Pazarcılık yaparken kendi üretmeye başladı, şimdi Türkiye'ye tişört satıyor

Zonguldak'ta Yakup Sağar isimli müteşebbis, günde 20 bin tişört üreterek, Türkiye geneline pazarlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Pazarcılık yaparken kendi üretmeye başladı, şimdi Türkiye'ye tişört satıyor

Zonguldak'ta Yakup Sağar isimli müteşebbis, günde 20 bin tişört üreterek, Türkiye geneline pazarlıyor. 3 buçuk liraya toptan sattığı tişörtlerin zincir mağazalarda 5 -6 liraya alıcı bulduğunu anlatan Sağar, İstanbul'daki aracılar vasıtası ile yurt dışına da ürün gönderdiğini söyledi.

24 yıl önce İzmir'den Zonguldak'a gelen Yakup ve Ayhan Sağar kardeşler, pazarlarda gömlek ve eşofman altı satarak geçimini sağlamaya başlıyor. İzmir'den temin ettikleri ürünlerin bir süre sonra sekteye uğraması üzerine ihtiyaçları olan ürünü üretmeyi deneyen kardeşler, geçmişte 3 -5 kişiyle başladıkları konfeksiyon sektöründe bugün 125 kişiye istihdam sağlayan ve günde 20 bin tişört üreten tesislerin sahibi oldu.

Gül İpek Tekstil'in Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Sağar, pazarcılıktan fabrikatörlüğe uzanan hikâyesini Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) anlattı.
1990 senesinde tekstil işine girdiklerini, o dönemde İzmir'de erkek gömleği işiyle uğraştıklarını, bir tanıdıkları vesilesiyle Zonguldak'a gömlek getirmeye başladıklarını belirterek, "Zonguldak'ta bir süre kaldık. Güzel iş yaptık. Sonra burada kalmaya karar verdik. Biz gömleği alıp, satıyorduk. Sonra 2000 yılında bir imalatçının bizim malımızı göndermemesi sebebiyle acaba eşofman imalatını burada yapabilir miyiz, dedik. Bir terziden destek aldık. Biz ilk önce sadece pazarda satacak kadar, imalat yaparız, diye tahmin ediyorduk; fakat çok kısa bir sürede iş kendi kendine büyüdü. Rüzgarlımeşe Mahallesi'nde 3-5 kişiyle küçük bir atölyede işe başladık. Kendi imalatımızı, pazarlarda satıyorduk. İki sene zarfında Zonguldak merkez, ilçeler ve Bartın'a toptan satış yapmaya başladık. Bu arada o 5 kişi, 25 kişiye çıktı. Sonra 2001'de bulunduğumuz fabrikaya geldik. Periyodik olarak işçi sayımız arttı. Şu anda 125 kişiye istihdam sağlıyoruz." dedi.

GÜNLÜK 20 BİN TİŞÖRT ÜRETİM KAPASİTESİ

Günlük 20 bin tişört ürettiklerini anlatan Sağar, şu bilgiyi veriyor: "Türkiye'de genellikle alt ve orta gelir grubu dediğimiz halkın yüzde 80'ine hitap ediyoruz. Özellikle gençlere yönelik erkek tişörtü üretiyoruz. Günlük ve çok çeşitli giymeye yönelik üretim yapıyoruz. 'Mrotto' markamızla ürettiğimiz tişörtlerin üzerindeki tasarımlar kendimize ait. Çok fazla çeşit ve model imkânı sunarak ülke genelinde büyük firmalar dâhil her yere toptan satış gerçekleştiriyoruz. Bizim tişörtümüzün tüketiciye ortalama satış fiyatı 5-6 lira civarında. Firmalara toptan satış fiyatımız ise ortalama 3,5 TL'dir. Ürünlerimizi ülke genelinde pazarlıyoruz. Tişörtlerimizden Türkiye'nin gitmeyen yeri yok, diyebilirim. Ülke dışında da sattığımız yerler var. Direk ihracatımız yok; fakat İstanbul Zeytinburnu'nda toptan satış yerimizde bavul ticareti olarak hatırı sayılır miktarda satışımız oluyor. Toplam sattığımız ürünün yüzde 15'ini İstanbul üzerinden yurt dışına satıyoruz"

Sağar, hedeflerinin yurt dışına açılmak ve günlük 20 bin olan tişört üretimini 50 bine çıkarmak olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE GENELİNDE ÇETİNKAYA VE KİPA GİBİ DEV FİRMALARA SATILIYOR

Kendi branşlarıyla ilgili ülke genelindeki başarılarını yurt dışına da taşımayı hedefleyen Sağar, işletmecilikteki yol haritasını "Makul personel ile verimli çalışmak, temkinli büyümek ve kendi alanımızda ihtisaslaştıktan sonra Türkiye genelindeki başarımızı dünya geneline de taşımak istiyoruz" şeklinde sıralıyor.

İhtisas alanlarının günlük kıyafete uyan genç tişörtü üretimi olduğunu anlatan Sağar, "Yazın çocuk, genç, garson tişört ve gençlere yönelik büyük tişörtler üretiyoruz. Kendi tasarladığımız baskılı tişörtler oldukça rağbet görüyor. Bir firma düşünün, sadece dolap kapağı kolu üretir. Bizim alanımız da sadece tişört. Olabilecek en ucuz fiyata kaliteli ve markalı bir tişört üretmek ve bunu pazarlamak. Bu konuda Türkiye'de en iyi üretim yapan biziz diyebiliriz. Bu alanda Türkiye'de tişört almak isteyen firmalar bizi arıyorlar. Mesela Çetinkaya mağazaları, Kipa'lara veriyoruz. Onun haricinde mağazalar zinciri olan birçok müşterimiz var. Mesela Ankara'da 28 zincir mağazası olan firmaya veriyoruz. Her sene yaptığımız/yapacağımız bütün ürünlerin yüzde 60'ı müşteriler tarafından sipariş edilmiş durumda. Şirketimizin adı Gül İpek, ama insanlar bizi mamulümüzün üzerinde yazan Mrotto markasıyla biliyor." diye konuştu.

110 FARKLI DESENDE TİŞÖRT MAĞAZALARIN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Ürettikleri tişört ve ürün çeşidi hakkında bilgi veren Sağar, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Türkiye genelinde bizim gibi aynı fiyata mal satan firmalar var; ancak bizdeki çeşitlilik yok. Müşteri bizden tam çeşit isterse 3 bin tişört almak zorundadır. Çünkü 3 bin farklı ürün var içinde. Mesela üzerinde 110 farklı deseni olan tişörtümüz var. Bu desenden 110 tane bulunuyor. Bu desenleri 10 farklı renk ve 4 farklı bedeni düşünürseniz büyük bir rakama ulaşıyor. Tişörtlerimiz yüzde 100 pamuk. İşlemesi kolay ve sıhhidir. Üzerinde kullandığımız boyalar sağlığa zararı olmayan, standart boyalardır."
CİHAN

Yorumlar