Perakendeciye 'karı bırak, hayatta kalmaya bak' tavsiyesi

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük, Türkiye’nin 2014’e dalgalı ve fırtınalı bir ortamda girdiğini vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Perakendeciye 'karı bırak, hayatta kalmaya bak' tavsiyesi

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük, Türkiye’nin 2014’e dalgalı ve fırtınalı bir ortamda girdiğini vurguladı. Küçük, perakendecilere bu ortamda kar ve büyümeyi bir yana bırakmalarını; şirketlerini hayatta tutmaya odaklanmalarını tavsiye etti.

Vahap Küçük, perakende sektörünün 2013 rakamlarını, 2014 hedeflerini basın toplantısı ile açıkladı. Sabancı Center’da yapılan toplantıya TAMPF bünyesinde bulunan Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkan Yardımcısı Sami Kariyo, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Nihat Özdemir, Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu ile Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer de katıldı.

Toplantıda geçen sene perakende sektörünün yüzde 13 büyüdüğüne işaret eden TAMPF Başkanı Vahap Küçük, “Burada büyüme reel olarak enflasyondan arındırıldığında yüzde 6-6,5. Bu sene talihsiz olaylar oldu. Bunlar olmasa büyüme oranı yüzde 15’i görürdü.” ifadelerini kullandı. Küçük, perakendede 2014’te yüzde 14 büyüme, 100 bin yeni eleman istihdamı olacağını da dile getirdi. 2014’ü ekonomi ve perakende sektörü adına yorumlayan Küçük, şunları kaydetti:

“Bu seneye dalgalı ve fırtınalı bir ortamda giriyoruz. Etki alanımız dışında olaylar var. Şirketler de canlılar gibidir. Canlıların ilk emeli hayatlarını devam ettirmektir. Suriye’de şu an konfor ve rahatı aklına getiren bir Allah’ın kulu yoktur. Onlar şu an kurşun yemeden hayatını devam ettirmeye bakıyordur. Bu nedenle bizler de 2014’te varlığımızı devam ettirme yollarına bakmalıyız. Karı, büyümeyi bir yana bırakıp şirketlerin hayatta tutmaya bakmalıyız. Karı gelecek senelere ötelemeliyiz.”

Şirketlerin nakit yönetiminin hayati olduğunu anlatan Küçük, bu çerçevede duayen sanayici Üzeyir Garih’ten şu anekdotu aktardı:

“Ona göre şirketlerin üç topu vardır. Bunlardan ikisi plastik, biri demirdir. Plastik top düştü mü kalkar, ancak demir top düştü mü kalkmaz. Plastik toplardan biri kar, diğeri büyümedir. Bunlar düşer kalkar. Tabii demir top da nakit yönetimidir. Bu top düştü mü kalkmaz. Bu nedenle bu aralar önemli olan bizler için nakit yönetimidir.”

Küçük, bunalım ortamından yara almamak için yatırımcıları yeni ülkelere açılmaya, Doğu ve Güneydoğu’yu önemle ele almaya çağırdı. 2014’te iki, 2015’te bir seçim olduğunu aktarırken, “Gelin 2015 seçimlerini de 2014’e alalım. Gelecek seneyi sorunsuz geçirelim." çağrısında bulundu.

"7 MİLYAR DOLAR YATIRIM İLE 35 AVM’NİN AÇILACAK"

Toplantıda söz alan AYD Başkanı Hulusi Belgü ise bu sene 7 milyar dolar yatırım ile 35 AVM’nin açılacağını bildirdi. Hem Euro ve dolar ile ilgili oynamalara hem de siyasi gerilimlere değinen Belgü, “Biz, bütün bunlara rağmen ekonominin ve perakendenin gücüne güveniyor ve planlarda yenilemeye gitmiyoruz. Umarız 2014’te tahminleri aşarız.” dedi.

BMD Başkan Yardımcısı Sami Kariyo da kur artışı ve tüketimin sınırlanmasına rağmen gelirlerinin yüzde 15 arttığını; büyüklüğünün 38 milyar dolar olduğunu duyurdu. Kariyo, 2014’ün de olumlu ve iyi geçmesini temenni etti.

GPD Başkanı Nihat Özdemir, gıda perakende sektörünün bu sene gelirini daha da artırmayı; ekonomiye daha çok katkı yapmayı temel aldığını ifade etti.

KMD Başkanı Alp Önder Özpamukçu ise 2013’te cironun 24,6 milyar doları, istihdamın 105 bini bulduğunu belirtti. Kayıt dışılıktan yakınan Özpamukçu, hem devletten hem derneklerden, “2014’te perakendeyi kayıt altına alma faaliyetlerine odaklanılmalıdır.” önerisinde bulundu. 2023 hedeflerini yakalamaya 2013 ve 2014’te elde edilen büyüme oranlarının yetmeyeceğini savunan Özpamukçu, bu senenin Türkiye adına kolay olmayacağını da sözlerine ekledi.

TURYİD Başkanı Kaya Demirer de 2013’te yüzde 7-8 büyümede kaldıklarına, 2014 için iyimser olmadıklarını kaydetti. Bu senenin sektör adına dalgalı olacağından söz etti.
CİHAN

Yorumlar