'Otomotiv sektörü sarı alarm veriyor, hükümetin aldığı önlemler çok sert'

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, yılın ilk 4 ayında otomobil sektörünün yüzde 23, hafif ticari vasıta sektörünün ise yüzde 34 daraldığını açıkladı. Hükümetin aldığı tedbirlerin çok sert...

Google Haberlere Abone ol
'Otomotiv sektörü sarı alarm veriyor, hükümetin aldığı önlemler çok sert'

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, yılın ilk 4 ayında otomobil sektörünün yüzde 23, hafif ticari vasıta sektörünün ise yüzde 34 daraldığını açıkladı. Hükümetin aldığı tedbirlerin çok sert olduğunu belirten Erce, sektörün ‘sarı alarm’ verdiğini ifade etti.

Dr. Hayri Erce, Rekabet Kurumu ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) işbirliği ile UÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü’nde düzenlenen '12. Rekabet Hukuku ve İktisadında Güncel Gelişmeler Sempozyumu'na katıldı. Burada gazetecilerin sorularını cevaplayan Dr. Erce, otomotiv sektörünün durumunu değerlendirdi. 2014 yılının sektör için zorlu geçeceğini tahmin ettiklerini belirten Erce, "Geçen sene toplam Türkiye’deki otomotiv pazarı 894 bin seviyesinde kapanmıştı. İlk baştaki tahminlerimiz yüzde 10 ile 15 arasında bir daralmayı işaret ediyordu. Çünkü biliyorsunuz gerek dünyadaki konjonktürün değişmesi, FED’in tahvil alım programlarının azalması, dünyadaki likitidenin azalmasının olumsuz yansımalarının Türkiye’ye yansıyacağını ve büyüme oranlarının da bir miktar geri çekileceğini tahmin ediyorduk. Fakat bunun üzerine sene sonunda orta vadeli programla beraber sayın Ali Babacan’ın açıkladığı makro ihtiyadi tedbirler, kredi kullanımına getirilen limitler ve hemen akabinde ÖTV’de yapılan artışlar maalesef bu daralmanın boyutunu biraz artırmış durumda." değerlendirmesinde bulundu.

"OTOMOBİL PAZARI YÜZDE 23, HAFİF TİCARİ PAZARI YÜZDE 34 DARALDI"

Sektörün 2014 yılı ilk 4 aylık verilerini bugün açıkladıklarını vurgulayan Erce, şu bilgileri verdi:

"İlk 4 aylık verilere baktığımızda geçen senenin 4 ayına göre yaklaşık yüzde 25’lik bir daralmayı işaret ediyor. Bu otomobil tarafında bir miktar daha az. Yüzde 22-23 seviyesinde geçen senenin ilk 4 ayına göre otomobil pazarı daralmış durumda. Hafif ticari vasıta pazarında ise bu düşüş oranı yüzde 34’lere kadar düşmüş durumda. Bunun nedenleri arasında hem ÖTV artışları hem de BDDK’nın getirdiği sınırlamalar var. Buna ek olarak da Mayıs ayının sonundan itibaren kurlarda ciddi bir artış söz konusu ve Ocak ayında yapılan faiz artırımları. Yani bu 4 olumsuzluk yan yana geldi ve maalesef sadece otomotiv sektörü için değil bütün Türkiye için iç tüketimde bir azalma söz konusu. Bütün sektörler de olduğu gibi otomotiv sektörü de bu sonuçlardan olumsuz etkilenmiş durumda."

"ALINAN TEDBİRLER ÇOK SERT, OTOMOTİV SARI ALARM VERİYOR"

Hayri Erce, otomotiv için iç piyasada bir ‘kırmızı alarm’ durumunun olup olmadığı yönündeki soruya, şu karşılığını verdi:

"Düşüş oranlarına baktığınızda gerçekten yüzde 25 oranında düşüş çok dramatik bir düşük. Çünkü otomotiv sektörü yaklaşık 800-900 binlik banda ulaşmak için çok ciddi zaman harcadı. 2010-11-12 yılları arasında ancak 900 bin bandına oturdu. Şimdi birden bire 600-700 bin bandına gerilemiş olması ki biz bu senenin sonunda yaklaşık 650 bin civarında olacağını söyleyebilirim şimdiden. Çok ciddi bir geri çekilme. Bu anlamda da kaybedilmiş yıllar söz konusu. Kırmızı diyemeyeceğim ama çok ciddi bir sarı alarm söz konusu. Alınmış olan tedbirlerin sert olduğunu görüyoruz. Gerek kredi kullanımına yenilik tedbirleri, gerek ÖTV oranlarında artış ve gerek konjonktürel etkenler birleşince ciddi bir daralma söz konusu. Ümidimiz senenin ikinci yarısında bir miktar toparlanmanın olması ve 25 daralmanın, gene bir daralma ile kapatacağız ama daha makul seviyelere gelmesi şeklinde."

"REKABET KÂRLILIĞI DA DÜŞÜRDÜ"

Otomotiv sektöründe rekabetin boyutunun her geçen gün arttığına dikkat çeken Erce, "Gerçekten 2007 sonrasında yaşanan dünyadaki kriz ki bu Büyük Buhran’dan sonra en büyük kriz olarak adlandırılıyor. Otomotiv sektörünü etkilediği gibi tüketici nezdinde büyük bir güven kaybına neden olduğu için bütün sektörlerde daralma getirdi. Dünya genelinde böyle bir sıkıntı mevcutken, Avrupa pazarında çok dramatik bir düşüş oldu. Avrupa pazarı 18-19 milyonlardan 14 milyona kadar düştü. Bizim ticari partnerimiz Avrupa. Dolayısıyla Avrupa pazarında rotaya çıkan kapasite fazlası rekabeti artırdı. Bu da Türkiye’de otomotivde rekabeti üst seviyeye getirdi. Bu da karların daralmasına neden oldu." ifadelerini kullandı.

Erce, "Bu olayı etkileyen birçok faktör var. Konjontürel nedenler, sektörün kendi dinamikleri var ve dağıtım tüzüğü var. Dağıtım tüzüğü ile ilgili AB’ye bir uyum süreci yaşadık. 2006 yılından itibaren AB ile mevzuat açısından aynı noktaya geldik. AB bu konuda bir adım daha ileri attı. 2010 yılında satış sonrası ile ilgili dağıtım tüzüğü ortaya koydu. 2013 yılında da satışla ilgili bir dağıtım tüzüğünü devreye soktu. Bizim beklentimiz Türkiye’de de benzer adımların kısa sürede atılması şeklinde." diyerek sözlerini sonlandırdı.

CİHAN

Yorumlar