Perakende satış hacmi azaldı

- Perakende satış hacmi, martta bir önceki aya göre yüzde 0,6 azalış kaydetti

Google Haberlere Abone ol
Perakende satış hacmi azaldı

ANKARA (AA) - Perakende satış hacmi, martta bir önceki aya göre yüzde 0,6 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın mart ayına ilişkin perakende satış hacim endeksini açıkladı.

Buna göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi martta bir önceki aya göre yüzde 0,6 geriledi. Söz konusu dönemde gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,3 artarken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,4, otomotiv yakıtı satışları yüzde 1,9 azaldı.

Gıda dışı sektörlerin bir önceki aya göre değişimi incelendiğinde bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 5,5, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 0,6, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 0,8, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları yüzde 4,3 azalırken, elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 6,7 arttı.

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 yükseldi. Gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 5,3, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 4,3, otomotiv yakıtı satışları yüzde 1,9 artış gösterdi.

Gıda dışı sektörlerin geçen yılın aynı ayına göre değişimi incelendiğinde bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları yüzde 2,8, posta veya internet üzerinden satışlar yüzde 26, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları yüzde 0,9 geriledi. Elektrikli eşya ve mobilya satışları yüzde 18, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları ise yüzde 8,7 yükseldi.

- Perakende ciro

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro martta bir önceki aya göre yüzde 0,3 düştü. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,5, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 0,6 artarken, otomotiv yakıtı satışları yüzde 3,5 geriledi.

Takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro, söz konusu ayda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 yükseldi. Bu dönemde gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 13, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 15,9 artarken, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 3,9 azaldı.


Yorumlar