Otomotiv pazarında son çeyrek kapışması

- Daralan pazarda yıl sonu hedeflerine ulaşmak için yarışa giren markalar, yaklaşan son çeyrekte tüketicilerin karşısına yeni modellerle çıkarak satış ve pazar paylarını artırmayı planlıyor - Toyota Pazarlama ve Satış Üst Yöneticisi Bozkurt: - "Türkiye’de üretilecek yeni modelimiz C-HR ve yenilenen Corolla, filo satışımıza ivme kazandıracak" - Hyundai Assan Genel Müdürü Göker: - "Türkiye'de üretilen yeni i10 ekimde pazara sunulacak" - Renault Mais Yönetim Kurulu Başkanı Aybar: - "Renault Grubu olarak pazardan daha yüksek büyüme oranı hedefliyoruz" - Nissan Türkiye Genel Müdürü Özkök: - "Yıl sonuna kadar 2015'in yüzde 10 üzerinde satışa ulaşmayı hedefliyoruz" - Citroen Genel Müdürü Tatoğlu: - "Kasımda yeni C3 modeli gelecek. Bizi heyecanlandıran bu modelle satış performansımıza ivme katacağız"

Google Haberlere Abone ol
Otomotiv pazarında son çeyrek kapışması

İSTANBUL (AA) - MÜCAHİD EKER - Otomotiv sektörü, yaklaşan son çeyrekle birlikte yıl sonu hedeflerine ulaşmak için yarışı hızlandırdı.

Sektörde yılın 8 aylık dönemindeki daralmanın ardından markalar, yaklaşan son çeyrekte tüketicilerin karşısına yeni modellerle çıkmaya hazırlanıyor. Yeni modeller ile markaların, satış ve yer aldıkları segmentte pazar paylarını artırması hedefleniyor.

Toyota Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toyota olarak, yılın 8 aylık dönemini bazı aylarda bulunurluk sorunu olmasına karşın 28 bin 800 adetlik satışla kapattıklarını, satışlarının 25 bin 886’sının binek, 2 bin 914’ünün ise ticari araç kategorisinde yerini alan Hilux'la gerçekleştiğini kaydetti.

Ayrıca ağustos ayında 4 bin 27 araç satışı yaptıklarını bildiren Bozkurt, "Bunun yanında geçen ay bin 51 araçlık filo satışıyla Toyota’nın filo satışlarındaki ay rekorunu da kırmış olduk. Ocak-ağustos dönemi satışlarımızın 19 bin 151'ini Corolla oluşturdu. Dünyada en çok tercih edilen model olan Corolla’ya Türk halkının ilgisi yüksek. Satışlarda Corolla’yı, Yaris, Auris ve Hilux izledi." diye konuştu.

Bozkurt, 2016'da Toyota performansı için yılın başında belirledikleri 50 binlik satış rakamının üstünde bir satış hedefleri olduğunu belirterek, "Türkiye’de üretilecek yeni modelimiz C-HR ve yenilenen Corolla, filo satışlarımıza ivme kazandıracak. 50 bin 937 satışla rekor kırdığımız 2015 yılında olduğu gibi, yine ilk 5 marka arasında yer almak arzusundayız." dedi.

- Hyundai'nin 2016 hedefi 51 bin


Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker de Hyundai’nin yıllık satışlarının yerli ve ithal modelleriyle birlikte 50 binden fazla olduğunu belirterek, her geçen yıl satış ve pazar paylarını artırmak istediklerini ifade etti.

Göker, bu yılın 8 ayında pazar paylarının 30 bin 559 satışla yüzde 5,5 olarak gerçekleştiğini, sadece binek pazar paylarının yüzde 6,7 seviyesinde bulunduğunu, model bazında Hyundai Tucson'un 2016'nın 8 ayında en fazla satılan benzinli SUV modeli olduğunu ve yüzde 11,6 pazar payına ulaştığını kaydetti.

İzmit fabrikalarında ürettikleri ve yüzde 70 payla A segmentini domine eden i10'un liderliğini koruduğunu belirten Göker, Türkiye'de üretilen yeni i10'un ekim ayında pazara sunulacağını duyurdu.

Göker, B segmentindeki temsilcileri i20'nin ise en fazla satılan 3'üncü model olduğunu ancak i20'nin benzinli versiyonuyla satışlardaki liderliğinin hala sürdüğünü ve toplam pazarda yüzde 15,4 paya sahip bulunduğunu söyledi.

Önder Göker, 2016 hedeflerini 51 bin olarak koruduklarını da bildirdi.


- Renault ve Dacia'da satış artışı yeni modellerle geldi


Renault Mais Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aybar ise Renault’nun ocak-ağustos itibarıyla 64 bin 618 satışla binek otomobil lideri konumunda bulunduğunu, binek ve hafif ticari araç toplam pazarında ise 72 bin 520 satışla pazar payında 1,3 puan artış kaydettiğini söyledi.

