Patates üretiminde önemli gelişme!

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı, Konya büyüklüğündeki patates üretim alanının üçte birinin ekilemedi hükümetin ithalatı değil, üretimi teşvik etmesi gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol
Patates üretiminde önemli gelişme!

Son dönemde hükümetin gündeminde olan, patates fiyatının tavan yapması nedeniyle yurt dışından ithal edilmesinin önüne geçilmesi hakkında Türkiye Ziraat Derneği Başkanı İbrahim Yetkin konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Yetkin'in yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2013 yılında 5 milyon ton dolayında olan patates üretiminin 2014'te 3 milyon 900 bin tona indiğine dikkat çekerek, "Üretimde düşme var. Normal olarak Türkiye'ye tüketim ve ihracat olarak 6 milyon ton yetiyor" açıklamasında bulundu.

Yetkin çözüm olarak, "Patates ekiminin devlet tarafından prim sistemiyle desteklenmesi lazım. Normal olarak ithalatı değil, üretimin teşvik etmek gerekiyor" önerisinde bulundu.

 Döviz kurlarındaki artışa bağlı maliyet artışları

Yetkin, Türkiye'de Konya büyüklüğünde toplam bir patates ekim alanının olduğunu ve bu alanın geçen yıl yüzde 33'nün ekilmediğini  söyleyerek , şunları söyledi:

"Üretim alanlarında yüzde 33 daralma var. Zaten bu daralmadan dolayı üretimde bir düşme oluyor. Konya büyüklüğü bir alanın yüzde 33'ü artık ekilmiyor. Tarımsal girdilerin yani mazot, tohum ve gübrenin maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ekim yapılmıyor. Bunların çoğu ithal olduğu için dövizdeki artış maliyetleri arttırdı. Artık üreticinin bir kısmı ekim yapmıyor, bir kısmı ise zorla yapıyor."

"İthalata karşıyız; üretimin teşvik etmek gerekiyor"

İbrahim Yetkin, "Üretimde böyle dalgalanma olursa patates bıçak sırtında olabilir. Ekim dönemindeki hasata bağlı herşey; hasatta sıkıntı olursa patates fiyatlarında da olur" dedi ve açıklamasına şöyle devam etti: "Patates fiyatlarının düşürülmesi için ithalata yapılmasına karşıyız. Patates ekiminin devlet tarafından prim sistemiyle desteklenmesi lazım. Bu sadece patates için geçerli değil tüm tarım ürünleri için prim sistemiyle destekleme gerekiyor. Normal olarak ithalatı değil, üretimin teşvik etmek gerekiyor."

"Üreticiyi zora sokar"

Kış patatesinin olumsuz hava koşulları nedeniyle bu yıl toplanamadığını ve bu nedenle üretimde düşüş olduğuna dikkat çeken Yetkin, "Yeni taze patatesin çıkmasıyla ürün bollaşmaya ve fiyatları düşmeye başladı. Ancak patatesin kilo fiyatının 2 liranın altına düşmesi üreticiyi zora sokar çünkü maliyeti 1.3 lira" dedi.

 

 

 

Yorumlar