'ÖTV artışı esnafı zora soktu'

"Akaryakıttan alınan ÖTV'de 20 kuruş artışa gidilmesi ulaştırma sektöründe çalışan esnafı zora soktu"

Google Haberlere Abone ol
'ÖTV artışı esnafı zora soktu'
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, akaryakıttan alınan ÖTV'de 20 kuruş artışa gidilmesinin ulaştırma sektöründe çalışan esnafı zora soktuğunu belirtti.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, ulaşım alanında çalışan esnafın en büyük sorununun akaryakıt maliyeti olduğunu ifade etti.

Taşıma ve nakliye işinde 500 bini aşkın esnafın faaliyet gösterdiğini vurgulayan Palandöken, "Akaryakıttan alınan ÖTV'de 20 kuruş artışa gidilmesi ulaştırma sektöründe çalışan esnafı zora soktu. Esnafımızın korunması için eskiden çiftçilere verilen ucuz mazot gibi esnafımız için de ucuz fiyattan 'Ticari Akaryakıt' verilmeli. Bunun içinde üzerindeki matbu vergi düşürülmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, ham petrolün varil fiyatının düşmesine rağmen, bunun Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarına yeterince yansımadığını savunarak, "Akaryakıt fiyatlarının çok fazla ucuzlamamasının nedeni, yüksek vergilerdir. Vergilerde indirim olmadığı gibi yeni artışlar esnafımızın yükünü daha da artırmaktadır. Petrol düştükçe aslında sabit olan verginin fiyat içindeki oranı da yükseliyor. Fiyat içinde toplam vergi yaklaşık 10 ay içinde yüzde 53’ten yüzde 68’e yükselmiş durumda. Yani fiyatın yaklaşık 3'te 2'si vergilerden oluşuyor. Bu durumda vergiler düşmeden akaryakıt fiyatlarındaki düşüş tatmin edici olmayacaktır. Ulaşımda, sebze meyve maliyetlerinde, taşımacılıkta düşecek fiyatlar halkımıza yansıyacaktır." ifadelerini kullandı.

Yorumlar