Dacia'nın aynı dönemde toplam pazarda elde ettiği 0,1 puanlık artışla markalar arasında 8’inci sırada yer aldığını bildiren Aybar, “Renault Grubu olarak, binek ve hafif ticari toplam pazarında payımızı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 artırarak yüzde 17,5 pazar payına ulaştık.” dedi.

Renault Grubu olarak, pazardan daha yüksek büyüme oranı hedeflediklerini, ocak-ağustos dönemi itibarıyla hedefleri doğrultusunda ilerlediklerini ifade eden Aybar, bu yıl Renault ve Dacia markalarının pazar payını artırmasındaki en önemli etkenin pazara sundukları yeni modeller olduğuna dikkati çekti.

Aybar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Renault markasının yeni D sedan modeli Talisman, ardından C segmentinde yeni tasarımıyla Megane Hatchback modellerinin Türkiye’de tanıtımını gerçekleştirdik. Yılın son çeyreğinde ise Yeni Koleos ve Clio’nun makyajlanan yeni versiyonunu müşterilerimizle buluşturuyor olacağız. Diğer taraftan, hem Renault markası hem de otomotiv sektörü için büyük önem taşıyan ve Bursa Oyak Renault Fabrikalarında üretilen yeni Megane Sedan, önümüzdeki ay görkemli bir biçimde Türkiye pazarında yerini almış olacak. Dacia markamız ise Sandero Easy-R ile müşterilerin yoğun talebi olan otomatik vites pazarına iddialı bir giriş yaptı. Marka, bu pazarda yılın sonunda pazara sunacağımız Duster EDC otomatik vites versiyonuyla daha da güçlenecek.”


- Nissan, satışlarını yüzde 11 artırdı


Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, geçen yılı yüzde 2,7 pazar payı ile tamamladıktan sonra 2016'ya hızlı bir başlangıç yaptıklarını ve ilk çeyreğin sonunda yüzde 3,4 pazar payına ulaştıklarını bildirdi.

Özkök, yılın ilk döneminde 2 yeni model olan Navara ve Pulsar ile ürün gamlarını kuvvetlendirdiklerini belirterek, “Qashqai, artan rekabete karşın 10’uncu yılında da pazarın en çok satan SUV modeli konumunda. X-Trail ve Juke modellerimiz de kendi segmentlerinde podyumda. Böylece ilk 8 ay sonunda toplam pazar yüzde 5 düşerken, Nissan'ın satışlarını yüzde 11 artırdık. Geçen yılı 26 bin 400 adetlik rekor satış hacmiyle kapattıktan sonra bu artış trendini korumayı ve yıl sonuna kadar 2015'in yüzde 10 üzerinde satışa ulaşmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.


- Citroen'in yeni C3'ü kasımda gelecek


Citroen Genel Müdürü Bahattin Tatoğlu da geçen yıl Türkiye’de sattıkları 28 bin 270 araçtan 3'te 2'sinin binek otomobil, 3'te birinin hafif ticari araçlardan oluştuğunu, 2016'da model dağılımını yine benzer seviyelerde öngördüklerini ve pazar paylarını da yüzde 3 civarında hedeflediklerini kaydetti.

Tatoğlu, "Yılın son 2 ayında satışa sunacağımız yeni C3 modelimiz elimizi güçlendirecek, markamızın 2010 yılında gerçekleştirdiğine benzer bir sıçramayı 2017 yılında tekrar yaşayacağız. 2016 sonu ve 2017 başından itibaren tekrar yılda 2 tanıtım ritmine geri döneceğiz.” dedi.

Bu yılın kasım ayında yeni C3 modelinin geleceğini bildiren Tatoğlu, şöyle devam etti:

“Bizi oldukça heyecanlandıran bu model ile satış performansımıza ivme katacağımıza inanıyoruz. Türkiye’de satılan her 5 binek otomobilden biri B Hatchback segmentinden. Citroen markası, 2 yıldır bu segmentte iddialı bir konumda değildi. Şimdi, bu segmentte alışkın olduğumuz satış adetlerine tekrar geri dönme hedefimiz bizi çok heyecanlandırıyor. B segmenti çok önemli. Çünkü bu segmenti ilk kez otomobil sahibi olacaklar için markaya giriş kapısı olarak görüyoruz. 2017 yılında toplam 7 bin adet satmayı hedeflediğimiz yeni C3’ün bir başka özelliği ise Citroen’in C4 Picasso ile başlattığı ve C4 Cactus ile sürdürdüğü yenilikçi çözümleri devam ettiren, daha yüksek satış adetlerine ulaşabilecek bir model olması. Yeni C3’ün tekrardan bulunduğu segmentin referans modellerinden birisi olacağına inanıyorum.”

Tatoğlu, C4 Picasso’nun makyajlı versiyonunu yaz sonunda, Jumpy SpaceTourer modelini ise yılın son çeyreğinde satışa sunacaklarını duyurdu.

Yorumlar