PETFORM: Doğalgaz iletim alt yapısına yatırım yapılmalı

Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Başkanı Orhan Duran, doğalgaz iletim altyapısı için bazı adımların atılması gerektiğini belirterek, “Sistem 200 milyon metreküp taşıyacak büyüklüğe sahip ama bu rakamın üzerinde bir talep var.

Google Haberlere Abone ol
PETFORM: Doğalgaz iletim alt yapısına yatırım yapılmalı

Petrol Platformu Derneği (PETFORM) Başkanı Orhan Duran, doğalgaz iletim altyapısı için bazı adımların atılması gerektiğini belirterek, “Sistem 200 milyon metreküp taşıyacak büyüklüğe sahip ama bu rakamın üzerinde bir talep var.” dedi.

PETFORM, 'Türkiye Doğalgaz Ticareti Üssünün, Borsasının Geliştirilmesi' konulu bir konferans düzenledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan ile EPDK Başkanı Hasan Köktaş'ın da katıldığı toplantının açılışında konuşan PETFORM Başkanı Duran, çok oyunculu doğalgaz piyasasının önündeki en büyük engellerin uygulanan sübvansiyonlar ve maliyet bazlı fiyatlandırmanın dikkate alınmaması olduğunu söyledi. Bu konuda hazırlardıkları rapordan bahseden Duran, “Sektörün önündeki ithalat sınırlandırmaları sektörün önünde bir engeldir. Yine sektör için önemli bir adım olacak bağımsız bir iletim sistem operatörünün oluşturulması ve bu sistemin ayrı bir tüzel kişilik olarak işletilmesi de gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

MERCAN: DÜZENLEMELER SEKTÖRLE YAPILIYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan ise dinamik bir sektör olan doğalgaz sektöründe yapılacak düzenlemelerin paydaşlarıyla değerlendirilerek yapıldığını söyledi. Mercan, sektörün hassasiyetlerini dikkate aldıklarını belirtti. Liberalleşme sürecinde doğalgaz sektörünün geride kalsa da elektrik piyasası ile ilgili deneyimlerin dikkate alınması gerektiğini aktaran Mercan, şöyle konuştu:

“Piyasa serbest değilse, uzun vadede vatandaşlarımız bundan olumsuz etkilenecektir. Elektrik piyasasının serbestliği diğer iki sektöre göre daha fazla. Bunun nedeni de kaynak çeşitliliğidir. Öte yandan umarım seçimlerden önce yani mart ayı öncesi Doğalgaz Piyasası Kanunu yasalaşır ve devreye girer. Doğalgaz piyasası petrol piyasasına göre biraz daha bölgesel büyüklükte. Uzun vadeli planlar için beyin fırtınaları günlük problemlerin yanında yapılmalı. Bunu başarabilirsek üretici olmasak bile piyasada söz sahibi olacak konuma gelebiliriz.”

EPİAŞ’ ın kurulmasının piyasa açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Mercan, kamu ve özel sektörün birlikte çalışmasının önemine dikkat çekti.

KÖKTAŞ: ÖZEL SEKTÖR VE KAMU ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

EPDK Başkanı Hasan Köktaş da enerji sektöründeki sivil toplum örgütleri ile paylaşılan görüşlere önem verdiklerini anlattı. Elektrik piyasasının doğal gaz piyasasına kıyasla daha hızlı bir liberalleşme sürecini yaşadığını ifade eden Köktaş, “EPİAŞ’a giden yolda bu sürecin devamı için adımlar atıyoruz. EPİAŞ bir hedeftir bu hedefe giden yolda atılan adımları ve işlemleri eklemleyerek ilerlemek gerekli. Hazırlanan raporun hayata geçmesine ihtiyaç var. Bundan sonra, kim ne yapmalı, bu sistemi geliştirebilelim ki EPİAŞ hedefimize ulaşabilelim. Her birimiz kamu-özel sektör birer ev ödevi gibi üzerimize düşeni yapmalıyız.” dedi.
CİHAN

Yorumlar