Otomotivciler "hibritte ÖTV indirimini" olumlu karşıladı

-Hibrit otomobiller için uygulanan ÖTV'de indirime gidilmesi, otomotiv sektörü temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı -ODD Genel Koordinatörü Erce: -"Önemli olan hibrit tanımının bizim mevzuatımıza girmiş olması. Yıllık 1.000 civarında hibrit araç satışı söz konusu. Teşvikle beraber bunun bir miktar daha artacağı aşikar" -Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ CEO'su Bozkurt: -"ÖTV düzenlemesinin etkilerini 2017'nin ortalarından itibaren görebileceğiz ve talebi karşılayacak duruma geleceğiz. Beklentimiz, Avrupa'da olduğu gibi kullanıcıların hibrit tercihinin önümüzdeki yıllarda artması"

Google Haberlere Abone ol
Otomotivciler "hibritte ÖTV indirimini" olumlu karşıladı

İSTANBUL (AA) - HÜSEYİN DEMİR - Hibrit otomobiller için uygulanan Özel Tüketim Vergisinde (ÖTV) indirime gidilmesi, otomotiv sektörü temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı.

ÖTV indirimine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, bugün Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, elektrik motoru olan ve elektrik motoru 50 KW'yı geçip motor silindir hacmi 1.800 cm3'ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 90 olan ÖTV oranı yüzde 45'e, motor gücü 100 KW'yı geçip motor silindir hacmi 2.500 cm3'ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 145 olan ÖTV oranı da yüzde 90'a düşürüldü.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, hibrit araçların uzun süreden beri dünya genelinde teşvik edildiğini söyledi. Erce, şöyle konuştu:

"Hibrit araçlar maalesef şu ana kadar bizim mevzuatımızda tanım olarak karşılığını bulmamıştı, yani hibrit araçlarla ilgili bir vergilendirme tanımı yoktu, dolayısıyla bunun teşvik edilmesi diye de bir şey söz konusu değildi. Torba kanun tasarısında bu hibrit araçlarla ilgili tanım ortaya kondu. Aynı elektrikli araçlarda olduğu gibi vergilendirme açısından bir tanım ortaya çıktı. Bu çok önemli. Şimdi de belirli segmentlerde bir teşvik verilmiş durumda. Bu teşvik, zaman içerisinde sanırım yerli üretimi desteklemek amacıyla verilen bir teşvik. Zaman içerisinde tabi farklı şekiller de alabilir. Ama önemli olan hibrit tanımının bizim mevzuatımıza girmiş olması.

Pazara baktığımızda bunu şu anda fazla istatistiki göremesek de ODD olarak önümüzdeki aydan itibaren inşallah hibrit rakamlarını da kamuoyuyla paylaşacağız. Yıllık 1.000 civarında hibrit araç satışı söz konusu. Bu verilen teşvikle beraber bunun bir miktar daha artacağı aşikar. Hibrit araçların toplam pazar içindeki payı önümüzdeki dönem teşvikle beraber artacaktır."

Artışın ne düzeyde olacağı sorusuna yönelik Erce, bu konuda hangi firmanın hangi hibrit aracı piyasaya sunacağının önem taşıdığını ifade etti.

Şu anda satılan bazı modeller olduğunu, ama teşvikle beraber bunların model sayısının artacağını dile getiren Erce, "Dolayısıyla bu model sayısı kaç olacak, hangi firmalar hangi ürünlerini yeni olarak pazara sunacaklar, onu biraz bekleyip görmek lazım. Tahminleri ondan sonra netleştirmek mümkün olabilir. Ancak bugünden söylemesi mümkün ki; 1.000'li rakamlar önümüzdeki yıldan itibaren daha üst seviyelere tırmanacaktır. Şu an için resim bu." dedi.


-"Hibrit tercih edenler artacak"


Erce, ÖTV indiriminin, şu ana kadar çeşitli nedenlerden, fiyatından dolayı hibrit almak isteyen ama alamayan potansiyel müşteriler için fiyatları daha cazip noktaya getirebileceğine işaret etti. Alım gücü olmayan müşterilerin hibrit araçları alım gücü içerisinde görebileceğini kaydeden Erce, bu araçların tercih edenlerin sayısının artacağını ve bunun pazarı pozitif etkileyeceğini söyledi.

ODD çatısı altında yaklaşık 50 marka olduğunu bildiren Erce, hibrit araçların satış sonrası işlemlerine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Bu markaların hepsinin Tüketiciyi Koruma Kanunu çerçevesinde satış sonrası açısından yerine getirmesi gereken yükümlülükleri var. Hangi marka hangi ürünü piyasaya sunuyor ise gerek servis, gerekse yedek parça yükümlülüklerini bayileri vasıtasıyla yerine getirmekle sorumlu. Hibrit araçları pazara sunan firmaların da bununla ilgili hazırlıkları zaten mevcuttur, burada bir problem olmaz.

Hangi markalar hibrit araçlarını pazara sunuyorlarsa bununla ilgili yedek parça, servis, satış sonrası, satış sonrasında çalışan personelin eğitimi, bütün bu konuları zaten tamamlamış firmalar. Bizim üyelerimiz kurumsal, büyük firmalar olduğu için bunların da gereğini, hazırlıklarını zaten yapmışlardır. Bir sıkıntı olmaz."


-"İndirimin etkilerini 2017 ortalarından itibaren görebileceğiz"


Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt da Toyota olarak hibrit teknolojisinin öncüsü konumunda bulunduklarını belirterek, hibrit araçlar için ÖTV'nin indirilmesinden büyük mutluluk duyduklarını bildirdi.

Bozkurt, şu ifadeleri kullandı:

"Hibrit araçlara getirilen ÖTV indirimi kararını çok olumlu karşılıyor ve hükumetimize bu düzenlemeden ötürü teşekkür ediyoruz. Avrupa'nın dizel ile ilgili çekincelerinin olduğu bir dönemde hibrit araçlarla ilgili bu düzenleme hükumetimizin ne kadar doğru bir karar verdiğini göstermektedir. Elektrikli araçlara sağlanan teşvikten sonra biz de hibrit araçlar için böyle bir teşvik olmasını çok istiyorduk.

Hibrit otomobillerin sağladığı düşük yakıt tüketimi, hem kullanıcılara hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Ekonomik katkısının yanında bir diğer konu ise hibrit otomobillerin çevreci özellikler taşıması. Hibrit teknolojisine sahip otomobiller çok düşük gaz salımı ile çevre ve insan sağlığına da doğrudan etki etmektedir."

Hibrit araçlara getirilen ÖTV indirimiyle birlikte Toyota olarak 2017 yılı için belirledikleri 65 bin adetlik toplam satış hedefini koruduklarını kaydeden Bozkurt, "ÖTV düzenlemesinin etkilerini 2017 yılının ortalarından itibaren görebileceğiz ve talebi karşılayacak duruma geleceğiz. Beklentimiz, Avrupa'da olduğu gibi kullanıcıların hibrit tercihinin önümüzdeki yıllarda artmasıdır. Böylelikle tasarruflu ve çevre dostu hibrit teknolojisine sahip otomobilleri Türkiye yollarında da çok daha fazla sayıda görebileceğiz."

Yorumlar