Otomotiv Devinden Türkiye'ye 1.3 Milyar Dolarlık Yatırım Müjdesi

Kibar Holding'den 1.3 milyar dolara hem otomotivde hem alüminyumda iki yeni fabrika geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Otomotiv Devinden Türkiye'ye 1.3 Milyar Dolarlık Yatırım Müjdesi

Türkiye'nin en iri holdinglerinden bir tanesi bulunan Kibar Holding, yatırımda gaza bastı. Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, hem Koreli Hyundai ile beraber bulunduğu Hyundai Assan'da hem de alüminyum sektöründe yeniyatırımlarını geçtiğimiz hafta kapılarını açan Cenevre fuarında açıkladı.

İKİ YENİ FABRİKA

Geçtiğimiz sene takribî 500 milyon dolarlık yatırımla İzmit'teki Hyundai Assan fabrikasının kapasitesini 220 bin adede çıkartarak, Türkiye'yi Avrupa'nın küçük araba üretim üssü yaptıklarını hatırlatan Kibar, şimdi ikinci fabrika için çalışmalara başladıklarını söyledi. C sınıfında yeni otomobiller üretek yeni fabrika için platform dahil en az 500 milyon dolarlık kazanç yapılması planlanıyor. Ali Kibar, bununla yetinmeyip Avrupa'nın 5'inci iri şirketi durumuna gelen Assan Alüminyum için de sıfırdan 800 milyon dolara yeni fabrika kuracaklarını açıkladı.

3'ÜNCÜ EN İYİ FABRİKA

Cenevre'de görüştüğümüz Ali Kibar, C sınıfında yepyeni bir araba üretmek istediklerini ve Hyundai Motor Company ile yeni yatırımı görüştüklerini belirterek, 'Mevcut fabrikanın dışında yeni bir tesis olacak. Değerlendirmelerimizi yapıyoruz' dedi. İzmit'in Hyundai'nin global tesisleri içerisinde 3'üncü defa azami kaliteli üretim oluşturan tesis şekilde seçildiğini sözlerine ekleyen Kibar, global üretim platformları içerisinde tepeye çıkmayı hedeflediklerini söyledi. Kibar, yeni kazanç için karşılarındaki en ciddi engelin Güney Kore ile Türkiye içerisinde kullanılan vergi olduğunu söyledi.

VERGİLER SIFIRLANMALI

Bu derdi çözmek için Ankara'yla görüştüklerini anlatım eden Kibar şöyle konuştu: 'Güney Kore'yle yapılan Serbest Ticaret Anlaşması (STA), hizmetler grubunda vergileri sıfırladı. Biz ise hâlâ yüzde 7 gümrük vergisi ödüyoruz. KDV'yle beraber bu nispet yüzde 11'e çıkıyor. Otomotivde böyle bir kâr marjı zaten yok. Vergiler 7 senenin sonunda sıfırlanacak. Daha 5 yıllık bir süreç var. Ankara'ya yeni kazanç yapmak istediğimiz fakat kullanılan bu verginin haksız rekabet yarattığını ilettik. Beni Avrupalı markalarla eşit şartlara getirmeliler. Onlar sıfır vergi öderken ben niye yüzde 11 ek vergi vereyim. Güney Kore'yle ticarette verginin sıfıra inmesini istek ettik. Eğer kolaylık sağlanırsa, yeni kazanç için düğmeye basacağız. Olmazsa içerde rekabet edemeyiz, vergi sıfırlanırsa iç pazarda biraz nefeslenebiliriz.'

ALÜMİNYUM FABRİKASI KARASU'YA YAPILACAK

Otomotiv yatırımlarının yanı paradigma alüminyumda büyümeye devam edeceklerini söyleyen Ali Kibar, Avrupa'nın 5'inci iri şirketi durumuna gelen Assan Alüminyum'la sıfırdan yeni kazanç yapacaklarını anlattı. Kibar, yatırımla ilgili şu ayrıntıları verdi: 'Türkiye'de olmayan bir iki etkinlik konusunda ciddi bir kazanç için kısa bir süre öncelikle ilgili bakanla konuştuk. Bu yatırımı alüminyum sektöründe düşünüyoruz. Türkiye'de olmayan, savunma sanayine içli sanayilere, makine temel sektörünün ihtiyacına, gemicilik, denizaltı, otomotiv beden sacı ve olmamış maddesi üretebilecek şekildeki ciddi bir kazanç planlıyoruz.

300 MİLYOR DOLAR İTHALAT

Kola kutularını dahi biz üreteceğiz. Bu yatırım, ithal ettiğimiz ürünlerin yüzde yüz ikamesini hedefliyor. Yani cari açığa da iri yardımı olacak. 300 milyon dolarlık dışalım var bu alanda. Tamamını karlışayacağız. Bu yatırımın miktarı 650 milyon doların üstünde olacak. 'Bize ne verirsiniz?' diye konuşuyoruz. Yabancı yatırımcıya her şeyi veriyorlar. Bizim yerimiz de lokasyonumuz da aşağı yukarı belli. Bu yatırımı yaptığımız süre başlangıçta 650 milyon dolar, daha sonra 150 milyon dolarla iki fazda kazanç tutarı 800 milyon doları bulacak. Yatırım için yerimiz de hazır, Karasu'da yapacağız. Bu yatırımla ilgili istişarelerimiz var. Müzakerelerimiz devam ediyor. Seçim sonrası başlarız yatırıma.'

'i20 CROSSOVER' 2016'DA GELİYOR

Ali Kibar, çalışmaya başladıkları yeni fabrika yatırımının yanı sıra, kapasitesi 220 bin adede çıkan var İzmit fabrikasında yeni model müjdesi de verdi. Hyundai Assan, yeni i20 modelinin daha yüksek versiyonu bulunan crossover'ı 2016'nın ilk çeyreğinden itibaren üretmeye başlayacak. Ali Kibar, i20 crossover'dan yılda 30-40 bin tane içerisinde üreteceklerini belirterek, arabanın iri çoğunluğunun ihraç edileceğini söyledi. Kibar, 'Yeni i10, yeni i20 ve i20 Coupe'den sonra i20 Crossover'la ürün gamımız genişlemiş olacak. Cenevre Otomobil Fuarı'nda ilk defa sergilenen i20 Coupe de mayıstan itibaren satışa sunulacak' dedi. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar