PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi imza töreni

-PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Eroğlu: - "Türk plastik sektörü temsilcileri 1,8 dolar/kilogram değerinde ithal ettiği plastik ham maddeyi proses ettikten sonra 2,8 dolar/kilograma ihraç ediyor" - " Bizi hedefe ulaştıracak en büyük atılım, katma değerli üretimi artırmaktır"

Google Haberlere Abone ol
PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi imza töreni

İSTANBUL (AA) - Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, "Kilogram başına 1 dolar katma değer elde ediliyor. Bizim en büyük arzumuz bu seviyeyi 4 dolar/kilograma çekmek." dedi.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Plastik Mükemmeliyet Merkezi'nin kurulmasına yönelik imza töreni, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan ve PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu ile çok sayıda plastik sektörü temsilcisinin katılımı ile gerçekleşti.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Eroğlu burada yaptığı konuşmada 2015 yılında ulaştıkları 8,6 milyon tonluk üretim kapasiteleriyle dünyada altıncı, Avrupa'da ise ikinci sırada olduklarını söyledi

Aynı yıl ihracatın değerde 4,34 milyar dolar olduğunu aktaran Eroğlu, başarılı üretim ve ihracat performansıyla Türkiye ekonomisine ve sanayisine verdikleri katkıyı her geçen gün artırıyor olsalar da hedeflerinin çok daha ilerisi olduğunu dile getirdi.

Eroğlu, bu hedefe kendilerini ulaştıracak en büyük atılımın ise katma değerli üretimi artırmak olduğunu belirterek, "Bugün dünya plastik mamul ihracatını yönlendiren ilk 10 ülkenin birim ihracat fiyatı 5,3 dolar/kilogram, plastik ham madde ithalat fiyatı ise ortalama 2 dolar/kilogram ve her 1 kilogramlık üretim ve ihracatta ortalama 3,3 dolar katma değer sağlıyor." dedi.

Türk plastik sektörü temsilcilerinin 1,8 dolar/kilogram değerinde ithal ettiği plastik ham maddeyi proses ettikten sonra 2,8 dolar/kilograma ihraç ettiği bilgisini veren Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Kilogram başına 1 dolar katma değer elde ediliyor. Bizim en büyük arzumuz bu seviyeyi 4 dolar/kilograma çekmek. Bugün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın da katkıları ile imzalarını attığımız PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi ile bu hedefimizi gerçekleştireceğiz. Buradaki en önemli husus, merkezimiz yalnızca katma değerli üretim için Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları, eğitim, sertifikasyon, test ve laboratuvar hizmetleri, danışmanlık gibi birçok alanda sektöre hizmet veren bir Mükemmeliyet Merkezi olacak.

Türkiye'yi, dünyada plastik üretiminin üssü haline getirecek PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezinde inovatif projeler yürüteceğiz. Plastik Mükemmeliyet Merkezi ile Türk plastik sektörünün dünya lideri olması için çalışacağız. Bugün ülke ekonomisine sağladığımız 13 milyar dolarlık katkıyı artıracak ve dış ticaret açığının azalmasına yardımcı olacağız."


- Merkezin ilk etabının bir yıl içerisinde faaliyete geçirilmesi planlanıyor


Toplamda 30 bin metrekare kapalı alana sahip olacak PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi, toplamda 70 milyon liraya varan yatırım tutarı ile Küçükçekmece PAGEV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yerleşkesinde yapılacak.

Projenin ilk etabını oluşturan 3 bin 500 metrekarelik bölümünün bir yıl içerisinde faaliyete geçirilmesi planlanırken tamamının gelecek dört yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

Ayrıca imzalanan protokol gereği Türkiye'nin farklı noktalarında ihtiyaç olduğunda yine PAGEV ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliği ile yeni PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezleri kurulabilecek.

PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi, Türkiye'nin milli projelerinin temelini oluşturacak endüstriyel beceri ve yeteneklerin geliştirilmesini sağlayarak özelde plastik sektörünün, genelde Türkiye ekonomisinin gücüne güç katacak.

Stratejik iş birliğiyle kurulacak PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezindeki izlenebilir hedefleri olan, bilimsel nitelikli, ticarileşme potansiyeli yüksek araştırmalar ile plastik sektörünün daha hızlı büyümesi hedefleniyor.

Plastik sektörünün yanı sıra kimya, kauçuk ve kompozit sektörlerine de hizmet vermesi planlanan merkez, araştırma, sertifikasyon, test ve laboratuvar hizmetleri verecek, en yeni teknolojiye sahip ürünlerin üretimi için sanayi kuruluşları, üniversiteler, araştırma kurumları, mesleki birlikler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapacak.

Ayrıca mesleki ve teknik eğitim ile danışmanlık hizmetleri sağlayacak. Makine sektörüne de hizmet verecek olan merkez, teknolojik gelişmelerin yapılabilmesi gerekli olan plastik makine, kalıp ve ekipman üretiminin hem miktar hem kalite olarak artırılmasını sağlayacak. Tüm bu hizmetler sayesinde sektörün rekabet gücü artırılacak ve Türkiye dünya plastik üretiminin üssü haline getirilecek.

PAGEV Mükemmeliyet Merkezi, ihraç edilen ürünlere ilişkin bir kontrol mekanizması oluşturarak Türkiye'de üretilen plastik ürünlerin uluslararası pazarlardaki güvenirliğinin ve itibarının korunmasına da katkı sağlayacak.

Yorumlar