"Oteller şimdiden doldu, Ramazan Bayramı'na yer kalmadı"

tatilsepeti.com Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, bu yıl temmuz ayının sonuna denk gelen Ramazan Bayramı satışlarının çok ilgi gördüğünü belirterek, " Birçok otelde Ramazan Bayramı yüzde 100 doluluğa ulaştı.

Google Haberlere Abone ol
"Oteller şimdiden doldu, Ramazan Bayramı'na yer kalmadı"

tatilsepeti.com Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, bu yıl temmuz ayının sonuna denk gelen Ramazan Bayramı satışlarının çok ilgi gördüğünü belirterek, " Birçok otelde Ramazan Bayramı yüzde 100 doluluğa ulaştı. İsteseniz de yer bulamama noktasına geldi." dedi.

Türkiye'nin önde gelen turizm portallarından tatilsepeti.com Antalya'da çağrı merkezi açtı. İki yıl içinde 130 kişilik istihdam oluşturması beklenen merkezinin açılışına katılan Kaan Karayal, gazetecilerin sorularını cevapladı. Karayal, tatil alışkanlığının her geçen gün geliştiği Türkiye'de organize olarak tatile çıkanların sayısının 2 milyon civarında olduğunu söyledi. Tatilci sayısı ile birlikte tatilini internetten satın alınlarda da artış olduğuna işaret eden Karayal, 2013'te 600 bin kişinin tatilini internetten satın aldığını belirtti. tatilsepeti.com üzerinde yapılan satışın 200 bini geçtiği bilgisini veren Karayal, bu yıl yüzde 25 artış ile rakamın 250 bine ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Karayal, ciroda ise yüzde 35 büyüme beklediklerini kaydetti.

Satışlarının yüzde 80'inin yurt içine olduğunu, bunun da çok önemli bölümünü Antalya'nın oluşturduğunu anlatan Kaan Karayal, Türk tatilcilinin yurt dışında ise en çok İtalya ve Fransa'nın yanı sıra orta Avrupa şehirleri Budapeşte, Viyana, Prag'ı tercih ettiğini söyledi. Karayal geçen yıl yurt dışına gönderdikleri tatilci sayısının 20 bin olduğunu belirtti.

SATIŞLARIN YÜZDE 50'Sİ ERKEN REZERVASYON

Türkiye'de çok ciddi potansiyele sahip iç pazarın her geçen gün büyüdüğünü dile getiren Karayal, ekonomik tatil imkanı sağlayan erken rezervasyonların ise büyük ilgi gördüğünü ifade etti. 5-6 sene önce martta başlayan erken rezervasyon dönemine geçen yıl kasımın ortasında başlamalarına rağmen müşterilerinin ekim ayında arayıp 'Ne zaman başlayacak?' diye telefon açtığını anlatan Karayal, "Şu an, yaz konaklamalarının yüzde 50'den fazlası erken rezervasyon döneminde satın alınıyor." dedi.

RAMAZAN BAYRAMI'NA YER KALMADI

Türkiye'nin iç pazar potansiyelinin 10 milyon olduğunu dile getirenlere hak veren bunun 'imkansız bir rakam' olmadığını vurgulayan Karayal, Türkiye'de organize olarak seyahat eden insan sayısının 2 milyon civarında olduğunu belirtti. Karayal, bu yıl 28 Temmuz'da başlayacak Ramazan Bayramı'na yönelik büyük bir taleple karşı karşıya olduklarına değinerek, "Ramazan Bayramı tam yazın ortasına denk geliyor. Yer bulmak pek mümkün olmuyor. Bayram satışları şimdiden çok ciddi yapılıyor. Birçok otelde Ramazan Bayramı yüzde 100 doluluğa ulaştı. İsteseniz de yer bulamama noktasına geldi." diye konuştu.

EV KADINI YAZLIKTA TATİL YAPMAK İSTEMİYOR

Kaan Karayal'ın verdiği bilgiye göre yerli tatilci 5 yıldızlı otelleri ya da tatil köylerini tercih ediyor. Bir ailenin yaz tatilin ayırdığı bütçe ise bin 500-2 bin lira arasında. Tatil için en çok tercih edilen dönem ise okulların kapalı olduğu aylar. Tatil kültürünün oturmaya başladığı Türkiye'de tatil alışkanlıklarının da değiştiğini anlatan Karayal, "Türkiye'de yazlık kültürü çok fazlaydı. Yazlığın, bir otelde tatil yapmak kadar dinlendirici olmadığı yavaş yavaş anlaşılıyor. Gerçekten de evin hanımı gider iki gün temizlik yapar, ondan sonra 7 gün yemek yapar, o arada evi toplar vesaire. Sonra 'tatil bitti, hadi dönüyoruz'. Artık özellikle ev hanımları da otele gitmek istiyor. Yemeğim hazırlansın, ne çamaşır ne bulaşık yıkayayım, ne temizlik yapayım gibi algı oluşmaya başlıyor. Bunun rahatlığına da insanlar alışmaya başlıyor. Bir giden bir daha gidiyor." şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ TURİZMİ ETKİLER Mİ?

Arayan müşterilerini ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında uyardıklarını, tatilcilerin yarısının 'iyi ki uyardınız' diye tatil tarihini değiştirdiğini anlatan Karayal şöyle konuştu: "Tarihinizi seçiyorsunuz ama bu tarihe cumhurbaşkanlığı seçimi denk geliyor, bilginiz olsun' diyoruz. Kimi 'Biliyorum, önemli değil' deyip işlemine devam ediyor, kimisi 'İyi ki hatırlattınız' deyip tarihini değiştirebiliyor ama tahminimce tarih yaklaştıkça birinci turdan çok ikinci tura yönelme olacak. Birinci tur geçildikten sonra o aradaki 15 günlük dönemde tarihini değiştirmek isteyecek de çok misafir olabileceğini düşünüyorum. Birinci geçildikten sonra tarihini değiştirmek isteyecek müşteriler de olacaktır diye düşünüyoruz."

CİHAN

Yorumlar