Orta Vadeli Mali Plan yayımlandı (1)

- Plana göre 2017-2019 döneminde ekonomi politikasının temel amacı, makro ekonomik istikrarın korunduğu, cari açığın ve enflasyonun aşamalı olarak düşürüldüğü, istihdamın artırıldığı bir ortamda yapısal reformlar ve yatırım ortamının iyileştirilmesi yoluyla büyümeyi desteklemek ve daha kapsayıcı hale getirmek olacak - Söz konusu dönemde, kamu kesimi borçlanma gereği tedrici olarak azaltılacak - Harcamalar özellikle büyümeyi destekleyecek kamu altyapı yatırımlarında, teşviklerde, bölgesel kalkınmada, eğitim alanında ve Ar-Ge desteklerinde kullanılacak

Google Haberlere Abone ol
Orta Vadeli Mali Plan yayımlandı (1)

ANKARA (AA) - Gelecek 3 yıllık dönemde ekonomi politikasının temel amacı, makro ekonomik istikrarın korunduğu, cari açığın ve enflasyonun aşamalı olarak düşürüldüğü, istihdamın artırıldığı bir ortamda yapısal reformlar ve yatırım ortamının iyileştirilmesi yoluyla büyümeyi desteklemek ve daha kapsayıcı hale getirmek olacak.

Yüksek Planlama Kurulunun (YPK) 2017-2019 dönemini kapsayan "Orta Vadeli Mali Plan"a ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre Orta Vadeli Mali Plan, Orta Vadeli Program (OVP) ile uyumlu olmak üzere 2017, 2018 ve 2019 yıllarına ilişkin merkezi yönetim bütçesi toplam gelir ve gider tahminleriyle birlikte hedef, açık ve borçlanma durumu ile kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içerecek şekilde Maliye Bakanlığınca hazırlanarak, YPK tarafından karara bağlandı.

Plana göre, 2017-2019 döneminde ekonomi politikasının temel amacı, makroekonomik istikrarın korunduğu, cari açığın ve enflasyonun aşamalı olarak düşürüldüğü, istihdamın artırıldığı bir ortamda yapısal reformlar ve yatırım ortamının iyileştirilmesi yoluyla büyümeyi desteklemek ve daha kapsayıcı hale getirmek olacak.

Aynı dönemde büyüme stratejisi, makroekonomik istikrarın güçlendirilmesi, beşeri sermayenin geliştirilmesi ve işgücü piyasasının etkinleştirilmesi, teknoloji ve yenilik geliştirme kapasitesinin artırılması, fiziki altyapının güçlendirilmesi ve kurumsal kalitenin iyileştirilmesi şeklinde 5 temel eksen üzerine oturtulacak.

- Yatırım ve ihracat kaynaklı büyüme öncelik olacak

Bu dönemde yatırım ve ihracat kaynaklı büyüme, teknoloji ve verimlilik düzeyindeki artışa bağlı uluslararası rekabet gücü, yurt içi tasarruflarda artış ve sanayide yapısal dönüşüm temel öncelikler olacak.

Mali Plan döneminde maliye politikası bu amaç ve önceliklerle uyumlu olarak ekonomik istikrarın korunmasına, büyüme potansiyelinin yukarı çekilmesine, cari açığın kontrol altında tutulmasına, yurt içi tasarrufların ve yatırımların teşvikine katkı verecek şekilde uygulanacak.

Söz konusu 3 yıllık dönemde, kamu kesimi borçlanma gereği tedrici olarak azaltılacak, maliye politikasının sürdürülebilirliği gözetilecek, kamu maliyesi alanında elde edilen kazanımların gelecek dönemde de korunması sağlanacak.

Orta Vadeli Mali Plan'a dayalı olarak hazırlanan 2017-2019 yılları merkezi yönetim bütçesi, kaynakların belirlenen politika öncelikleri doğrultusunda tahsisini ve etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasını amaçlıyor.

- Yapısal reformlar, mali disiplini destekleyecek

Bu kapsamda 2017-2019 döneminde yapısal reformların mali disiplini destekleyeci bir araç olarak kullanılmasına devam edilecek.

Mevcut harcama programları gözden geçirilecek, önceliğini yitirmiş faaliyet ve projeler sonlandırılacak ve harcamalar; özellikle büyümeyi destekleyecek kamu altyapı yatırımlarında, teşviklerde, bölgesel kalkınmada, eğitim alanında ve Ar-Ge desteklerinde kullanılacak şekilde önceliklendirilecek.

Kamu idareleri, OVP ve Orta Vadeli Mali Plan'da yer alan politika önceliklerini, makroekonomik göstergeleri ve ödenek tavanlarını esas almak suretiyle, çok yıllı bütçeleme anlayışına uygun olarak kendi kurumsal önceliklerini belirleyecek ve 2017, 2018 ile 2019 yılları için bütçe tekliflerini sunacak.

(Sürecek)

Yorumlar