Ortadoğu Türk zeytin ve zeytinyağı yiyecek

Son yıllarda gösterdiği gelişimeyle dünyanın en büyük gıda fuarı konumuna yükselen Dubai Gulfood Fuarı’nda Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) büyük bir ilgiyle karşılaştı.

Google Haberlere Abone ol
Ortadoğu Türk zeytin ve zeytinyağı yiyecek

Son yıllarda gösterdiği gelişimeyle dünyanın en büyük gıda fuarı konumuna yükselen Dubai Gulfood Fuarı’nda Türk zeytin ve zeytinyağını tanıtan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) büyük bir ilgiyle karşılaştı. ZZTK, 2015 yılında bütün tanıtım gruplarının Gulfood Fuarı’nda daha etkili bir tanıtım için ortak çatı altında katılmaya imkan sağlayan bir proje hazırladı. Ortadoğu ülkelerinin tamamının yoğun ilgi gösterdiği Gulfood 2014'e Arap dünyası, Hindistan, Pakistan, Fas, Tunus, Singapur, Malezya, Japonya, Somali, Özbekistan, Yemen, Sudan, Angola ve Cezayir dahil, yakın ve orta uzaklıktaki her ülkeden çok sayıda katılımcı ve ziyaretçi geldi.

ZZTK Başkanı Metin Ölken, yaptığı açıklamada Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin hedef pazarlarından biri olduğunu belirterek, “BAE, halihazırda zeytinyağı ihracatında 2013-14 sezonu istatistikleri esas alındığında ilk 10 büyük pazarımız arasında yer alıyor. 23-27 Şubat 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen Gulfood 2014’te yaptığımız zeytin ve zeytinyağı tanıtım faaliyetleri yoğun ilgi gördü. Beş günlük fuarın üçüncü günü sonunda getirdiğimiz promosyon malzemeleri ve tadımlık ürünler dışında, kartvizitlerimizin bile tükendiği bir yoğunlukta geçiyor.” dedi. Komite olarak bundan sonraki yıllarda Gulfood'u merkez fuar olarak değerlendirme kararı aldıklarını aktaran Ölken, şöyle devam etti: “Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı rekoltesi bu yıl az olsa da önümüzdeki yıllarda büyük artış gösterecek. Bu rekoltemizin katma değere dönüşmesi için Gulfood Fuarı büyük öneme sahip olacak. Öte yandan Gulfood Fuarı’nda önümüzdeki yıllarda daha etkin bir tanıtım için Türkiye’den katılan diğer tanıtım gruplarıyla beraber müşterek bir stant düzenlemesi için ZZTK olarak inisiyatif alıp bir proje hazırlayacağız. 2015 yılındaki fuarda Türkiye adına çok değişik ve akıllardan çıkmayacak bir tanıtım yapılması için bugünden hazırlanacağız.”

Türkiye, 2012 yılında BAE’ye 580 bin dolarlık sofralık zeytin ihracatı yaparken 2013'te rakam 634 bin dolara çıktı. Zeytinyağı ihracatı ise aynı dönemde yüzde 17,7 oranında artarak, 2 milyon 255 bin dolardan 2 milyon 950 bin dolara ulaştı. CİHAN

Yorumlar