Pembe İnternet Kafe Geliyor

Geçtiğimiz yıl tyükselişılan ve sadece kadınların binebildiği pembe otobüs projesinden sonra şimdi de pembe internet kafeler geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Pembe İnternet Kafe Geliyor

Geçtiğimiz çağda fazla fazla tyükselişılan kadınlara yönelik pembe otobüs projesinden sonra kadınlara yönelik pembe internet kafe projesi hazırlandı. Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında hazırlanmakta bulunan 'kadınlara hususi internet kafe' projesinin örnekleri sırf İran ve Afganistan'da var.

KADIN VE ÇOCUKLARA ÖZEL OLACAK

Sadece bayanların kullanabileceği 'pembe otobüs' projesi geçtiğimiz sene gündeme gelmiş ve epey bir reaksiyon toplamıştı. Şimdi de sırf bayanların girebileceği internet kafeler yaşama geçirilmeye hazırlanıyor. Kalkınma Bakanlığı, 2015-2018 için Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında 'İnternet Kafelerin Şartlarının İyileştirilmesi Eylemi' bulunuyor. Bu kapsamda internet kafeler için hazırlanmakta bulunan en dikkat çeken maddede, 'İnternet kafelerin kullanımını teşvik etmek için kadınlara özel, 16 ıslak altı çocuklara yönelik, sırf internet bu şeklinde ayrıcalıklı işletme modelleri değerlendirilecektir' deniliyor. Böylece kadınlar ve 16 ıslak altı küçükler için hususi internet kafeler açılacak. Eylem planı kapsamından söz konusu maddenin bulunduğu küme 2015 yılında yaşama geçirilecek.

DÜNYA'DA BÜYÜK TEPKİ TOPLAMIŞTI

Kadınlara hususi internet kafeler ilk şekilde İran'da açıldı. 2007 yılında yaşama geçirilen sırf bayanların girebildiği internet kafe işletmeleri dünyadan kocaman reaksiyon toplamıştı. İran Hükümeti sebebi ile Tahran'da açılan bu internet kafe için yetkililer, internet kafelerde bayların porno muhteviyatlı sitelere girdiklerini ve bundan da bayanların keyifsiz olduğunu öne sürmüştü.

İRAN VE AFGANİSTAN'DA SAYILARI ARTIYOR

Kadınlara hususi başka bir internet kafe de 2012 yılında Afganistan'da açıldı. Afganistanlı bir küme hanım aktivist sebebi ile yaşama geçirildi. Afganistan'da bayanların gidebileceği bir internet kafe olmadığını anlatım eden grubun sözcüsü Sahar Gul, ülkedeki internet kafelerin neredeyse hepsinin erkeklerle dolduğunu ve bayanların rahatlıkla internete giremediğini anlatım etti. Her iki ülkede de kadınlara hususi internet kafe işletmelerinin sayısı artmaya devam ediyor.

OTELLERDEKİ YILDIZ SİSTEMİ KULLANILACAK

Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamından internet kafelere mühim düzenlemeler yapılacak. İnternet kafe işletmecileri, uzmanlar sebebi ile belirlenen bir eğitim içeriği üstünden sertifikalı eğitimlerden geçirilecek. Yapılan sınıflandırmanın arkasından internet kafelerin, gereksinim bulunan alanlarda kamu, mahalli yönetimler yada STK'lar sebebi ile verilen yaygın bilişim eğitimleri için mekân şekilde kullanılabilmesine yönelik tedbirler alınacak. Belirlenen standartları taşıyan internet kafeler, otellerde bulunduğu bu şeklinde yıldız sistemine kıyasla puanlanacak. Bu yıldızlar, internet kafelerin aydınlatma, havalandırma, büyüklük, bilgisayarların donanım ve yazılım kapasitesi, engellilere uygunluk bu şeklinde kriterlere kıyasla verilecek. Bu yıldızlar ise rahatlıkla görünecek biçimde alıcıların bilgisine sunulacak.

OYUNLARA İLİŞKİN İZİN VE YAŞ KRİTERİ GELİYOR

Ayrıca uzmanların katılımıyla oluşturulacak bir komisyon ile internet kafelerde oynanan oyunlara ait izin ve ıslak kriterleri belirlenecek ve lüzumlu tedbirler alınacak.

AMAÇ KADINLARI RAHAT HİSSETTİRMEK

Söz konusu strateji planının internet kafelerin bayanların kolayca kullanacakları bölgeye dönüştürmek ve teknolojiye erişimini kolaylaştırmanın bir yolu olduğunu anlatım eden İstanbul İnternet Kafecileri Esnaf Odası (İİKO) Başkanı Metin Baltaoğlu, oda şekilde bu inceleme ve çalışmalarının her etabında yer aldıklarını söyledi.

'DEVLET ÖZEL İNTERNET KAFELER AÇMAYACAK'

Baltaoğlu, 'Devlet kadınlara hususi internet kafeler açacakmış bu şeklinde düşünülebilir. Böyle bir şey yok. Devlet var işletmecileri uyuşturucu, çocuk istismarı, ergen psikolojisi bu şeklinde önem ihtiva eden konularda eğiterek ve akabinde teşvikler sunarak internet kafeleri geliştirmeyi ve girişimcilerin bu yönde yerler de açmalarını sağlamayı amaçlıyor. Ancak SayınGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin'in projesi bulunan bu meslek kendisi bakanlıktan ayrılıktan sonra bekleme sürecine girdi. Bizde halen bekliyoruz' dedi.

RAKAMLARLA TÜRKİYE'DE İNTERNET KAFE SEKTÖRÜ:

Toplam internet kafe sayısı: 22 bin

İnternet kafelerdeki bilgisayarların değeri: 1000 dolar

İnternet kafelerdeki bilgisayar sayısı: 700 bin

İnternet kafelerin bilgisayar değiştirme süresi: 5 yıl

İnternet kafelerin sahası yaptığı pay: 364 milyon dolar

İnternet kafe dalının büyüklüğü: 2 milyar dolar

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar