Otomotiv sektörü iç pazarda dibi gördü

Yılın ilk çeyreğinde iç pazarda sıkıntılı günler yaşayan otomotiv sektörü, istikrarı ihracat şampiyonluğu ile yakaladı.

Google Haberlere Abone ol
Otomotiv sektörü iç pazarda dibi gördü

Yılın ilk çeyreğinde iç pazarda sıkıntılı günler yaşayan otomotiv sektörü, istikrarı ihracat şampiyonluğu ile yakaladı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2014 yılı Ocak-Mart döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24,46 daralarak 115 bin 272 adete geriledi. Bu rakam 2013 yılının ilk üç ayında 152 bin 604 adet olarak gerçekleşmişti.

İç pazardaki daralma 2014 Mart’ında en yüksek seviyeye ulaştı, otomobil ve hafif ticari araç pazarında satışlar yüzde 30,82 oranında azaldı.

Döviz kurlarındaki yükseliş, ÖTV oranlarının artırılması, BDDK’nın kredi işlemlerine yönelik getirdiği sınırlamalar ve seçim sürecinin gerekçe gösterildiği daralma ile sıkıntılı günler yaşayan otomotiv sektörü, çıkış yolunu ihracatta buldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2014 Ocak-Mart döneminde otomotiv sektörünün ihracatı yüzde 8,1 artışla 5 milyar 132 milyon dolardan 5 milyar 546 milyon dolara yükseldi.

İç pazarda satışların dip yaptığı mart ayı, ihracatta ise tam tersi performansla rekor getirdi. Otomotiv ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,2 artış gösterdi ve 2 milyar 127 milyon dolar ile en yüksek ihracatı gerçekleştiren sektör oldu. Otomotivi, 1 milyar 604 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, 1 milyar 468 milyon dolarlık ihracatla da kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü takip etti.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkan Yardımcısı ve Başkent Otomotivcileri Derneği Başkanı Aydın Erkoç, 2014 yılının ilk 3 ayında yaşanan gelişmelerin, otomotiv sektörü için adeta güç testi niteliği taşıdığını ve sektörün bu testten alnının akıyla çıktığını söyledi.

Otomotivin, Türkiye'nin en rekabetçi ve hızla büyüyen sektörü olarak dikkati çektiğini kaydeden Erkoç, “2014 Ocak ayında başlayan ve seçim döneminde had safhaya ulaşan sıkıntılı sürece rağmen, kayıpların ihracatla dengelenmesi, hem sektör hem de ülke ekonomisi için sevindiricidir. İç pazardaki sancılı süreçte ihracatta elde edilen başarı, sektörün kriz yaşamasını engelledi. Otomotiv sektörü, yakaladığı ivmeyi sürdürmek zorunda olduğundan, yatırımlara ve istihdama uzun vadede devam edecektir.” diye konuştu.

İç pazardaki daralmanın önüne geçmek için gerekli tedbirlerin vakit geçirilmeden alınmasını isteyen Erkoç, seçim sonuçlarına paralel olarak döviz kurlarındaki gerileme ve faizlerin düşüş eğilimine girmesinin gelecek için umut verici olduğunu sözlerine ekledi.
CİHAN

Yorumlar