Palandöken: Perakende Yasası'nın gecikmesi dengesizliği giderek büyütüyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Perakende Yasası’nın gecikmesinin küçük esnaf ile marketler arasındaki dengesizliği giderek büyüttüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Palandöken: Perakende Yasası'nın gecikmesi dengesizliği giderek büyütüyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Perakende Yasası’nın gecikmesinin küçük esnaf ile marketler arasındaki dengesizliği giderek büyüttüğünü söyledi. Palandöken, “Discount (ucuzcu) olarak piyasada isim yapan bu marketler büyük marka olan firmalara privite label (kendilerine yönelik özel ürün) yaptırarak haksız rekabet etmektedirler. Piyasada isim yapmış markalara da zarar vermektedirler. Yasa’nın biran önce çıkması lazım.” dedi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Bendevi Palandöken, Perakende Kanunu’nun bir an önce çıkması gerektiğini ifade etti. Esnaf ve sanatkârın piyasada dengeleri oluşturduğunun altını çizen Palandöken, “1999 yılında geleneksel perakendenin payı yüzde 85 iken 2014 yılında bu pay maalesef yüzde 35’e düştü. 2000 yılında 2 bin 500 zincir market ve süpermarket faaliyet gösterirken 2014 yılının daha başında 16 bin 775 âdete ulaştı. Bu sayının 8 bin 509 tanesini esnafı kuşatan mahalle aralarında sınırsız büyüyen indirim (discount) marketleri oluşturmaktadır. Tüketiciye kolay ulaşım gücünü kullanarak üreticiden çok düşük fiyata aldığı ürün parasını geç ödeyerek, kendi markasını kullanarak yarı fiyata fason ürettirdiği (Privite Label) ürünleri ön plana çıkararak haksız rekabet uygular. Perakendecilik yaparken üretici rolüne de bürünür.” diye konuştu.

"3 YIL İÇİNDE 5 BİN MARKET DAHA AÇILMASI PLANLANIYOR"

Büyük sermayenin ucuzcu market piyasasına büyük yatırım yaptığına işaret eden Palandöken, şu an 15 milyar dolarlık büyüklüğe sahip ucuzcu market piyasasında 8 binden fazla marketin bulunduğunu belirtti. 3 yıl içinde 5 bin yeni market açma planlanmasının mahalle esnafını daha da zora sokacağının altını çizen Palandöken, büyük sanayicinin fidanlığı esnaf ve sanatkâr camiası olduğunu, yerli sermayenin de fidanlığa zarar vermesini anlayamadıklarını ifade etti.

“DÖRT MARKA YÜZDE 50’SİNİ OLUŞTURUYOR”

Zincir marketlerin belli bir büyüklüğe ulaşmış 144 markasının toplam şube sayısının 16 bin 775 âdete ulaştığını fakat bunların yarısının 4 markaya ait olduğunu vurgulayan Palandöken, şu ifadeleri kullandı:

“Zincir marketlerin yaptığı yatırımın yüzde 85’ini, toplam âdetin de yüzde 50’sini 4 marka gerçekleştiriyor. Mahallelerde her köşe başına, her apartman altına ucuzcu market açılıyor. Piyasa hızla doluyor, Yasa’nın biran önce çıkarılarak perakende sektörünün düzenlenmesi gerekli. “


CİHAN

Yorumlar