Petkim’in 2014 yılı ilk çeyrek kârı 37 milyon lira

Petkim Petrokimya Holding A.Ş., yılın ilk çeyreğinde geçen yılın tamamına yakın net kâr rakamı açıkladı. Geçen yılın ilk çeyreğinde 3,1 milyon TL, yıl sonunda 49 milyon TL net kâr elde eden Petkim’in 2014 yılı ilk çeyrek net kârı...

Google Haberlere Abone ol
Petkim’in 2014 yılı ilk çeyrek kârı 37 milyon lira

Petkim Petrokimya Holding A.Ş., yılın ilk çeyreğinde geçen yılın tamamına yakın net kâr rakamı açıkladı. Geçen yılın ilk çeyreğinde 3,1 milyon TL, yıl sonunda 49 milyon TL net kâr elde eden Petkim’in 2014 yılı ilk çeyrek net kârı ise 37 milyon TL’ye ulaştı. Geçen yılın ilk çeyreğinde sıfıra yakın olan net kâr marjı, yüzde 3,1’e çıktı. Söz konusu dönemde 1 milyar 190 milyon TL ciro yapan şirketin brüt kârı 92 milyon TL, FAVÖK rakamı da 81 milyon TL oldu. FAVÖK marjı geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,4 iken yüzde 55 artarak yüzde 6,8’e yükseldi. Şirketin kapasite kullanım oranları da geçen yılın 5 puan üzerine çıkarak yüzde 86 seviyesinde oldu.

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, dövizdeki dalgalanmaların etkili olduğu yılın ilk çeyreğinde, pazar odaklı dinamik planlama politikasının sonucu ciro, brüt kâr, net kâr ve FAVÖK rakamlarında ciddi artış elde edildiğini söyledi. Söz konusu dönemde iç piyasada genel petrokimya pazarının aksine Petkim ürünlerine talebin arttığını belirten Korkut, sürdürülebilir kârlılık hedefi kapsamında son beş çeyrekte iyi bir trend yakalandığını ifade ederek, “Ciro ve pazar payından ziyade, kâr üretmeye odaklandık. Üretimden lojistiğe kadar tüm süreçlerde operasyonel verimliliği ön planda tutarak ve kontrol edilebilen değişkenlere ağırlık vererek, kârlılığı sürekli hale getirmek istiyoruz. Kâr marjlarına odaklandık ve bunun sonuçlarını elde ettik.” dedi. Türkiye’nin tek petrokimya hammadde üretim tesisi olan Petkim’de ilk çeyrekte görülen ciro artışının yanısıra brüt kârın ikiye katlandığını söyleyen Genel Müdür Korkut, brüt kâr marjı ve FAVÖK’teki artışların dikkate değer olduğunu kaydetti.

Petkim’de verimliliği arttırmaya yönelik yatırımların da devam ettiğini dile getiren Sadettin Korkut, 2014 yılı ilk üç aylık dönemde kapasite artışı, idame tamamlama, enerji ve üretimde verimlilik arttırmaya yönelik yatırım harcamaları tutarının 58 milyon TL’nin üzerine çıktığını söyledi. Petkim’in önümüzdeki yıl sonuna kadar tamamlanacak dört yatırımla daha fazla değer üreten bir şirket haline geleceği bilgisini veren Korkut, şunları dile getirdi: “Yıl sonunda bitecek Etilen ve PTA fabrikaları kapasite artışı yatırımlarıyla üretim kapasitesi, yıllık 3,2 milyon tondan 3,6 milyon tona çıkacak. Gelecek yıl içinde faaliyete geçecek konteyner limanıyla lojistik alanında gelir elde etmeye başlayacak. İlk fazı 2015 yılı içinde üretime başlayacak rüzgar elektrik santraliyle (RES) de şirket, enerji verimliliği ve çeşitliliğini arttıracak. Aliağa Kompleksi’nde 15 ana fabrika ve yedi yardımcı tesisi bulunan Petkim’in, etilen ve saf tereftalik asit (PTA) fabrikalarında gerçekleştireceği kapasite artışı yatırımı toplamı 138 milyon dolara ulaşacak. APM Terminals ile birlikte Petlim Limanı’nı, dünyaca ünlü Alstom şirketiyle RES'i tamamlayacağız.”

Petkim Genel Müdürü Korkut, 2014 yılı ilk çeyreğinde önemli üretim bölgelerinde devam eden politik belirsizlikler sebebiyle petrol fiyatlarının 110 dolar seviyelerinde seyrettiğini belirterek, “Küresel büyümede gözlenen yavaşlamaya ve rafineri kapasitelerindeki düşüşlere rağmen özellikle Kuzey Amerika’da sürüş sezonunun erken başlamasıyla yükselen benzin talebi ve fiyatları, petrol fiyatlarındaki yüksek seyrin bir nedeni oldu. Petrole bağımlı hareket eden ana hammadde nafta fiyatları da yüksek seyrini sürdürdü. Yüksek seyreden girdi fiyatları, maliyetleri olumsuz etkiledi. Üreticiler, maliyet tarafındaki artışları ürünlere aynı oranda yansıtmakta güçlük çekti. Marjlarda bir miktar daralma hissedildi. Özellikle Çin ve Asya ekonomilerindeki büyüme hızlarındaki düşüş, petrokimya ürünlerin talebini olumsuz etkiledi.” ifadelerini kullandı.

Türkiye piyasasında döviz kurlarında yaşanan hareketliliğin yurtiçi talebi yavaşlattığını, 2014 ilk çeyreğinde sektördeki üreticilerin, stoktan ziyade sadece ihtiyaçları kadar mal almaya başladığını anlatan Korkut, Avrupa piyasalarında meydana gelen kısmi iyileşmeninse özellikle plastik mamul üreten ve AB pazarını hedefleyen üreticilere daha olumlu etki yaptığını kaydetti. Çin piyasasında polimer fiyatlarında dönem içinde görülen kısmi artışların, İran başta olmak üzere Ortadoğu ürünlerinin Türkiye’den ziyade buraya yönelmesine sebep olduğunu ifade eden Korkut, bu durumun Türkiye piyasasının daha dengeli hale gelmesini sağladığını belirtti. Türkiye’nin ağırlıklı ihracat pazarlarından olan euro bölgesindeki büyüme tahminlerinin pozitif olmasının, önümüzdeki dönemde Petkim’e olumlu katkılar sağlamasını beklediklerini söyledi. CİHAN

Yorumlar