Pamukkale'de 'ölüm turizmi' canlanacak

Antik dönemde zenginlerin, ömürlerinin sonuna doğru iyi yaşayıp ölmek için geldikleri, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Denizli Pamukkale’deki Hierapolis antik kentine, 2 bin yıl sonra eski günlerdeki gibi turist çekmek için yeni yatırımlar...

Google Haberlere Abone ol
Pamukkale'de 'ölüm turizmi' canlanacak

Antik dönemde zenginlerin, ömürlerinin sonuna doğru iyi yaşayıp ölmek için geldikleri, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Denizli Pamukkale’deki Hierapolis antik kentine, 2 bin yıl sonra eski günlerdeki gibi turist çekmek için yeni yatırımlar yapılacak. Denizli Valiliği tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) işbirliğiyle "Denizli'de Termal ve Sağlık Turizminin Dünü, Bugünü ve Geleceği" isimli bir panel düzenlendi. Richmond Pamukkale Termal Otel’deki panele Vali Abdülkadir Demir, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata ve davetliler katıldı.

Panelde konuşan Vali Demir, termal suyun birçok alanda kullanılmasına rağmen yeterince değerlendirilemediğini ifade etti. Demir, “Türkiye’nin 2023 jeotermal elektrik hedefi 600 megawat. Bunun sadece 300 megawatını, 2023 yılına kadar Zorlu Enerji üretecek. 95 megawat bitti, 100 megawat için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’na müracaat edildi. En son bulunan kaynak, 2 bin metrede ve 245 derece, debi olarak da inanılmaz zengin. Şimdi bunu tamamlayacağız.” dedi.

'TARIMDA JEOTERMAL KAYNAĞIN KULLANILMASINDA BAŞARILI OLAMADIK'

Jeotermal kaynağın tarımda kullanılmasının çok uzun yıllar konuşulduğunu ancak bir başarı elde edilemediğini belirten Demir, “Bir türlü başarılamayan işlerden bir tanesidir. Üç yıldır da biz uğraşıyoruz. Geçen yıl ihaleye çıktık, hiç talip çıkmadı. Sera organize sanayi bölgesi başkanı olarak ifade ediyorum, Kalkınma ve Tarım bakanlıklarından uzmanlar geldi. Türkiye’de ilk defa termal sera organize sera bölgesi Denizli’de olacak. Yıl sonuna kadar 20 milyon lira ödenek gönderilecek. Bu ödenek sağlandığında da sera organize bölgesini tamamlayacak ilk kent olacak. Biz başarırsak, Anadolu’daki pek çok kent bu işin olabilirliğini görecek.” şeklinde konuştu.

'TERMAL SAĞLIKTA SADECE TOPLANTI YAPILIYOR'

Türkiye’de çok konuşulan konulardan birisinin de termal sağlık olduğunu vurgulayan Vali Demir, “Her kentte onlarca toplantı yapılmış, değerlendirilmiş ama maalesef gidebildiğimiz yerler belli noktada. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın yeniden yapılandırma sürecinde, Sağlık Turizm Daire Başkanlığı oluşturuldu. Burayla ilgili çok çalışmalar yaptık ancak üzülerek söyleyeyim, mesafe alamadık. Burada düşünce, kür merkezleri oluşturmaktı. Amerika’yı yeniden keşfetmeyeceğiz. Hiç olmayan kaynaklarla, bizde hiç kaale alınmayacak kaynaklarla o kadar güzel şeyler yapılabiliyor ki zaten işin yapılabilecek yeri belli.” dedi.

‘İNSANLAR ÖMÜRLERİNİN SONUNA DOĞRU BURAYA GELİYORDU’

Kür merkezlerinin hukuki altyapısının tamamlanması gerektiğini ifade eden Demir, bu konuyla ilgili mevzuatın Kaplıcalar Yönetmeliği ile karşılanmaya çalışıldığını belirtti. Pamukkale’de kür merkezlerinin günümüzden daha iyi yapıldığını ifade eden Demir, şunları kaydetti: “Bin 800 yıl önce buralarda zaten bu iş o kadar üst düzeyde yapılıyordu ki şu anda övüneceğimiz bir hal yok. 2 bin, 3 bin yıl önce Hierapolis antik kenti 80 bin nüfuslu. Türkiye’nin en büyük nekropol alanı, antik mezarlığı orada, çünkü insanlar ömürlerinin sonuna doğru buraya geliyor, iyi bir hayat geçirip daha sonra burada vefat ediyorlardı. Düşünün ki burada ne güzellik vardı. Nasıl bir sağlık hizmeti sunuluyordu da insanlar buraya geliyordu? Bu avantajları üst üste getirip bunları tamamlayacağız. Kaybedecek zamanımız yok. Kaynağımız inanılmaz, çeşit çok ama biliyoruz, bunu yapacak yürek var. Her kurumun inancı var. Artık turizm deyince deniz, kum, güneşi konuşmuyor, termal sağlık turizmi diyor.” CİHAN

Yorumlar