Otomotiv satışına vergi darbesi, sektör ihracata umut bağladı

Danışmanlık şirketi Oxford Business Group (OBG), otomotiv satışlarında gerilemeyi yüzde 5-15 artırılan Özel Tüketim Vergisi’ne dayandırdı.Gerilemede faiz oranlarının da rolü olduğunu vurgulayan şirkete göre sektör ihracata umut bağladı.Otomotiv...

Google Haberlere Abone ol
Otomotiv satışına vergi darbesi, sektör ihracata umut bağladı

Danışmanlık şirketi Oxford Business Group (OBG), otomotiv satışlarında gerilemeyi yüzde 5-15 artırılan Özel Tüketim Vergisi’ne dayandırdı.

Gerilemede faiz oranlarının da rolü olduğunu vurgulayan şirkete göre sektör ihracata umut bağladı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından Nisan ayı başında yayımlanan rapora göre 2014 ilk 3 ayında otomobil ve hafif ticari satışlarında 2013’ün aynı dönemine oranla yüzde 25 daralma görülmüştü. 2013 ilk 3 ayında 114 bini aşan otomobil satışları 2014'ün ilk üç ayında yüzde 21,9 iniş ile 89 bin 347; ticari satışları yüzde 32 inişle bin 170'ten, 25 bin 925 olmuştu. OBG, Şubat ayında yüzde 27,5, Mart ayında da yüzde 31 gerilemenin üreticileri kaygılandırdığını ifade etti. Bu eğilimin kuvvetlenerek devam etme ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi.

ODD’nin iç satış tahminlerini yenilediğini bildiren danışmanlık şirketi şu açıklamalarda bulundu:

“ 2014’e dair iç satış tahminleri 1 milyon taşıt iken, ODD şu an iç satışlar için nihai en büyük rakam olarak 700 bini vermektedir. Diğer yandan Türkiye'nin en büyük üreticilerinden Ford Otosan, Şubat ortasında yayımladığı bir raporda sektörle ilgili 2014’ün toplam satışların geçen senenin 885 bin rakamının altında, 633 bin ile 715 bin taşıt bandında olacağını öngördü.”

OBG, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OIB) tarafından 8 Nisan tarihinde yayımlanan verilerin de Türkiye’de otomobil üreticilerinin ihracat tarafında görünümü daha umut verici görmelerine olanak tanıdığını dile getirdi. Bu verilere göre 2008 Eylül ayından bu yana sektörün elde ettiği en iyi rakam olarak Mart ayında Türkiye’den üreticiler dışarı 2,1 milyar dolar değerinde parça ve taşıt gönderdi. Mart ayı rakamları yüzde 14 iyileşmeye işaret ederken, ilk 3 ayda 5,5 milyar doları bulan birikmiş ihracat gelirleri, 2013'ün aynı üç aylık dönemine göre yüzde 8 artış kaydetti.Bu artışın önemli bölümü Mart’ta yüzde 22 artış görülen Avrupa’ya ihracattan geldi. Bu dönemde toplam otomotiv ihracatının yüzde 74'ü kıtaya yapıldı.

OBG, faizlerde gerilemenin otomotiv sektörü için iç satışlarda ivme yaratma ihtimalinin bulunmadığını ancak Avrupa’da ılımlı iyileşmenin devam etmesiyle ihracat gücü olan şirketlerin daha iyi bir tablo ortaya koyabileceğini belirtti.

CİHAN

Yorumlar