Özel idaredeki taşeron işçiler 30 Mart’tan sonra sokağa atılacak

30 Mart yerel seçimlerden sonra kapatılacak olan 29 ildeki özel idare bünyesinde çalışan taşeron işçileri, seçim sonrası işsiz kalma riski bekliyor.

Google Haberlere Abone ol
Özel idaredeki taşeron işçiler 30 Mart’tan sonra sokağa atılacak

30 Mart yerel seçimlerden sonra kapatılacak olan 29 ildeki özel idare bünyesinde çalışan taşeron işçileri, seçim sonrası işsiz kalma riski bekliyor. Bazı şehirlerde belediyeler, taşeron işçilere sahip çıkma sinyaline rağmen ülke genelinde 30 Mart sonrası binlerce taşeron işçi işsiz kalacak. Sadece Bursa’da 72 kişi, seçim sonrası tazminatsız olarak işsizler kervanına katılacak.

Büyükşehir Belediyeleri sınırlarının genişletilmesini içeren kanun kapsamında kapanacak olan il özel İdarelerinde bulunan taşeron işçiler, işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya. Halen Bursa’da 72, Mersin’de 153, Samsun’da 224, Konya’da 53, İstanbul’da yaklaşık 200 kişi olmak üzere 29 ildeki özel idare bünyesinde yüzlerce kişi, valilikler bünyesinde temizlik işçisi, güvenlik ve şoför olarak çalışıyor. Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun, İstanbul ve Kocaeli illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği, 30 Mart 2014 mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere kaldırılacak, yani bu il özel idareleri kapatılacak.

'KOCAM ÖLDÜRÜLDÜ, OKUYAN 2 ÇOCUĞUMLA KAPI ÖNÜNE KOYUYORLAR'

Bursa İl Özel İdaresi bünyesinde taşeron firma elamanı olarak çalışan M.Y. isimli kadın, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan milletvekillerine kadar bir çok yetkiliye ulaşmalarına rağmen sorunun çözülmediğini öne sürdü. Her yıl yapılan ihaleleri kazanan şirketlere kayıtlı olarak özel idare bünyesinde çalışan insanların seçim sonrası işsiz kalacağına dikkat çeken M.Y., eşinin öldürüldüğünü ve iki çocuğunun eğitimini zor şartlar altında sürdürdüğünü söyledi. Kendisinin de epilepsi hastası olduğunu vurgulayan M.Y., Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Bülent Arınç’a gönderdiği dilekçede, "Şirket üzerinden temizlik, büro ve benzeri alanlarda çalışıyoruz. 6360 Sayılı Yasa ile özel idarelerin büyükşehir belediyelerine devri ve kapatılması gündeme gelmiş olup, bu yasa doğrultusunda yapılacak devirlerde şirket çalışanları hakkında herhangi bir hüküm bulunmadığından işimize son verilecek. Hepimizin bir aile geçindirdiği ve geçimimizi bütünüyle bu işe bağladığımız da dikkate alınarak devir sebebiyle işsiz bırakılıp, mağdur edilmememiz konusunda yardımcı olmanızı saygı ile arz ederim." ifadelerine yer verdi.

BAKAN ÇELİK: TAŞERON İŞÇİ DÜZENLEMESİ MECLİSE GELECEK

Öte yandan seçim bölgesi Bursa’da geçtiğimiz günlerde katıldığı televizyon programında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Taşeron işçilerle ilgili çalışmamız Nisan veya Mayıs ayında Türkiye Büyük Millet Meclisine gelecek. Aslında Başbakanımız mitingde konuşacaktı, konuşma metninde vardı. Fakat Sayın Başbakan konuşmaları sırasında bazı aksaklıklar ve karmaşalar oldu, bayılanlar oldu ve konuşması sizde gördünüz sık sık kesildi. Vaktin de dar olmasından dolayı Sayın Başbakanımız konuşmasını kısım kısım kesti bazı bölümlerini. Fakat inşallah başka mitinglerinde dile getirecek. 4-C veya diğer kadrolar dillendiriliyor bunlar şimdilik yanlış. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelecek." demişti. CİHAN

Yorumlar