‘Pasaportlarıyla Türkiye’ye giren Suriyelilerin ticaret yapmasına engel yok’

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, pasaportlarıyla Türkiye’ye giren Suriyelilerin ticaret yapmalarına engel olmadığını söyledi. Suriyeli misafirlerin çalışma hayatına katılımı ile ilgili çalışmalara...

Google Haberlere Abone ol
‘Pasaportlarıyla Türkiye’ye giren Suriyelilerin ticaret yapmasına engel yok’

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, pasaportlarıyla Türkiye’ye giren Suriyelilerin ticaret yapmalarına engel olmadığını söyledi.

Suriyeli misafirlerin çalışma hayatına katılımı ile ilgili çalışmalara da değinen Eyüp Bartık, yabancıların çalışma izin yetkisinin yakın zamanda yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi. GTO ev sahipliğinde, Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü organizasyonunda gerçekleştirilen ‘Çalışma Hayatında Sosyal Diyalog’ konulu toplantıda konuşan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, diyaloğun yaşamın her alanında olması gerektiğini ifade etti.

“Sorunlarımızı ancak diyalog yolu ile çözebiliriz” diyen Bartık, çalışma hayatında çalışan ve işveren arasında kurulacak sağlıklı diyaloğun empati ve işbirliğini geliştireceğini ve bunun da verimliliğe olumlu yansıyacağını söyledi. Suriyeli misafirlerin çalışma hayatına katılımına da değinen Eyüp Bartık, yabancıların çalışma izin yetkisinin 11 Nisan'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na geçtiğini ve Bakanlığın ilgili kanun maddesini hazırladığını ve yakın zamanda yürürlüğe girmesini beklediklerini belirtti.

Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 88’inin Gaziantep ve çevresinde bulunduğunun altını çizen Bartık, “Bu sorun sadece Gaziantep’i değil tüm bölgeyi ilgilendiriyor. Konu hakkında bölge illerinin odaları ile birlikte hareket ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Suriyelilerin şirket kurmasıyla ilgili de açıklama yapan Bartık, şunları söyledi: “Türkiye'ye pasaportuyla giren Suriyelilerin Türkiye'de ticaret yapmalarına bir engel yok. Ancak birçoğu pasaportsuz olduğu için onların ticaret yapmasında engel var. Önerimiz, pasaportsuz gelenler yerel bir ortakla beraber iş yapsınlar.”

CİHAN

Yorumlar