Ortak pazar İngiliz ekonomisinin büyümesi için gerekli

- Londra merkezli Mali Çalışmalar Enstitüsü (IFS) Direktörü Johnson: -“İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ekonomik sonuçlarını görmemiz gerekiyor” -“İngiltere Merkez Bankası’nın önümüzdeki birkaç yıla ilişkin büyüme tahminlerini dikkate değer şekilde azalttığını, işsizlik oranı tahminlerini ise artırdığını gördük”

Google Haberlere Abone ol
Ortak pazar İngiliz ekonomisinin büyümesi için gerekli

LONDRA (AA) – Londra merkezli Mali Çalışmalar Enstitüsü (IFS) tarafından, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma kararına rağmen ortak pazar üyeliğinin devam etmesinin İngiliz ekonomisini destekleyeceği bildirildi.

Düşünce kuruluşu IFS, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının (Brexit) İngiliz ekonomisi üzerinde uzun vadeli olası etkilerinin incelediği bir araştırma yayımladı. IFS araştırmasında, İngiltere’nin AB’nin ortak pazar üyeliğini devam ettirmesinin İngiliz ekonomisinin büyümesine yaklaşık yüzde 4 oranında ek katkı sunabileceği belirtildi.

İngiltere’nin AB üyesi bir ülke olarak ortak pazardaki ticaret engellerinden ve talep edilen lisanslardan muaf olduğu hatırlatılan araştırmada, üyeliğin son bulması ile bu ayrıcalıkların sona erebileceği uyarısında bulunuldu.

Araştırmada İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ardından birlik bütçesine yılda yaklaşık 8 milyar sterlin katkı yapmaktan kurtulmasına rağmen, ilerleyen dönemde yaşanabilecek dış ticaret kaybının ekonomi üzerinde baskı oluşturacağı vurgulandı.

IFS araştırmasında, İngiltere’nin toplam ihracatının yüzde 44’ünü AB ile yaptığı, diğer ülkeler ile imzalayacağı olası yeni ticaret anlaşmalarının ise AB ile ticaretinin yerini tutamayacağı belirtildi.

IFS Direktörü Paul Johnson araştırmaya ilişkin açıklamasında, ortak pazar üyeliği ile ortak pazara erişimin birbirinden farklı konular olduğunu belirterek, “Birçok insanın birlikten ayrılsak da ortak pazara erişiminin sürdürüleceğini söylediğini görüyoruz. Dünyadaki her ülkenin ortak pazara erişimi var. Nerede olursanız olun AB’ye ihracat yapabilirsiniz. Fakat bunu yaparken farklı engellerle karşılaşırsınız.” ifadelerini kullandı.

Johnson, “İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ekonomik sonuçlarını görmemiz gerekiyor. İngiltere Merkez Bankası’nın önümüzdeki birkaç yıla ilişkin büyüme tahminlerini dikkate değer şekilde azalttığını, işsizlik oranı tahminlerini ise artırdığını gördük.” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar