Otomotivde son 6 yılın rekoru

Otomotiv endüstrisi Mart ayında 2 milyar 128 milyon dolarlık ihracatla son 6 yılın en yüksek dış satışına ulaştı.

Google Haberlere Abone ol
Otomotivde son 6 yılın rekoru

Otomotiv endüstrisi Mart ayında 2 milyar 128 milyon dolarlık ihracatla son 6 yılın en yüksek dış satışına ulaştı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, “Büyüme trendi bizi tatlı bir heyecana sürükledi. ‘Acaba bu yıl 23 milyar dolarlık ihracatı yakalayabilir miyiz’ duygusu oluşturdu.” dedi.

    Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin hazırladığı mart ayı ihracat verilerine göre otomotiv endüstrisi 12 aydır kesintisiz artış trendinde. Ayrıca 2008 Eylül ayından bu yana en yüksek dış satışına ulaşan otomotiv endüstrisinin AB ülkelerine gerçekleşen yüksek oranlı ihracat artışının da istikrarlı büyüme göstermesi sektörü yeni hedeflere yöneltti.

    Otomotiv endüstrisi mart ayı ihracatıyla 2 milyar dolar bandını bir kez daha aştı. Yılın ilk çeyreğinde de 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 8 büyüme sağlayarak 5 milyar 546 milyon dolarlık dış satış yakalayan sektör, aynı hızla devam etmesi halinde yeni bir rekoru kovalayacak.

    TÜM ÜRÜN GRUPLARI İHRACATINI YÜKSELTTİ

    İhracatta ürün grupları incelendiğinde ise yan sanayi mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 büyüme ve 854 milyon dolarlık dış satışla ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 10 artış ve 718 milyon dolarla binek otomobiller, yüzde 34 yükseliş ve 422 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar izledi. Otobüs – minibüs – midibüs ürün grubu yüzde 15 yükselişle 104 milyon dolar, diğer başlığı altındaki ürünlerde de yüzde 46 azalışla 29 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti.

    Yılın ilk çeyreği dikkate alındığında ise geçen yılın aynı dönemine göre yan sanayi yüzde 11 büyümeyle 2 milyar 455 milyon, binek otomobiller yüzde 9 artışla bir milyar 809 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 4 yükselişle 977 milyon, otobüs – minibüs – midibüs ürün grubu ise yüzde 6 gelişerek 226 milyon dolarlık ihracata imza attı. Diğer başlığı altındaki ürünlerde de yine yüzde 18 gerilemeyle 79 milyon dolarlık dış satış yapıldı.

    İHRACATIN YÜZDE 74’Ü AB ÜLKELERİNE

    Ülke bazlı ihracat verileri incelendiğinde ise mart ayında Almanya’ya yüzde 32 yükselişle 351 milyon, Fransa’ya yüzde 14 büyümeyle 240 milyon, Birleşik Krallık’a da yüzde 31 artışla 196 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti. AB ülkelerine toplamda yüzde 22 oranında artış gerçekleşirken, dış satışların yüzde 74’ünün de bu bölgeye olması dikkat çekti.

    Yılın ilk çeyreği dikkate alındığında ise Almanya’ya yüzde 24 artışla 920 milyon, Fransa’ya yüzde 3 gelişmeyle 577 milyon, Birleşik Krallık’a da yüzde 19 büyümeyle 562 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

    AB ÜLKELERİNE YÜZDE 22’LİK ARTIŞ

    OİB Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisi olarak Türkiye’nin toplam ihracatının üzerinde büyüme gösterdiklerini hatırlattı. Sabuncu, mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla 2 milyar 128 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını söyledi. Sabuncu, şunları dile getirdi: “Ana ihracat pazarımız olan AB ülkelerinde son aylarda istikrarlı artışlar mart ayında kendini iyice gösterdi ve yüzde 22 seviyesine çıktı. Bu artışların sürekli hale gelmesi, hatta böyle büyük oranlarda olması bizi tatlı bir heyecanı sürükledi.‘Acaba bu yıl 23 milyar dolarlık ihracatı yakalayabilir, hatta yeni bir rekoru kovalayabilir miyiz’ duygusu oluşturdu.” CİHAN

Yorumlar