Perakende sektörü düzenleyen yasa tasarısı 4 Haziran'da masada

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Başbakanlığa gönderilen ‘Perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısı’ 4 Haziran 2014 Çarşamba günü masaya yatırılıyor.     1996 Yılında Gümrük Birliği Süreciyle başlayan...

Google Haberlere Abone ol
Perakende sektörü düzenleyen yasa tasarısı 4 Haziran'da masada

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Başbakanlığa gönderilen ‘Perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısı’ 4 Haziran 2014 Çarşamba günü masaya yatırılıyor.

    1996 Yılında Gümrük Birliği Süreciyle başlayan Küçük Esnaf ve Sanatkârın kuralların konulmasına ilişkin taleplerini içeren yasa tasarısına tarafların katılımı ile Başbakanlıkta yapılacak olan toplantıda son şeklini alacak. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın, Başbakanlığa gönderildiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "1996 yılından beri ısrarla talep ettiğimiz perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısına 4 Haziran 2014 Çarşamba günü son şekli verilecek. Yasa tasarısı ile ilgili toplantıya ilgili Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile Esnaf Sanatkar temsilcileri toplantıya davet edildi. Taraflar görüşlerini yazılı olarak sunacak. Yasa tasarısında AVM, Büyük Mağaza, Zincir Mağaza, Mağaza markalı ürün, özel yetkili işletme gibi hukukumuzda olmayan ticari kavramların tanımı da yapılıyor." dedi.

    PERAKENDE YASA TASARISI'NDAKİ YENİLİKLER

    Tasarının kanunlaşması ile haksız rekabetin ortadan kalkacağını ve tüketicilerin güvenle alış veriş yapacağını anlatan Palandöken tasarısındaki yenilikleri şöyle sıraladı;

- Perakende sektörü ile ilgili veri tabanı oluşturulması için PERBİS adıyla Perakende Bilgi Sistemi oluşturuluyor.

- İşyeri açma ve çalışma ruhsatları (PERBİS) üzerinden elektronik ortamda düzenlenecek.

- Üreticiler ve tedarikçiler ile AVM’ler arasında imzalanacak sözleşmelerde bulunması gerekli asgari hususları belirlemeye, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının yetkili.

- Büyük mağazalar ve zincir mağazalar ile bayi ve özel yetkili işletmelerin üretici ve tedarikçiden mağaza açılışı ve tadilatı, ciro açığı, banka ve kredi kartı katılım bedeli talep edilemeyecek.

- Hızlı tüketim mallarının bedeli 30 gün içinde üretici ve tedarikçiye ödenecek.

- Mağaza markalı ürünler üzerine üreticinin tanıtımını öngören (ad, unvan ve marka) bilgileri yazılacak.

- Kampanyalı satışlarda satış süresi 3, işyerinin tasfiyesi süresi ise 6 ayı geçmeyecek.

- Seri ve sezon sonu, ihraç fazlası, kusurlu ve benzeri malların satışında fabrika çıkış fiyatı üzerinden satış yapılacak.

- AVM, büyük mağaza, zincir mağazalar müşterileri için otopark alanı oluşturulacak.

- AVM’lerde satış alanının en az binde beşine tekabül eden alan sosyo-kültürel alan olarak ayrılacak. Yani acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadethane, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı ile ortak kullanım alanları engelliler ile yaşlı ve çocukların ihtiyaçlarına uygun dizayn edilecek.

- AVM’lerde esnaf ve sanatkârlar ile kaybolmaya yüz tutmuş meslekle ilgili ürünlerin satışının yapılması için kiraya verilmek üzere yer tahsisi yapılacak. Ayrıca, yöresel ürünlerin satışı için raf alanı ayrılacak.

- AVM ve diğer büyük mağazaların açılış ve kapanış saatleri büyükşehirlerde büyükşehir belediye encümenleri, diğer şehirlerde belediye encümenlerine yetkili veriliyor.

- Esnaf ve sanatkârlar tarafından kanunda öngörülen şartlar çerçevesinde tedarik ve dağıtım kooperatifleri kurulabilecek. Ayrıca, Bakanlığa, Perakendeciler Konseyi oluşturma yetkisi veriliyor.

- AVM’lere yapı ruhsatı verilirken, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Ticaret ve Sanayi Odalarından görüş alınacak.

- Ustalık belgesinin o mesleği bizzat icra edenlerden istenilecek ve işyeri açılırken odaya kayıt sırasında belge istenilmeyecek. Artık Hafta Tatil Ruhsatı esnaf ve sanatkârları da içine alan, perakende işletmeler için uygulanmayacak. CİHAN

Yorumlar