Otelciler: 4 yıllık turizm eğitimi fazla, süre 2 yıla indirilsin

Son açıklanan rakamlara göre Türkiye’de işsizlik yüzde 10,1 oldu. Buna rağmen bazı sektörler eleman açığı yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol
Otelciler: 4 yıllık turizm eğitimi fazla, süre 2 yıla indirilsin

Son açıklanan rakamlara göre Türkiye’de işsizlik yüzde 10,1 oldu. Buna rağmen bazı sektörler eleman açığı yaşıyor. Bu sektörlerin başında ise turizm sektörü geliyor. Turizm sektörü yeni eklenen yataklarla birlikte her yıl 50 bin yeni istihdama ihtiyaç duyuyor. Ancak turizm eğitimi veren kurumlar ise sektörün talebini karşılamaktan uzak. Mezun sayısının sektörün talebini karşılamadığını ifade eden konaklama sektörü temsilcileri turizm eğitiminde sürelerin yeniden düzenlenmesini istiyor. Turizm fakültelerinin 4 yıllık eğitim vermesinin gereksiz olduğunu belirten otelciler, turizm sektöründe çalışacak kalifiye bir elemanın yetişmesi için 2 yıllık eğitim yeterli olacağını savunuyor.

    Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) yönetim kurulu üyeleri 2014 turizm sezonunun başlamasının ardından ilk basın toplantısını Antalya’da gerçekleştirdi. IC Airport Otel’deki toplantıya yardımcıları ile birlikte katılan TÜROFED Başkanı Osman Ayık, 2013’te turizmde ‘fevkalade’ bir yıl geçirdiklerini ifade eden Ayık, 2014’ten de umutlu olduklarını söyledi. Ayık, bu yıl yurt içi ve dışında Türkiye’yi sıkıntıya sokacak bir olumsuzluk olmaması halinde 2013’te yakalanan trendin 2014’te de devam etmesini beklediklerini kaydetti.

    Sektörün temel sorunun kalifiye eleman ihtiyacı olduğunu belirten Osman Ayık, “Bu kadar büyüyen sektörün arkasından hiçbir eğitim kurumu yetişemiyor.” dedi. Sektöre her yıl 50 bin yeni yatak eklendiği bilgisini paylaşan Ayık, şöyle konuştu: “Bunu sadece yatak olarak görmemek lazım. Yeme içme sektörü ile birlikte düşündüğünüzde ihtiyaç çok daha büyük rakamlara çıkıyor. Türkiye’de var olan turizm eğitim kurgusunun yeni baştan düzenlenmesi talebimiz var. Turizm meslek liselerinin sayısını artırılmalı. Meslek yüksekokullarına sınavsız gerebilmeliler. 4 yıllık fakülte eğitim süresi gözden geçirilmesi. Süre çok uzun. 4 yıllık eğitim süresi gereksizdir, iki 2 yıllık eğitim yeterlidir. Onun üstünde eğitim, enstitü veya sertifikasyon mantığıyla çözülmelidir. Böyle bir düzenlemeye mutlaka ihtiyaç vardır. Sektörün ihtiyacı ara elemandadır. Burada çok hızlı adam yetiştirmemiz lazım.” diye konuştu.

    Turizm eğitimi veren örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 35 bin civarında öğrencinin kayıtlı olduğunu, her yıl bunların yüzde 30’nun mezun olduğunu anlatan Ayık, “Sektör 50 bin yatak üretiyor. Yan sektörlerle sektörün her yıl 50 bin çalışan ihtiyacı var. Mezun olan herkes doğrudan çalışma hayatı içine gelmiyor. Mezun olan sayının da bir kısmı yukarıya devam ediyor, bir kısmı başka alanlara dağılıyor. Sektöre gelen sayı çok yetersizdir. Turizm meslek lisesi sayısının hızlı şekilde artırılması lazım.” dedi.

    SEKTÖR CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ BEKLİYOR

    Osman Ayık, sektörün taleplerini yüksek sesle dile getirmek için ise ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimini beklediklerini söyledi. Bugün itibariyle siyaset kurumunun meşgul olduğu alanların farklı olduğunu belirten Ayık, “Sektör olarak bir takım yasal mevzuatlar konusunda düzenlemelere ihtiyacımız var.” dedi. Rekabetçi olabilmeleri ve 2023 turizm hedeflerini daha önce yakalayabilmeleri için buna ihtiyaçları olduğunu savunarak taleplerini; “2434 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu bugünün ihtiyaçlarına göre yeniden yazılmalı. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu kanundan kaynaklı yetkilerini yeninden kullanır hale gelmeli. Bakanlık birçok alanda koordinatör bakanlık hüviyetine dönüştürülmeli.” şeklinde sıralayan Ayık, “Hepsinin çözümü 2634 sayılı yasaya tekrar eski ruhunu kazandırmak. Bu yasanın verdiği bir takım yetkileri bakanlığı kullanabilir kılmak. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra bu taleplerimizi biraz daha yüksek sesle ifade etmeye çalışacağız.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar