Palandöken: Bekletilen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı acilen kanunlaştırılmalı

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, bekletilen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın acilen kanunlaştırılması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Palandöken: Bekletilen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı acilen kanunlaştırılmalı

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, bekletilen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın acilen kanunlaştırılması gerektiğini söyledi. Palandöken, “2013 sonu itibariyle 12 ay ve üzerinde prim borcu bulunan yaklaşık 1,5 milyon BAĞ-KUR’lu bulunuyor.” dedi.

Ülke genelinde gerçekleştiren yerel seçimlerin ardından çözüm bekleyen sorunlara odaklanılması gerektiğini belirten Palandöken, seçim öncesi Meclis gündeminde bekleyen sorunların, çözüme kavuşturacak yasaların bir an önce ele alınmasını beklediklerini dile getirdi.

Yaptığı yazılı açıklamada, taksitli satışların sınırlandırılması ardından enflasyonun da çift hanelere tırmanmasının piyasaları endişelendirdiğini vurgulayan Palandöken, “Yerel seçimlerin telaşı içinde ekonomi gözden kaçtı. Kredi kartıyla yapılan bazı alışverişlerde taksit sınırlamasına gitmenin ardından, bu tür harcamalarda 2 ayda 7 milyar 970 milyon lira azalarak, işlerimizi yavaşlattı. Enflasyonun da yükseliş trendine girmesiyle kredi faizlerinin daha da yükselmesi endişelerimizi artırıyor.” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanarak bekletilen Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın acilen kanunlaştırılması gerektiğini dile getiren Palandöken, “Söz konusu yasadan esnaf ve sanatkârımızın büyük beklentisi var. 2013 sonu itibariyle 12 ay ve üzerinde prim borcu bulunan yaklaşık 1,5 milyon BAĞ-KUR’lu bulunuyor. Bu kişilerin asıl prim borcu tutarı yaklaşık 16 milyar TL olup, 6 milyar liralık gecikme cezası ile toplam 22 milyar lirayı buluyor. Prim borçlarının acilen yeniden yapılandırılmasının önemi rakamlardan da anlaşılmaktadır. Yeni yapılacak düzenleme ile kendi nam ve hesabına çalışanlardan 24 ay ve daha fazla prim borcu olanlar yasanın çıkmasının ardından 3 ay içerisinde prim borçlarını yapılandırabilecekler. 3 ay içerisinde yapılandırılmaya başvurulmaması halinde bu sürelerin sigorta süresi olarak değerlendirilmemesi öngörülmektedir. Borcunu 3 aylık sürede yapılandırmayan ya da yapılandırma imkânı olmayan esnaf ve sanatkârımız da üzülmesin. Çünkü söz konusu düzenleme ile daha sonra emeklilik için prim gün sayısına ihtiyaç duyanlar, tamamını değil silinen süreden dilediği kadarını canlandırıp ödeyebilecek.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar