Perakendede Becerilerin Geliştirilmesi Projesi

- GPD ve KMD Genel Sekreteri Tavus: - "Kadınlar evlenene kadar, erkekler askere gidene kadar perakende sektöründe çalışıyor" - KMD Yönetim Kurulu Başkanı Özpamukçu: - "Satış noktalarımızın artmasıyla 2015 yılı istihdamımız yüzde 13 artışla 800 bine ulaştı" - "Türkiye, İtalya’dan sonra eğitim seviyesi ve deneyim açısından perakende sektöründe en düşük vasıflı işçi çalıştıran ikinci ülke konumunda"

Google Haberlere Abone ol
Perakendede Becerilerin Geliştirilmesi Projesi

İSTANBUL (AA) - Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) ve Kategori Mağazacılığı Derneği'nin (KMD) birlikte yürüttüğü, Avrupa Birliği Erasmus+ programı çerçevesindeki online eğitim projesi Perakendede Becerilerin Geliştirilmesi Projesi tamamlandı.

Perakende sektörü çalışanlarının e-learnretail.org internet sitesi üzerinden ücretsiz olarak eğitim almalarını sağlayacak sistem eylül ayında çalışanları bilgilendirmeye başlayacak.

GPD ve KMD Genel Sekreteri Füsun Tavus, Tekfen Tower'da düzenlenen tanıtımda projeye ilişkin bilgiler verdi.

Perakende sektörünün insan kaynağını uzun süre elinde tutamadığını belirten Tavus, "Açıkçası kadınlar evlenene kadar, erkekler askere gidene kadar perakende sektöründe çalışıyor. Bir de telefon taksitleri bitene kadar kategorisi çıktı son zamanlarda. Geliştirdiğimiz eğitim sistemiyle bu sektörün uzun soluklu başarı hikayeleri yazmak için önemli bir mecra olduğunu ifade etmiş olacağız." diye konuştu.

Projenin tıpkı Avrupa’daki örneklerinde olduğu gibi perakende sektöründe çalışmaya başlamanın parlak bir kariyer için ilk adım olarak görülmesi ve sektör içi eleman sirkülasyonun makul seviyelere çekilmesi için hayata geçirildiğini belirten Tavus, projenin, Avrupa Birliği’nin Erasmus + Stratejik Ortaklıklar Hibe Programı faaliyeti kapsamında sunulan 205 proje içinde desteklenmeye değer bulunan 25 proje arasında yer aldığını anlattı.

Proje için son 2 yıllık dönemde yoğun çalışmalar gerçekleştirildiğini belirten Tavus, “Proje için o dönemden bugüne kadar gerek Türkiye’de gerekse ortak ülkeler Almanya, Finlandiya ve Portekiz’de ortak kuruluşlar ve sektörden üst düzey yetkililer ile İK uzmanlarının katılımıyla birçok toplantı gerçekleştirildi.” dedi.


- "Türkiye perakende sektöründe en düşük vasıflı işçi çalıştıran ikinci ülke"


KMD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu ise perakendenin temel sorunlarına GPD ile birlikte ortak çözümler sunmak amacıyla eğitime ve istihdam yaratıcı çalışmalara ağırlık verdiklerini belirtti.

Temel eğitimi daha yenilikçi, mesleki standartlara uygun olarak düzenlenmiş, kolayca güncellenebilen, interaktif ve istihdam imkanı sağlayan bir hale getirmenin gerekliliğini vurgulayan Özpamukçu, şöyle konuştu:

"Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan işsizlik ve kayıt dışı istihdam ile mücadelede perakende sektörü her zaman çözüm olmuştur. 81 ilde 75 bin satış noktasına ulaşan modern perakendeciler, yıllık ortalama yüzde 15 gibi bir oranla satış noktalarını artırıyor. Satış noktalarımızın artmasıyla birlikte 2015 yılı istihdamımız da yüzde 13 artışla 800 bine ulaştı.

Perakende sektöründe çalışan sirkülasyonu da oldukça hızlı. Alt kategoriler bazında ve firmadan firmaya değişmekle birlikte yüzde 24-60 arası oranda bir değişim söz konusu. Bu da yıllık ortalama 240 bin kişinin 6 aydan kısa sürede giriş çıkış yapması anlamına geliyor.

PwC tarafından yapılan bir araştırmaya göre de, Türkiye, İtalya’dan sonra eğitim seviyesi ve deneyim açısından perakende sektöründe en düşük vasıflı işçi çalıştıran ikinci ülke konumunda. Bu da sektör olarak eğitime daha çok önem vermemiz gerektiğini bize gösteriyor. Gündemimizdeki bu önemli sorunlara çözüm üretmek amacıyla bu projeyi hayata geçirdik."


- "45 saat eğitim alan sertifikaya hak kazanacak"


GPD Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Ünver de projeyi, istihdamı hızla artan sektörün geleceğine yapılan büyük bir yatırım olarak nitelendirdi.

Proje ile sektörel eğitimde standardizasyonun sağlanabileceğini aktaran Ünver, 2015 yılında Türkiye perakende sektörünün toplam cirosunun 663 milyar TL’ye ulaştığını, bunun içinde modern perakende cirosunun 217 milyar TL olduğunu, istihdamın ise 800 bin kişiye ulaştığını kaydetti.

Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Müdürü Tamer Atabarut da platform üzerinden 45 saatlik online eğitimlerini tamamlayan kişilerin sertifika almaya hak kazanacağını belirtti.

Atabarut, sertifikanın, perakende sektöründe kariyer düşünenler açısından işe girişlerde avantaj yaratacağına değindi.

Yorumlar