Otomotiv İhracatçılar Birliği Başkanı Sabuncu’dan ÖTV artışına tepki

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, sektörde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Otomotiv İhracatçılar Birliği Başkanı Sabuncu’dan ÖTV artışına tepki

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, sektörde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışına tepki gösterdi. Sabuncu, “Ne zaman ‘bu sene iyi olacak, satışlar iyi’ dendiğinde ÖTV artışları geliyor. Bu beklemediğimiz bir artıştı, hiç kimsenin beklemediği, tahmin etmediği bir artıştı. Demek ki biz bundan sonra satışlar iyi değil, satışlar çok çok kötü dememiz lazım ki ÖTV’ler geri gitmeye başlasın.” dedi.

    Orhan Sabuncu, Uludağ İhracatçılar Birliği’nde diğer birlik başkanları ile gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında OİB’in ihracat rakamlarını açıkladı. Sabuncu’nun verdiği bilgiye göre, OİB kanalıyla 2013 yılında yapılan ihracat bir önceki yıla göre yüzde 13 artarak 19 milyar 67 milyon dolar seviyesine ulaştı.

    OTOMOTİV YAN SANAYİ İHRACATI BİRİNCİ SIRADA

    Sektör kalemleri arasında yüzde 38 artışla 7 milyar 292 milyon dolar seviyesine çıkan Otomotiv Yan Sanayi ilk sırada yer alırken, 6 milyar 839 milyon dolar ile binek otomobiller ikinci sırada yer aldı. 3 milyar 781 milyon dolar ile Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar üçüncü sırada, Otobüs Minibüs Midibüs ise dördüncü sırada kaldı. Bu sektörü diğer başlığı altındaki sektörler izledi.

    EN FAZLA İHRACAT ALMANYA’YA, BİRLEŞİK KRALLIK’TA ÖNEMLİ ARTIŞ

    Ülke bazında ise Almanya 2 milyar 759 milyon dolar rakamı ile en fazla ihracat yapılan ülke oldu. Almanya’yı, 2 milyar 263 milyon dolar ile Fransa izlerken, en fazla ihracat artışı ise yüzde 64 il Birleşik Krallık’ta görüldü. Birleşik Krallığa gerçekleştirilen ihracat 1 milyar 984 milyon dolar seviyesine çıktı. Birleşik Devletler, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, İsviçre ve Irak’a yapılan ihracatta ise azalma gözlendi.

    AB ÜLKELERİ İLK SIRADA

    Ülke grubu bazında ise en fazla ihracat AB ülkelerine gerçekleştirildi. AB’ye yapılan ihracat geçtiğimiz yıl bir önceki yıla göre yüzde 15 artışla 13 milyar 697 milyon dolar şeklinde gerçekleşti. Sektörün yaptığı ihracatın yüzde 72’si AB ülkelere gerçekleştirildi. AB’nin ardından Eski Doğu Bloğu ülkeler ile Amerika ve Afrika ülkeleri izledi.

    “ARKA ARKAYA 8. ŞAMPİYONLUK”

    Sektör ihracatının son yıllarda sürekli artış gösterdiğine dikkat çeken Orhan Sabuncu, 2014 yılı ihracat hedefi ise 21,5 milyar dolar şeklinde açıkladı. Sektör bu sene arka arkaya 8. ihracat şampiyonluğunu elde ettiğinin altını çizen Sabuncu, bunun çok önemli bir başarı olduğunu kaydetti.

    Orhan Sabuncu, yeni yılın ilk günlerinde ÖTV’de yapılan arışı ise eleştirdi. Bu sene Türkiye’de araç satışlarının iyi olduğunu ancak rekor olmadığını belirten Sabuncu, satışların yıllık 800 bin, 850 bin rakamına oturduğunu vurguladı.

    “ÖTV ARTIŞI, KİMSENİN BEKLEMEDİĞİ, TAHMİN EDEMEDİĞİ BİR ARTIŞ”

    Sabuncu, şöyle konuştu: “Bu kadar mı olmalı bu, hayır Türkiye’nin mevcut yapısına göre iç pazar daha güçlü ve kuvvetli olmalı. Yani bu ÖTV’lerle ya da bu imkanlarla, bu dövizle Türkiye’deki araç pazarı 800 bin, 850 bin civarında bir rakama oturuyor. Ama gönül arzu eder ki, bu daha yüksek rakamlarda olsun. Zaten bunun artması lazım. Türkiye’nin bazı hedefleri var, bu hedeflere ulaşması için iç pazarın güçlendirilesi, iç pazarın kuvvetlendirilmesi lazım. Bunun için de ÖTV’nin kademeli olarak düşmesi lazım. Düşecek ki araç satışları artmaya başlasın. Ama ne zaman hep böyle ‘bu sene iyi olacak, satışlar iyi’ dendiğinde işte ÖTV artışları geliyor. Bu beklemediğimiz bir artıştı, hiç kimsenin beklemediği, tahmin etmediği bir artıştı. Demek ki biz bundan sonra satışlar iyi değil, satışlar çok çok kötü dememiz lazım ki ÖTV’ler geri gitmeye başlasın.” CİHAN

Yorumlar