde 16.2 artış gösterdi.

Listedeki en büyük sektör 107 firma ile endüstri sektörü oldu. İkinci en büyük sektör ise 101 firma ile bankacılık olarak açıklandı.

Listenin geçen yıl açıklanan mali raporlara ve borsalardaki verilere dayanılarak hazırlandığı kaydedildi. Firmaların toplam gelirleri, net kâr oranları, malvarlıkları ve piyasa değerinin de gözönünde bulundurulduğu öğrenildi. CİHAN

Yorumlar