Özbekistan tahıl rekoltesini artırmayı hedefliyor

Orta Asya’da beyaz altın ülkesi (pamuk) olarak bilinen Özbekistan, tahıl rekoltesini artırmayı hedefliyor. Bu yılki tahıl rekoltesinin 8 milyon tonun üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor.Konuyla ilgili Özbekistan Tarım Bakanlığı’ndan yapılan...

Google Haberlere Abone ol
Özbekistan tahıl rekoltesini artırmayı hedefliyor

Orta Asya’da beyaz altın ülkesi (pamuk) olarak bilinen Özbekistan, tahıl rekoltesini artırmayı hedefliyor. Bu yılki tahıl rekoltesinin 8 milyon tonun üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili Özbekistan Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ülke genelinde 1 milyon 300 hektarlık alana tahıl ekimini yapıldığı belirtildi. Tahıl hasadına yönelik hazırlık çalışmalarında ise sona gelindiğini belirten bakanlık, çok sayıda ekibin biçer döverler desteğinde tahıl hasadına başlamak üzere hazır beklediğini açıkladı.

Özbekistan’da 2012’de 7 milyon 170 bin ton olarak gerçekleşen tahıl rekoltesi 2013’te 7 milyon 610 bin ton olarak kaydedilmişti. Tahıl üretiminin yaklaşık 6 milyon 840 bin tonunu buğday oluşturuyor. Özellikle buğday ekimine ağırlık verildiği ülkede bu yılki tahıl rekoltesinin ise 8 milyon tona dayanması bekleniyor.

Tahılda kendi kendine yetinen ülke olmayı hedefleyen Özbekistan’ın önümüzdeki yıllarda tarım ve tarıma dayalı sanayilerdeki yatırımlara daha ağırlık vermesi bekleniyor. Nüfusu 20 milyonu aşan ve ekmek tüketiminin azla olduğu Özbekistan, bölge ülkeleri arasında una en fazla ihtiyaç duyan ülke konumunda.

CİHAN

Yorumlar