Perakendeciler, yeni yasa istiyor

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), Bursa PERDER tarafından düzenlenen Perakende Zirvesi’nde Perakendeciler yeni perakende yasasının bir an önce çıkarılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Perakendeciler, yeni yasa istiyor

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), Bursa PERDER tarafından düzenlenen Perakende Zirvesi’nde Perakendeciler yeni perakende yasasının bir an önce çıkarılmasını istedi.

Hilton Bursa Otel’de yapılan zirvede “Türkiye ekonomisi ve perakendeye yansımaları ile Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Taslağı” masaya yatırıldı.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), Bursa PERDER, Retail Türkiye işbirliğiyle, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası destekleriyle gerçekleştirilen Perakende Zirvesi’nde Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Taslağı ile perakende sektöründeki gelişmeler ile ekonomiye yansıması gündeme geldi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Müsteşarı Ziya Altunyaldız'ın da katıldığı zirvenin açılış konuşmasını yapan Bursa PERDER Başkanı Haşim Kılıç, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Taslağı’na dikkat çekerken, özellikle yerel perakendecilerin en büyük sıkıntısı olan ve haksız rekabete de yol açan yan yana market açılmasına değinirken, "Ne olursa olsun bu market yasası bir an önce çıkması lazım." dedi.

PERAKENDE AKADEMİSİ GELİYOR

Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Selamet Aygün, 2006 yılında illerde sektör temsilcileri perakendecilerin derneklerini kurduklarını ve bu 16 derneğin ise bir araya gelerek çatı örgütü olarak Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nu kurduklarını belirtti. Selamet Aygün, "Federasyonumuzun 360 üyesi ve şube sayısı ise 3 bin 700'ler civarında. Çalışan sayımız ise 70 bin civarında. Ciromuz ise 15 ile 20 milyar arasında" dedi.

2014'da faaliyete geçecek olan 'Perakende akademisinin yeni yıla damga vuracağını belirten TPF Başkanı Selamet Aygün, Federasyon ve Boğaziçi Üniversitesi'nin çok yönlü bir çalışmaya başladığını belirterek, Türkiye Perakende Federasyonu'nun en büyük eğitim seferberliğini başlatacaklarını söyledi.

DÜNYA EKONOMİSİ ÇOK BÜYÜK DEĞİŞİM YAŞIYOR

Yerel perakendecilerin temsilciliğini yapan çatı örgüt olan Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün, Perakende Zirvesi’nin sektörü buluşturan çok önemli bir ticari platform olduğunu belirterek şunları söyledi: “Dünya ekonomisi çok büyük bir değişim yaşıyor. En önemli ekonomi kaleleri ve sırtı yere gelmez sanılan dev organizasyonlar, bu değişimin etkisiyle darbe aldılar. Dünyada uygulanan ekonomik formüllerin doğruluğu yeniden tartışılmaya başlandı ve tabii ki bizim ülkemizde de bu ekonomik değişimin etkileri hissedildi, hissediliyor. Perakendeciliğin bir endüstri olarak kabul edilmeye başlandığı son 15 yılda, hem ciddi bir büyüme yaşadık hem de ekonomik değişimin etkisiyle verimliliğimizi sorgulamaya başladık. Türkiye Perakendeciler Federasyonu olarak, temsil ettiğimiz endüstrinin her türlü değişim sürecinden kazanarak çıkması için bilgilerimizi, deneyimlerimizi, sorularımızı ve sorunlarımızı tartışacağımız ortamlara eskisinden çok daha fazla ihtiyacımız olduğunu her fırsatta belirtiyoruz. Rekabeti bir noktaya kadar sürdürerek, işbirliğimizi güçlendirmemiz gerekir. Perakende alanında yapılan tüm organizasyonlar bu amaca hizmet etmesi açısından çok önemli, çok değerlidir.”

BURKAY: YASA SEKTÖRE CİDDİ KATKI SAĞLAYACAK

Sanayinin son 20 yılda çok önemli bir gelişme kaydettiğini hatırlatan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan İbrahim Burkay, modern tekniklerin ve modern yönetişim anlayışının perakende sektöründe var olması gerekliliğine dikkat çekerek, “Özellikle son dönemdeki büyümenin ithalata dayalı başlığına da baktığımızda arzın gelmiş olduğu noktaya talebinde getirmemiz gerekiyor. Bu da yasalarla, yönetmeliklerle, kararnamelerle ve uygulamalarla gerçekleştirilebilir. Uzun yıllardır iş dünyasının beklediği bir yasa Perakende Yasası. Sektörle de çok ciddi istişareler yapılıp sektörün ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. Ülkemiz ekonomisine Perakende Yasasının büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

PERAKENDE, TÜRKİYE'NİN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK SEKTÖRÜDÜR

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı da konuşmasında Türkiye'nin üçüncü büyük sektörünün perakende sektörü olduğunun altını çizerken "Bu gün 270 milyar doları aşan cirosu ile perakende sektörü ülke ticaretinin yüzde 12'sini, toplam istihdamın da yüzde 17'sini oluşturmaktadır. Yerel perakende son on yılda önemli adımlar atarak her konuda kendini geliştirmiştir. Özellikle yerel olmanın ve hızlı perakende kabiliyetinin meyvesini son yıllarda daha etkin görmüştür." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar