'Paralel, üçgen derken yamuk işlerin gizlenmeye çalışıldığı çok net ortada'

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'nin kat ettiği yolu ve yapılan olumlu işleri inkar etmediklerini ancak orta gelir tuzağına niçin düşüldüğünü ve kurtulmak için neden debelenip durulduğunu izah etmey.

Google Haberlere Abone ol
'Paralel, üçgen derken yamuk işlerin gizlenmeye çalışıldığı çok net ortada'

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'nin kat ettiği yolu ve yapılan olumlu işleri inkar etmediklerini ancak orta gelir tuzağına niçin düşüldüğünü ve kurtulmak için neden debelenip durulduğunu izah etmeye çalıştıklarını söyledi. Ayrıca Türkiye'nin 'yolsuzluk kontrol göstergesi'nde 78'inci, yolsuzluk algı endeksinde de 180 ülke arasında 58'inci sırada olduğuna dikkat çekerek, "Bu seviyelere hepinizin şaşırdığını özellikle yolsuzlukla ilgili göstergelerin gerçek olamayacağını. Montaj ve düzmece olduğunu hatta paralel yapının işi olabileceğini söylediğinizi duyar gibiyim. Zaten son günlerde medyada büyük şaşkınlık ve üzüntü ile izlediğimiz haberler, tapeler; paralel, üçgen, dikdörtgen’e bakın derken ne kadar yamuk işlerin gizlenmeye çalışıldığını, nelerin götürüldüğünü de çok net ortaya koyuyor." dedi.

Türkiye'nin en yaygın iş dünyası sivil toplum kuruluşu TUSKON, 5'inci Olağan Seçimli Genel Kurul'unu gerçekleştirdi. 1000 delegenin katıldığı Genel Kurul'a, Afrika Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Dr. Erasmus Mwencha da onur konuğu olarak katıldı. Tek listenin oylamaya sunulduğu Genel Kurul'da Rızanur Meral 5'inci kez TUSKON başkanı seçildi. Meral, genel kurula hitaben yaptığı konuşmada, güncel tartışmalara da değindi. İş dünyasının çok büyük mücadeleler ile yatırım, imalat ve ihracat yapmaya çabaladığını ve bunların sonucunda büyümeye ve istihdama yaptığınız katkıların takdire şayan olduğunu ve bütün Dünyada gıpta ile izlendiğini ifade eden Meral, "Ancak milli gelirimize oranı yüzde 12 civarındaki iç tasarruflarımız ihtiyacımız olan yüzde 7'ler civarındaki büyümeyi finanse etmeye yetmemektedir. Ülkemiz sürekli yüksek miktarda yabancı sermaye girişine ihtiyaç duymaktadır. Ancak yabancı sermayenin gelebilmesi için bazı şartların mevcut olması gereklidir, bunlar nelerdir ve Türkiye olarak biz bunları sağlamakta ne kadar başarılıyız?" diye sordu. Ardından şu bilgileri paylaştı:

1) İş yapma kolaylığı : Türkiye, Dünya’da 69’uncu sırada gelmektedir. (DB 2013)
2) Ekonomik özgürlük notu : Dünyada 73. sıradayız.( 2012 The Heritage foundation and WSJ)
3) Ülke notu sıralamasında : 64'üncüyüz (2012 İnstitutional investor)
4) Düzenleme kurullarının kalitesi (regulatory quality) : 69'uncuyuz ( 2011 DB)
5) İhtilafları çözme kolaylığı endeksi : 130'uncuyuz (DB 2014)
6) Küresel rekabet edebilirlik endeksi : 44'üncüyüz (WEF 2013)
7) Yolsuzluk kontrol göstergesi : 78'inciyiz (2011 DB)
8) Yolsuzluk algı endeksinde : 180 ülke arasında 58’inciyiz. (Transparency International 2013) Son gelişmeler etrafında 2014’te ilk yüze bile girmemizin çok zor olacağını düşünüyoruz.

Konuşmasına, "Bu seviyelere hepinizin şaşırdığını özellikle yolsuzlukla ilgili göstergelerin gerçek olamayacağını. Montaj ve düzmece olduğunu hatta paralel yapının işi olabileceğini söylediğinizi duyar gibiyim." diye devam eden Meral, şunları söyledi:

"Zaten son günlerde medyada büyük şaşkınlık ve üzüntü ile izlediğimiz haberler, tapeler; paralel, üçgen, dikdörtgene bakın derken ne kadar yamuk işlerin gizlenmeye çalışıldığını, nelerin götürüldüğünü de çok net ortaya koyuyor. Paralel tartışmaları ve bu tür söylemlerle ortalık bulandırılırken ülkemizin güney doğusunda hakiki bir paralel devlete göz yumulmakta ve ülke sonu belirsiz bir mecraya doğru sürüklenmektedir. Bizler iş dünyası olarak ülkemizin aldığı yolu ve yapılan olumlu işleri inkar ediyor değiliz ancak herkesin diline doladığı orta gelir tuzağına niçin yakalandığımızı ve neden kurtulmak için debelenip durduğumuzu izah etmeye çalışıyoruz. Bu veriler, son yıllarda ülkemize gelen yabancı sermayenin ağırlıklı olarak ya sıcak para şeklinde borsaya yada gayrimenkul ve rant alanına geldiğini ve neden sanayi ve üretime gelmediğini net bir şekilde açıklıyor."

Devam edecek... CİHAN

Yorumlar